Forum

Cluster Nasıl Yapıl...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Cluster Nasıl Yapılır

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
1,820 Görüntüleme
(@ahmetort)
Gönderiler: 162
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Gunaydın Üstadlarıma

 

Sizlerden ricam bir laptapı veya bir pc yi cluster yapabilirmiyim vmware ile yapabilirsen nasıl olacagını yazabilirmisiniz veya nasıl olması gerekiyor anlatabilirmisiniz

 

Saygılarımla

 

 
Gönderildi : 17/09/2010 12:17

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhaba

Öncelikle pc yi cluster yapmadan önce, cluster ne için yapılırın cevabını kabaca ve fazla tekniğe girmeden vermek istiyorum.

cluster, aldığınız bir hizmetin  (buna örnek vermek gerekirse, exchange server ( mail hizmeti ) sql server ( veritabanı hizmeti ) vb. kullanıcıya verdiği hizmetin kesintiye uğramaması için kurulmuş olan bir teknolojidir. Örneğin 2 exchange server ı cluster yaptığınızda, exchange serverların bitanesinde bir arıza meydana geldiğinde kesinti olmaz ikinci exchange server birincinin kaldığı yerde hizmet vermeye devam eder.

Birde donanımın cluster ı vardır. VMware ESX gibi, Hyper-V gibi. Burda da hizmet değil donanım baz alınır. Örneğin 2 tane ayrı fiziksel sunucu düşünün bunların her birinde 5 er tane sanal makine düşünün. Fiziksel makinelerin birinde herhangi bir sorun oluştuğunda içinde ki sanal makinelerin hizmet vermeyi kesmemesi için sağlam olan sunucuya taşınması gibi algılamak sanırım yeterli olur.

Bu anlamda laptop ın veya pc nin cluster olması neyi amaçlar ? Herhangi bir hizmet mi veriyor? yoksa donanımı mı tölere edeceğiz. Cluster bunun için var. O halde cluster ın hizmet veren bir uygulama veya sunucu işletim sistemlerini kapsadığını unutmayalım.

Yani diyeceğim şudur ki cluster denemesi yapmak istiyorsanız, bunun için biraz uğraşmanız ve laptop - pc gibi donanımlarda olmamasını bilmeniz gerekiyor. Portalimizde ki makaleler size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

 
Gönderildi : 17/09/2010 12:47

(@ahmetort)
Gönderiler: 162
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Bugra bey yanıtınız için cok teşekkür ederim maklelerinizi elimden geldigi kadarıyla okuyorum inanın bir cok şeyi bu silerin makallelerinden ögrendim ben sadece elimde clustera uygun makina olmadıgı için yapabilirmiyim diye sormuştum cluster tecrübesi edinmek istiyorum prastik olarak onun için sormuştum mümkün olup omadıgını ,,

saygılarımla

ahmet

 
Gönderildi : 20/09/2010 10:46

(@Burakistanbullu)
Gönderiler: 334
Reputable Member
 

Ek olarak bunun denemelerini yapmak-görmek istiyorsanız bir makina üzerinde, Wmware Workstation kurararak iki tane server 2003-2008 farketmez sanal işletim sistemi kurarak cluster denemeleri yapabilirsiniz.


Kolay gelsin

 
Gönderildi : 23/09/2010 16:23

Paylaş: