Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

sanallaştırma niçin gereklidir

12 Yazılar
7 Üyeler
0 Likes
521 Görüntüleme
(@murathan_)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

 sanallaştırma ile ilgili makaleleri inceledim ama temel bi kaç sorumun yanıtını arıyorum.hoşgörünüz için teşekkür ederim.sanallaştırma niçin yapılıyor.ben sanallaştırma deyince çalışan bi işletim sisteminin üzerine ikinci bi sistem kurmaktır diye biliyorum.bunu deneme amaçlı yapıyorum.


diyelimki şirkette domain controllerin yanına vmware satın aldım kurdum içeriğine ne kuracağım.zaten ikinci bi sunucuya ihtiyacım olursa mesela posta sunucusu kurmamız gerekiyor.bunu kurmak için yeni bitane bilgisayar alırım.niçin sanallaştırma gereği oluyor.


riskli değilmi.fiziksel sunucu hasar gördüğü zaman ikisi birden çökmüş olmuyormu?sizler


 

 
Gönderildi : 11/03/2010 23:39

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhaba

Siz sanallaştırmayı yalnış anlamışsınız 🙂

Ne kadar fiziksel makine = o kadar fazla fiziksel alan

Ne kadar fiziksel makine = o kadar fazla elektrik, klima maliyeti

Ne kadar fiziksel makine = o kadar fazla iş gücü kaybı ( hepsi için ayrı ayrı yedekleme ve felaket anında geri dönme )

Yüzlerce fiziksel sunucuyu yönetmek ve bunların bakımını yapmak için birçok BT uzmanı gerekirken, yüzlerce sanal makineyi yönetmek için 1-2 BT uzmanının yeterli olması

Genel anlamda ise fiziksel kaynakların paylaştırılması, maliyetin azalması, yedekleme ve geri dönme gibi bir çok madde sayılabilir

yukarı da ki maddeler bile kendi aralarında bir çok avantajı açıklar

risk için sanallaştırma daha avantajlıdır. sanal makineler üzerinde alacağınız snapshot ı herhangi bir hata anında 15 dk da birebir geri dönebilirsiniz.

2 tane sanal sunucuyu birbiri ile cluster olarak ayarladığınız zaman zaten riski fiziksel server a göre %50 azaltmış oluyorsunuz.

Ayrıca altta ki video yu izlemenizi öneririm

http://www.microsoft.com/turkiye/technet/spotlight/sessionh.aspx?videoid=434

 

 

 
Gönderildi : 12/03/2010 00:06

(@murathan_)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

hocam istihtam düşmanı desenize :)şaka bitarafa güzel özetlemişssiniz teşekkür ederim.


peki diyelimki yüzlerce sunucumuz yok 5 tane var.5 sunucununda da sağlıklı çalışabileceği müsait bi oda var.yinede gereklimidir


yazdıklarınızda ilk kafama şu takıldı çok fazla sunucu yoksa.? bu işede gerek yok.!

 
Gönderildi : 12/03/2010 00:23

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Peki devamlı büyüyeceğinizi düşünürseniz?

Bugün 2 tane sunucunuz var 1si domain controller diğeri mail server ınız. 1 sene sonra yapı büyüdü yedek dc kurdunuz, mailler arttı artık ne ram yetiyor ne harddisk. Hemen yeni bir sunucu alalım. 1 yıl sonra bir CRM yazılımı almaya karar verdiniz hadş bunun için de server şart dediler.. gibi senaryolar göze alındığında sanallaştırma iyidir 🙂

Bunu ileriye dönük bir yatırım olarak da düşünebilirsiniz.

Ayrıca vmware yerine ücretsiz olan hyper-v alırsınız ( tabi server 2008 lisansı satın aldıktan sonra ) cpu, ram ve hdd ide yüksek değerlerde alırsanız bir sürü sanal makineniz olabilir.

 
Gönderildi : 12/03/2010 00:35

(@murathan_)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

hocam kafamda teorik olarak olay tamamdır.hardware kısmını aklımı okumuş yazmışssınız zaten teşekkür ederim.olumsuz bi durum oldugunda insan müdahale edemeyecek gibi geliyor ama kavrayınca daha keyifli olacagına eminim.teşekkür ederim


 


 

 
Gönderildi : 12/03/2010 00:55

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Sanallaştırma süper bir konu. 1-2 yıldır sık sık duyardım fakat hiç ilgilenmemiştim. Son 2 aydır bu konunun üzerinde çok duruyorum ve sanallaştırmanın çok iyi bir şey olduğu izlenimi kafamda yer etti. Artık sunucu alırken Cpu ram vs. yüksek konfigürasyonlu alıyorum ki ileride sanallaştırma işini kolayca yapabileyim diye. Malum şirketler sürekli büyüyor iş yükü artıyor. Destek bakım vb gibi konularda da sanallaştırma  artılarının fazlaca olacağı kanısındayım.


Iyi günler.

 
Gönderildi : 13/03/2010 16:48

(@ugurefe)
Gönderiler: 10
Active Member
 

Arkadaslar benimde kafama takılan bir soru var;

Kurulu olan bir server'a ben zaten file server,web,dns,dhcp,rdhc ve geri kalanını kurabiliyorum.Bunları ayrı ayrı serverlara kurup yada sanallaştırma yapmanın gereği nedir.?

Bu serverlara birden fazla ihtiyaç mı oluyor ?

 
Gönderildi : 04/05/2012 14:56

(@mehmetparlakyigit)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Arkadaslar benimde kafama takılan bir soru var;

Kurulu olan bir server'a ben zaten file server,web,dns,dhcp,rdhc ve geri kalanını kurabiliyorum.Bunları ayrı ayrı serverlara kurup yada sanallaştırma yapmanın gereği nedir.?

Bu serverlara birden fazla ihtiyaç mı oluyor ?

Merhaba tüm servislerin tek bir makine üzerinde yüklü olması demek performans kaybı demek bu belki ufak lokasyonlar için önemli değildir. Ama büyük lokasyonlar için önemlidir.

 
Gönderildi : 04/05/2012 15:19

(@ugurefe)
Gönderiler: 10
Active Member
 

Evet dediğiniz mantıklı bu konudan bakarak aklıma takılan bir soruya daha cevap vermenizi rica edeceğim;

Kurulan servislerin sanallaştırmadan sonra haberleşmesi zor olmayacak mı ?Misalen domaini yöneten bir servisin sanallaştırmada başka bir makinede bulunan web,file vs. servislerini yönetimi,haberleşmesi nasıl sağlanacak. Anlamsız bir soru olduysa bunu konu hakkında bilgisiz oluşuma bağlayın. Sağolun..

 
Gönderildi : 04/05/2012 16:22

(@mehmetparlakyigit)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Sanal makinelerinde sanal interfaceleri bulunmakta bu nicler kullanılarak sanal makineleri fiziksel makineler ile konuşturabilirsiniz. Hatta bu nicler sayesinde internete çıkabilir tıpkı bir fiziksel interface yapabildiklerinin tümü yapabilmektedirler.Önemli olan ne yapmak istediğiniz. 🙂

 
Gönderildi : 04/05/2012 16:52

(@okanrumeli)
Gönderiler: 55
Estimable Member
 

Yeni donanımlarla uyumsuz olan ve Windows 3.11 e ihtiyaç duyan bir yapıya sanallaştırma sayesinde çözüm bulduk.:)

 
Gönderildi : 29/05/2012 18:59

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

bir gün sanallaştırma dediler bende pek sormadım sanallaştırıyım dedim oyle devam ediyor 🙂 gercekler acı sanal tatlımış.

 
Gönderildi : 29/05/2012 20:23

Paylaş: