Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

vmware - yeni virtual machine ekleme - harddisk alanı atama

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
404 Görüntüleme
(@mehmetoz99)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

 vmware Esxi 4. 0 üzerinde iki sanal sunucum bulunuyor. Fiziksel sunucu üzerindeki harddisk alanı toplam 250 GB. Bu 100 ve 150 GB olarak iki makinaya paylaştırılmıştır. Amacım yeni bir sanal sunucu daha eklemek fakat tüm harddisk 2 makinaya paylaştırıldığı için yeni makina için atayabileceğim harddisk alanı kalmadı.

 Mevcut iki sanal sunucu kendilerine atanan tüm alanı kullanmıyor. Örneğin 150 GB atanan sanal sunucu bunun yalnızca 25 GB alanını kullanıyor. Geri kalan alan üzerindeki işletim sisteminde boş alan gözüküyor. Sanal sunucular üzerinde Windows Server 2008 Enterprise bulunuyor. 150 GB atanan sunucudaki bu değeri 70 GB'a çekip geri kalan 80 GB'ı da yeni oluşturuacağım sanal sunucu için kullanmak istiyorum. Ama vmware bu 150 GB'ı değiştirmeme izin vermiyor.  Sanırım Disk Privisioning Type Thick olmasından kaynaklanıyor. Bu sunucu üzerindeki harddisk paylaşımını üzerindeki hiçbir veriye zarar vermeden nasıl 70 GB'a düşürebilirim?

 Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler... 

 
Gönderildi : 30/05/2011 15:54

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Öncelikle eğer sanal makinelerinizin diskleri vermiş olduğunuz boyuta ulaşmış durumda olsaydı ciddi sıkıntılar çekebilirdiniz. VMware de sanal makineleriniz atadığınız bellek miktarı kadar disk üzerinde swap dosyasıda oluşturacağı için depolama kapasitesinin hesaplanmasında bu konuda dikkate alınmalıdır.

Sanal makinelerinizi VMware Converter ile kendi makinenize convert edebilir ve bu işlem sırasında disk boyutlarını yeniden belirleyebilirsiniz. Ardından aynı işlemi tersine yaparak ESX sunucunuz üzerinde yeni sanal makinelerinizin yeni diskleri ile çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Ya da ESX üzerinde ki sanal makinelerinizi kapattıktan sonra datastore dan kendi makinenize kopyalayabilirsiniz. Ardından yine VMware Converter uygulamasını kullanarak kendi bilgisayarınızda duran sanal makineleri ESX sunucunuz üzerine yeniden taşıyabilir ve bu esnada yeni disk boyutlarını da belirleyebilirsiniz.

Üçüncü sanal makinenizi oluştururken de disk boyutunu mantıklı bir rakam olarak belirleyip thin provisioning yerine thick disk yapısı ile oluşturmanızı tavsiye ederim...

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 30/05/2011 17:22

(@mehmetoz99)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Yardımlarınız için çok teşekkürler Hakan Bey. Yanlış anlamadıysam sanal makinaları kendi makinama alıp, ardından sana sürücü üzerindeki makinaları silip, kendi makinamdaki yedeği tekrar sanal sürücü üzerine taşımamı tavsiye ediyorsunuz. Beni endişelendiren konu şu anki aktif sanal makinalar yoğun bir şekilde kullanılıyor olması. Sistemin kesintiye uğramaması ve verilerin başına en ufak bir kazanın gelmemesi gerekiyor. Tabi backupları alacağım ama işletim sistemi kurulumu, konfigurasyonların tekrar oluşturulması ciddi zaman alır. Bu işlemler esnasında makinaları eski haline getiremezsem ciddi sorun yaşarım. O yüzden converter işlemini biraz daha araştırıp detaylı bilgi sahibi olduktan sonra deneyebilirim.

 Converter ile ilgili sorun yaşama ihtimalim yüksek mi?

 

 
Gönderildi : 30/05/2011 18:31

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Doğrudur. Çevirme sırasında her zaman karşılaşılacak sorunlar ile ilgili açık kapı bırakmakta fayda var. Aslında sanal makineleri kendi makinenize indirerek olduğu gibi yedeklerini almış oluyorsunuz. Siz kendinize de uygun olan diğer yedekleme yöntemlerini de uygulayıp işinizi sağlama almakta fayda var.

Sorunla karşılaşmamakla birlikte sizin senaryonuzda disklerin boyutlarının küçültülecek olması sebebiyle dikkatli hareket etmekte fayda var.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 30/05/2011 22:59

Paylaş: