Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

ESXi Sunucusunu Yeniden Yapılandırma Senaryosu

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
300 Görüntüleme
(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Bir adet fiziksel sunucu üstünde kurulu ESXi 4.1 var. Lisanslı. Zamanında sunucuyu yapılandırırken o zamanın şartlarına göre yapılandırılmış bir raid sistemi var. Fakat daha sonra sunucu üzerine kurulan başka sanal makineler yüzüden işletim sistemi için ayrılan data store'da hiç yer kalmadı. İşletim sistemlerinin disklerini büyütmem gerekiyor bazılarında 3-4 gb bazılarında daha az yer var en ufak bir sorunda diskte yer kalmadığı için sunucular down oluyor. Bu yüzden yapmak istediğim sunucunun raid konfigürasyonunu baştan yaparak daha kullanışlı hale getirmek. Bunun için izleyeceğim yol şu mudur:

1- Datasote'den tüm sanal makinelerin dosyalarını bir yere kopyala,

2- Sunucudaki disk yapılandırmasını yeniden yap,

3- ESXi kur,

4- Datastore'a kopyalanan dosyaları geri yükle.

 İşte bundan sonrasını bilmiyorum. ESXi'yi kurduktan sonra yeni sanal makine yaratırken şu dosyaları kullan dediğimde direkt eski makineme kavuşuyor muyum yoksa daha ince ayarlar mı var? Bazı sunucularda başka datastore'da tutulan ikinci bir partition var. Bunları da rahatça ekleyebilir miyim daha sonra sunucuya? İkincisi kurulum sonrasında sanal makinelerin disklerini rahatça büyütebilir miyim? Üçüncüsü bu işi yaparken başıma gelebilecek aksaklıklar nelerdir? Ne gibi önlemler almamı tavsiye edersiniz. Sistemde acronis virtual edition var. Her ihtimale karşı son incremental backuplarını da NAS üzerinde tutacağım.

 Şu anda 4.1 var sistemde lisansımı 5'e upgrade edebiliyorum. Hazır elimi sürmüşten ESXi 5 kurayım mı? Eski vmdk'lar üst sürümde çalışır mı?

 
Gönderildi : 01/10/2011 17:59

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Sertaç bey,

Şuanda kullanılan disk sayısı, raid yapılandırması ve server üzerindeki yeni disk takılabilecek boş slot sayısını bildirebilirseniz belki başka çözümler önerilebilir.
Bana göre en güvenli yöntem çalışan sisteme en az müdahale ile yeni bir disk alanını esxi hostunuza datastore olarak ekleyip root diskine konumlandırılmış olduğunu söylediğiniz sanal makinaları bu datastore üzerine taşımak şeklinde olacaktır.

Saygılarımla. 

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 01/10/2011 23:19

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Recep bey,

Maalesef sunucu üzerinde ki tüm disk slotları dolu oldugundan bu gibi bir upgrade yapamıyorum. Gonul isterdi ki ikinci bir sunucu olsun sistem çalışırken oraya aktarıp operasyonu basitçe halledeyim ama imkanlar kısıtlı olunca böyle risk almak zorunda kalıyoruz.

 
Gönderildi : 02/10/2011 00:38

Paylaş: