Bildirimler
Hepsini Temizle

ESXi 4.1 performans sorunum devam ediyor...  

  RSS
 Anonim

Merhaba;

Dell T410 sunucu üzerine windows 2000 server kurmayı düşünüyordum, fakat sürücülerle ilgili endişem vardı.Gerçektende sisteme 2000 server kurunca driver konusunda problem yaşadım hatta bazı driver ları windows 2000 için olmasına rağmen kuramadım velhasıl şu konuyu tartışırken  Turan Coşkun arkadaşımızın tavsiyesi üzerine ESXi 4.1 kurdum  ve üzerinede windows 2000 i sorunsuzca yükledim.

Ancak performans konusunda ciddi sıkıntı yaşıyorum.

Dell T410 da çift Xeon Quadcore E4620 işlemci ve 8 GB ram var.

Esxi üzerine kurduğum sanal sunucu için sistemden 4 adet virtual CPU (Zaten daha fazlasını ESXi kabul etmiyor) ve 4 GB RAM ayırdım.

Durum bu iken kullandığımız muhasebe programını client makinelerden çalıştırınca eski sunucumuzda 8 sn de açılırken ESXi 4.1 üzerine kurduğum sanal sunucudan çalıştırınca 50 sn bekletiyor.

Dikkatimi çeken bir nokta  sanal sunucu açılınca yaklaşık 300 MB ram kullanıyor ve yavaş yavaş kullanıcılar sisteme girdikçe bu değer 2-3 GB seviyelerine çıkıyor.

Configürasyonumdamı bir problem var diyerek sanal sunucumun CPU ve Memory değerlerine baktım reservation aktif değildi CPU ve Memory için yüklü miktarda reservation da yapmama rağmen değişen bişey olmadı.

Sunucu sadece SQL server çalıştırıyor başka bir işi yok.

 

ESXi konusunda ciddi hayalkırıklığı yaşıyorum.

önerilerinizi bekliyorum, belki ben ayarlarda biyerleri atlıyorumdur çünkü ESXi de çok yeniyim.

 Saygılar.

Alıntı
Gönderildi : 16/01/2011 20:07
 Anonim

Sanal sunucu ilk açıldığında performans çok kötü fakat zaman geçtikçe program hızlanıyor gibi sanki bir anlam veremedim.

 ilk açılışta sql 40 MB kullanıyor zamanla bu 1-2 GB seviyesine çıkıyor ve bu seviyede program gayet güzel çalışıyor.

SQL fiziksel sunucumda aynı şekilde ilk açılışta ramı düşük kullanıyor  fakat onda böyle bir performans kaybı yok.

 

Network yapısının resimlerini eklemeye çalıştım aşağıda, belki yanlış birşey yapmışımdır .

CevapAlıntı
Gönderildi : 17/01/2011 11:27
 Anonim

Birşey dikkatimi çekti vswitch veya VM network veya management network de properties e baktığımda aşağıda resimde işaretlediğim değerler arada bir değişiyor.


Örneğin dikkat ederseniz ilk eklediğim resimdeki vswitch değerleriyle aşağıdaki resimdeki değerler farklı.


Bide şu var, ben herhangi bir yere böyle bir değer aralığı girmedim.


192.168.16.1 değeri sanal sunucumun statik IP değeri. 192.168.16.31 yada 192.168.16.63 değerlerini nerden aldı bilemiyorum.


CevapAlıntı
Gönderildi : 17/01/2011 13:27
 Anonim

kendi kendime konuşuyorum galiba.

ya sorularımın cevabını bilen yok yada bana karşı özel bir tavır var hangisi anlayamadım.[^o)]

CevapAlıntı
Gönderildi : 17/01/2011 23:59
Rıza ŞAHAN
(@www-rizasahan-com)
Değerli Üye Forum Yöneticisi

Merhaba,


Portal üzerinde müsait olan kişiler postunuza dönecektir.Sorunuza gerekli konuda uzman hocalar yardım edecektir fakat herkes her an müsait olmuyor şu an iş yerindeyim mesela haftanın ilk günü sizde biraz hak veriniz lütfen.Zaten postu görüp bilgisi olan kişi müsait anda gerekli yanıtı yazıyor.Tavır alma gibi felan bir durum söz konusu değil yani.

İşletim sisemini kurduktan sonra vmware tools yüklemesi yaptınızmı?


Saygılarımla.

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 02:43
 Anonim

ilginize teşekkür ederim öncelikle.


VmWare tools u tabiki en baştan yükledim.


Kırmızı daire içine aldığım alandaki değerlerle ilgili ne düşünüyorsunuz ?


Bu değerler kendi kendine değişiyor.

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 10:46
Erkal ASLANKARA
(@erkalaslankara)
Saygın Üye

Selamlar,

İnsanlar neden size karşı bir tavır alsın? Bu forum üzerinde yüzlerce uzman var ve herkes iyi niyetle birbirine yardımcı olmaya çalışıyor. İnsanlar görmemiş yada yoğun olabilirler. Yada basitçe sizinki gibi bir sorun ile karşılaşmamış yada cevabını bilmiyor olabilirler. Siz bu forumdaki insanların size karşı tavır almalarını gerektiren bir şey mi yaptınız? Bu şekilde düşünmeyin lütfen.

Sorunuza gelince. 

Öncelikle kırmızı daireler içine aldığınız "observed ip address" alanında gördüğünüz değerlere takılmayın. Onlar bir sorun teşkil etmezler. 

Gönderdiğiniz screenshotlarda yaptığınız ayarlarda bir sıkıntı yok. Sadece 2. interfaceleri unused değil de standby olarak ayarlarlamanızı  tavsiye edeceğim. Bu sayede ethernetlerden biri bozulduğunda yada kablo çıktığında diğerinden çalışmaya devam edebilir. 

Eğer ki bu esxi üzerinde başka sanal makina yok ise herhangi bir rezervasyon ayarı yapmanıza gerek yoktur. Zaten sanal makinanın ihtiyacı olduğunda tüm kaynakları talep ederek kullanabilecektir. 

SQL server gerekli ramin tamamını ilk açılışta direk olarak allocate etmiyor olabilir. Başlangıçtaki performans kaybı bundan olabilir. Eğer win2000 üzerinde SQL'i daha performanslı çalıştırmak istiyorsanız, imkan varsa win2000 adv. versiyonunu kurmanızı öneririm. Bu sayede hem işletim sistemi tarafında daha fazla ram kullanabilirsiniz, hem de boot.ini dosyasına /PAE ve /3GB switchlerini yazarak sql server'ın daha fazla ram kullanmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki makalelerden ikincisinde hem sql hem windows tarafında yapmanız gerekenler anlatılmış.

http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/pae/paemem.mspx

http://support.microsoft.com/kb/274750/en-us

Bunun dışında Windows 2000'de My Network Places'da Local Area Connection'ın özelliklerine gelin. Burada "File and Printer Sharing for Microsoft Networks" seçip Properties butonuna tıklayın. Açılan ekranda "Maximize Throughput for Network Applications" seçin. Bu da SQL'in daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır.

Ayrıca imkanınız varsa Windows 2000'deki pagefile'ı başka bir fiziksel disk üzerine taşıyın.

 

 

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 14:03
 Anonim

Erkal hocam yanıtınız için teşekkür ederim.içimi ferahlattınız.


Hayır elbetteki tavır alınacak birşey yapmadım ancak yinede konuya hiç cevap gelmeyince ister istemez böyle düşündüm.bide şu var tabi forum trafiği benim düşündüğüm kadar yüksek değilmiş onuda farkettim.


ESXi üzerinte şu anda tek sanal makine çalışıyor.


Network ayarlarını doğru yapmışım buna sevindim.çünkü ilk aklıma gelen network ayarlarında yanlış bir ayar yapmış olabileceğimdi.


Maalesef farklı bir versiyon kurmam mümkün değil.(imkansızlıklarla boğuşuyoruz [:)]


"Maximize Throughput for Network Applications" zaten seçili durumdaymış kontrol ettim.


Şu konudada fikrinizi almak isterim fiziksel T410 sunucuma kadar tek network kablosu geliyor. ben bu tek hattı çoklamak için switch koydum ve switch ten T410 a 3 kablo ile bağlantı yaptım.


Kabloların ikisi sunucu üzerinde bulunan fiziksel ethernet girişlerine gidiyor.Diğer kablo ise yine sunucu üzerinde bulunan Dell IDRAC (Integrated Dell Remote Access Card ) a bağlı.


Zannımca yanlış birşey yapmadım ancak yinede sormakta fayda var.


İlginiz için tekrar teşekkür ederim.


 

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 14:32
Erkal ASLANKARA
(@erkalaslankara)
Saygın Üye

Türkiye'nin en büyük profesyonel bilişim platformunun trafiği size yeterince "yüksek" gelmediyse diyebileceğim pek bir şey yok. 

Eğer ki bahsettiğiniz switch'e kadar gelen tek kablo 1Gbit ise switch'i çıkarın, tek kabloyu direk esxi'ın ilk ethernetine bağlayın. Sonrada vSwitch0'ın özelliklerinden vmnic1'i kaldırın, sadece vmnic0'dan çalışsın. Yedeklilik kaybolacak ancak en azında network hızınız 1gbit'e çıkacaktır.

 

 

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 15:19
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Kıdemli Üye Yönetici

Erkal hocam' ın olduğu yerde bize söz düşmez ancak benim bilgi sahibi olduğum bir konu olduğu için araya giriyorum. ÇözümPark Bilişim Portalı 525.000 unique ziyaret ile kurumsal anlamda ( chip ve donanım haber vb hariç ) türkiyenin en büyük bilişim portalıdır. Yani özetle eğer sorunuz facebook, msn , xp vb değil ise diğer konularda buradan daha hızlı ve doğru cevap alabileceğiniz yer yok .( türkçe forumlarda tabiki - gerçi expert exchange dışındaki yurt dışındaki forumlarda ortalama cevap alma süreniz 24 saatir ki biz kullanıyoruz oradan biliyorum.)

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 15:46
 Anonim

Erkal hocam, Hakan hocam


Alınmanıza gerek yok.


Düşündüğüm kadar yüksek değilmiş dedim.


"Yeterince" yüksek değilmiş demedim.


Foruma cevap yazan arkadaşların büyük çoğunluğu yoğun çalışıyordur tahmin ediyorum, sonuçta bu bir yardımlaşmadır ve gönül işidir kimseyede birşey demeye hakkımız yok tabiki. 


Ben biraz daha hızlı yanıt alırım diye düşünmüştüm hepsi budur.

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 16:26
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Kıdemli Üye Yönetici

Alınmak demeyelim bilgi vermek diyelim, senin dediğin gibi kesin ve doğru cevap için uzman insanlara güvenmek lazım, uzman insanlarda malunumuz yoğun oluyorlar.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

CevapAlıntı
Gönderildi : 18/01/2011 17:05
 Anonim

Arkadaşlar önerileriniz için hepinize teşekkürler ancak sıkıntım devam ediyor.

Esxi performansı eğer bu ise ben pek memnun değilim.

2 adet XEON E5620 2.4 Ghz Quadcore işlemci -toplamda 16.900 Mhz ediyor

8 GB DDR3 1333 Mhz Ram

3 adet SAS 15.000 Rpm (RAID5)

2 adet Gbit ethernet

 

ve ESXi üzerine kurulu sadece SQL ve MySQL sunuculuğu yapan bir W2000 server

eğer ESXi fiziksel sunucunun performansını aratmıyorsa -ki öyle söylendiği için ESXi kurdum yukarıdaki konfigürasyonun neticesi bu olmamalı bu işte bir gariplik var.[^o)]

 

Elimdeki diğer fiziksel sunucum 6 yıl öncesinin teknolojisini taşıyor ama o bile ESXi den hızlı.

SQL de çalışan programımız özellikle sanal makinenin restartı sonrası çok yavaş.

 

 

 

CevapAlıntı
Gönderildi : 19/01/2011 22:42
 Anonim

Resimdeki 0-1-2-3 değerlerinin anlamı nedir acaba?


CevapAlıntı
Gönderildi : 19/01/2011 23:23
Erkal ASLANKARA
(@erkalaslankara)
Saygın Üye

0-1-2-3 değerleri sanal makinanızın işlemcileri(vCpu) gösteriyor. Her bir vCpu bir core'a karşılık geliyor fiziksel olarak.

 

CevapAlıntı
Gönderildi : 20/01/2011 16:52
 Anonim

tşk ederim Erkal hocam.

CevapAlıntı
Gönderildi : 22/01/2011 13:11
Paylaş: