Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

ESXi 5.0 Cluster ve Permissions Hakkinda

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
326 Görüntüleme
(@BarbarosAslan)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Degerli Cozumpark,


 


           Oncelikle uzun suredir sitenizi takip ederek gercekten bir cok soruna cozum oldugunuzu gormekten mutlu oldugumu belirtmek isterim. Akabinde ise sorunum hakkinda yorumlarinizi duymaktan mutlu olacagim. Aslinda belirttigim 2 icerikten fazla sey var aklima takilan ama bu iki cevaba oncelikli olarak ihtiyacim var malesef. Bir yazilim gelistirici firmada yoneticilik yapmaktayim ve firma bunyesinde 6 adet ESXi 5.0 sunucularim bulunmakta iclerinde de yaklasik 6 'sar adet VMs.


 


            1- Cluster olusturmak istiyorum bu ESXi sunucular arasinda ancak sunuculari olusturdugumda icerisindeki VM 'lerin yok olmasini istemiyorum. Cluster yarattiktan sonra hostlari cluster altina aldigimda bu sanal makineler kayip olur mu ? Yani cluster yapisina gecildiginde hostlardaki tum bilgiler silinerek mi yapi aktif hale gelir.


            2- Bazi ESXi ler 8 bazilari ise 16 ve 24GB Ram tasimakta, calisma arkadaslarimdan bazilarinin talebi dogrultusunda aklima gelen permissions kismi uzerinde ne kadar ugrassamda sonuca varamadim ancak ulasmak istedigim sonuc ; 8GB rami bulunan ve 6 adet sanal makineye sahip olan ESXi 'nin icerisinde web client uzerinden erisebilecek ve 4GB Ram + 100GB disk alani sinirlari dahilinde istedigi kadar sanal makine olusturabilecek bir hesap yaratmak istiyorum, sebebi ise bazi arkadaslarin cok kisa sureli ihtiyaclarinda benimle ugrasmadan sanal makine kurup denemelerini yaptiktan sonra silip bu sekilde devam etmeleridir. Yani kisaca Ahmet elindeki kullanici adi ve sifresi ile Web Client uzerinden giris yaptiginda isterse 4 adet 1 'er GB Ramli ve 25 'er GB disk alanina sahip sanal makineler olusturup bunlara isletim sistemi iso dosyalarindan kurulumunu yaparak gerektiginde power off, power on veya reboot islemleri yapabilmeli ancak bu haklarin disinda bir isleme erisimi olmamali. VCenter uzerinden yonettigim tum sunucularimdan sadece belirledigim hostlarda bu hesaplari yetkilendirip yetkilendirdigim hostlarda ki tum sanal makineleri degil sadece kendi sanal makinelerini gorup yonetebilmesini de bir karisiklik veya hataya sebebiyet olusmasi icin istemekteyim.


 


Konu hakkinda fikir ve tecrubeleri olan arkadaslardan yorumlarini esirgemeyecegini dusundugum herkese simdiden tesekkur ederim. Umarim paylasimlariniza gelecekte katlilarim olabilir.


 


Barbaros Aslan

 
Gönderildi : 24/01/2012 23:09

(@tolgaasik)
Gönderiler: 383
Illustrious Member
 

Merhaba ;

1. ESXI 5.0 hostlarınızı üzerindeki sanal makineleri ile birlikte öncelikle vCenter 'a üye yapın, daha sonra kuracağınız cluster'a taşıyın. Bu aşamada cluster 'ın EVC özelliği eğer CPU modelleriniz farklı ise size sorun yaratabilir. EVC konfigürasyonunu doğru yapılandırırsanız , peki bir sorun olacağınız düşünmüyorum. Bu konuda aşağıdaki makaleyi de inceleyebilirsiniz. Ancak cluster üyesi makinelerin mümkün olduğu kadar birbiriyle aynı konfigürasyonda olmalarını sağlayın.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1021308

2.  Verdiğiniz limitlerde bir sanal makine oluşturmak için kısıtlama koymak ile ilgili bir role zannetmiyorum ki olsun.Böyle bir role varsa ve bulabilirseniz, bizimle de paylaşmanızı rica ederiz.Ama host bazında, sanal makine bazında yada cluster bazında yetkilendirme yapabilirsiniz. Bu yaptığınız yetkilendirme yukarıdan aşağıya doğru etkili olacaktır. Yani bir cluster'da bu tanımı yaparsanız.O Cluster üyesi host ve vm'ler bundan etkilenecektir.Ayrıca bir kişiye sadece o sanal makinede açma kapama reboot gibi yetkileri tanımlayabilirsiniz.

 

 
Gönderildi : 25/01/2012 11:36

(@BarbarosAslan)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim hostlardak ozellikle islemci mimari ve modelleri ayni bu yuzden sorun cikmiyor zaten niyetli idim denemeye ve yazinizdan sonrada denedim ki EVC kapali iken olusturulmus bir clustere host dahil edilirken sanal makineler sorunsuzca geliyor ve hatta kapatmak gerekmiyor sanal makineleri ancak sunu paylasmak isterim ki vCenter icerisinde olan bir hostu tutup suruklemek, disconnect ( oldugu yerde ) - connect ( cluster altinda ) veya add host uzerinden v.s sekillerde cluster altina almak mumkun olmuyor hostun zaten ekli oldugu uyarisi ile islem kesiliyor bu yuzden hostu remove ettikten sonra cluster altinda tekrar add yapmak gerekiyor. Bu sonuca iliskinde bir arastirmamda cozumparkin gorsel anlatimlarininda oldugu bir makalesinde mumkun oldugunu gordum sanirim versiyon farkindan bu degisiklik.

Bununla beraber halen deneme ve arastirmalarin surmekte permissions ile ilgili birkac bug ile de karsilastigim oldu veya bug degilde farkli bazi mantik cakismasida diyebilirim bilahare sonuca gittikten sonra bunlarida paylasacagim ve deneme sonuclarimida olumlu veya olumsuz belirtmek isterim burada elbette. Simdilerde cluster altinda resource pool olusturarak bunun uzerinde yogunlastim gereken ihtiyaca ait ayarlar icin. Mantikende resourse pool yaratilabilen bu sistemde sadece buraya sanirim ihtiyacimdaki gibi bir yetki tanimlanabilir ama nasil, halen ugrasiyorum. Vmware in aslinda ESX,i uzerinde bu yetkilendirmeleri elden daha mantiklica gecirmesi gerektigini daha cok dusunur oldum ayrica. Tekrardan ilginiz icin tesekkur ederim.

 
Gönderildi : 26/01/2012 04:41

Paylaş: