Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Vmware Cpu & Ram hk.

11 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
2,302 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar.


Microsoft gibi ben de sanallaştırma konusuna biraz geç de olsa ilgi göstermeye başladım. 🙂


Tecrübe edinme amaçlı Amd Athlon 64bit cpu, 2gb ram özellikli bir makineye ESXi kurdum. Daha sonra bunun üzerine 1 adet Server 2003, bir adette server 2008 sanal makine oluşturdum. Oluştururken haliyle kullanılacak ram miktarını belirledim. İşletim sistemlerini kurdum. Daha sonra işletim sisteminin performance tabından kullanılan ram ve cpu miktarını gözlemledim. Dikkatimi çeken server 2003'te işlem yaparken server 2008'de kullanılan ram ve cpu miktarının artması. Tek işlemci olmasından dolayı cpu oranının 2003 te yapılan işleme göre artıp eksilmesini anlayabiliyorum fakat Ram miktarı neden artıp eksiliyor bunu anlamadım. E hani sanal makineyi oluştururken 2 gb ramin 1 gb'sini 2008'e 512'sinide 2003'e ayırmışitık. Neden biri diğerinin hakkını gasp ediyorki.:) Mantık hatasını nerede yapıyorum, ya da eksik yaptığım bir şey mi var?


Diğer bir sorum ise sanal makinelerin performansını arttırmak için ayarlar varmıdır?

 
Gönderildi : 24/02/2010 10:11

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Merhaba,


Bu donanımınız ram yonunden biraz zayıf kalmaktadır.Bu nedenle en az 4-8 gb ram kullanmanızı tavsiye ederim.Tabi test ortamı olduğu için yoksa sanallaştırmadan verim alınmak isteniyor ise sağlam bir donanım yapısı kurulmalıdır.Makaleler bölümünden sanallaştırma makalelerini okuyabilirsiniz.Serhat hocamın geniş çaplı bir vmware makalesi var buna göz atabilirsiniz.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 24/02/2010 11:54

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

VMware ESXi ram ve işlemci için dinamik olarak ayarlama yapar. Siz 2 Gb ram versenizde eğer bunu o sanal sunucu için rezervasyon yapmaz iseniz ihtiyaca göre bunu dinamik olarak ayarlayacaktır. Ayrıca eğer sisteminizde yeterli miktarda ram yok ise ESXi sunucunuz swap kullanmaya başlayacaktır ki bu da performansınızı oldukça olumsuz etkileyecektir.

Şu şekilde deneyebilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz sanal makinelerinizin Edit Settings bölümüne geldikten sonra Resources tabına geçin ve Memory kısmından atamak istediğiniz ram miktarını belirledikten sonra ESXi bu sanal makineniz için belirlemiş olduğunuz ram miktarını ayıracaktır.

VMware ESXi sisteminizde ki ram in 1 Gb kadarını kendisine ayırmak isteyecektir. Bu nedenle ram miktarınızı arttırmanız performansınızı olumlu olarak etkileyecektir.

Performans arttırmak istiyorsanız disklerinizin raid durumunu gözden geçirebilirsiniz (kullanıyorsanız). Sanal makinelerinizde kullandığınız diskleri Thin olarak değil Thick olarak belirlemenizde performansınızı arttıracaktır. Eğer network performansınız size yetmiyorsa vmxnet network kartlarını kullanarak network performansınız bir miktar artabilir. Ayrıca network performansı için Windows işletim sistemlerinin 64 bit sürümlerini kurmanızda olumlu olacaktır.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 24/02/2010 12:36

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba


Peki rami dinamik kullnması mı yoksa rezerve şekilde kullanması mı daha uygun olur? Diğer yandan disk ayarlarında thin seçeneği var thicki ise göremedim. Sanırım thin aktif değil ise thick oluyor. Ethernet ile ilgili olarak; ethernet ayarlarına baktığımda "E100, vmxnet(Enchaned) ve vmxnet 3" var bunların arasındaki farklar nedir?


Diğer bir sorum ise, atıyorum makinemde 6 disk var, bunları 2 şer şekilde raid 1 yaptım. vmware için oluşan disklerin 1'ini, server 2003 için diğer diski, server 2008 için ise diğer diski kullanabilirmiyim? Baya bi aradım bunu ama bulamadım.


Bu sanallaştırma konusu baya sardı beni.:) Hyper-V'yi de inceleyeceğim fakat şu an elimde üzerinde çalışabileceğim virtualization destekli boşta bir makine yok.


Saygılar...

 
Gönderildi : 25/02/2010 17:39

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Eğer ram miktarınız sınırlı ise dinamik kullanmasında fayda var tabiki. Ancak bazı programlar dinamik ram den pek haz etmiyorlar (Örneğin Oracle). Bu tarz yazılımlar için Resource Allocation yapmak faydalı oluyor.

Sanal makinenizi oluştururken thin ya da thick olarak belirleyebilirsiniz. Var olan makineleriniz için ise thin ya da thick olduğunu sanal makinenizin özellikler bölümünden disklerinizi seçtiğinizde sağ tarafta ki kısımda görebilirsiniz. Performans için thick diskler kullanılmalıdır.

E1000 standart olan Intel network kartıdır. Sanal makinelerinizde vmware tools yüklü olsa da olmasada çalışır. vmxnet ve vmxnet3 ise geliştirimiş network kartlardır ve tamamen sanaldırlar dolayısıyla driver ları vmware tools tarafından sağlanır. Yani vmware tools yüklü değil ise sisteminizde takılı bir network kartı göremeyeceksiniz. Performans olarak daha iyidir. Ancak acronis gibi yedekleme yazılımları kullanarak sisteminizin daha önceden almış olduğunuz yedeğini geri dönmek amacıyla cd den sisteminizi açtığınızda sanal makinenizde vmwaretools servisleri çalışmayacağı için network bağlantınız olmayacaktır. Eğer yedeğiniz network üzerinde ise bu yedekten geri dönemeyeceğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla iyi düşünmekte fayda var.

Eğer raid kartınız destekliyorsa keşek 4 diskinizi RAID 10 diğer iki diskinizi raid 1 yapsaydınız. RAID 1 den daha performanslı olurdu. Eğer iki diski raid 1 yaptıysanız o iki disk artık tek bir disktir. Dolayısıyla ker iki sanal makinenizde aynı disk üzerinde olacaktır. Ancak geriye kalan 4 diskinizin durumunu bilmiyorum. Eğer onlarıda datastore olarak eklediyseniz bir sanal makineniz datastore 1 de diğeri datastore 2 de olabilir.

Hyper-V yi de denemenizi tavsiye ederim. Versiyon 2 ile birlikte ciddi atak yaptı ve kesinlikle şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 25/02/2010 18:41

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba


Bu çalışmalarla yapmak istediğim şu; Hp ML350 12GB ramli makine alıp bunu sanallaştırarak 1 adet 2008 1 adette 2003 veya 2008 kurmak.  Bu sanal makinelerin birine Eta SQLin serverini, diğer sanal makineye de Eta SQlin Clientini kurmak. Clienti kurduğum tarafa aynı zamanda Terminal server kurup Eta'yı RemoteAPP şeklinde dağıtmak. Öğrendiğime göre bu model serverde 3 adet SAS disk ile geliyor. Sizce bu uygulama için diskleri nasıl yapılandırayım veya yeni disk ekleyerek performansı arttırmak için dediğiniz gibi Raid 10 mu yapayım?

 
Gönderildi : 26/02/2010 01:04

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

RAID 10 destekli array kartınız varsa en azından 4 adet aynı kapasitede diske ihtiyacınız olacaktır. Ancak RAID 10 da disk kapasiteniz oldukça düşer. Eğer 3 disk ile başlayacaksanız kapasite ve performans anlamında RAID 5 daha uygun olacaktır. Tabi database gibi yazma işlemlerinin yoğun olduğu ortamlarda RAID 5 performans kaybı yaşatacaktır. Ancak bu kullanıcı sayısına da bağlıdır.

ETA nın SQL server üzerinde ne kadarlık bir yer istediğini bilmiyorum (kullanıcı ve veri miktarına görede bu değişir). Ancak Windows Server 2008 sağlıklı bir kurulum için en azından 20 Gb lık bir yere ihtiyaç duyar. SQL server içinde 20 ila 30 Gb lık ikinci bir disk düşünseniz (tahmini) toplamda yaklaşık 50 Gb lık bir alana ihtiyacınız olacak. 4 Gb lık bir ram başlangıç için yeterli olacaktır.

Terminal server olarak kullanacağınız Windows Server 2008 için ise yine 20 Gb lık bir disk alanı düşünelim. Kullanıcı sayısına bağlı olmakla birlikte x64 kurulum için 4 Gb lık bir ram yeterli olacaktır. Toplam da yaklaşık 70 Gb lık bir disk alanına ihtiyacınız olacaktır.

Sunucu üzerinde ki disklerinizin 146 Gb lık olacağını düşünürsek ve yapınızı RAID 5 olarak hesaplarsak kullanılabilir disk alanı olarak size yakalaşık 260 Gb kalacaktır. Bunu da 130 Gb lık iki datastore (1 array iki logical drive) olarak yapılandırırsanız sanal sunucularınız ve onların yedekleri için yeterli yeriniz olacaktır. Tabi yedekleri de aynı diskler üzerinde tutmak güvenli olmayacaktır.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/02/2010 01:34

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba


Belki de gecenin 2'isinde okudğumdan kafam karıştı. Şunumu demek istiyorsunuz; 3 diski raid5 olarak yapılandırdıktan sonra diski 3'e bölün. 1 bölüme Vmware kurduktan sonra 2 sanal sunucuyu bu bölüme kurun. Diğer 2 bölümü de diğer sanal sunucular vesair için kullanın mı demek istediniz?


 

 
Gönderildi : 26/02/2010 05:00

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Array dediğim disklerinizi RAID5 yaptığınızda oluşan kap gibi düşünelim. Oluşturacağınız iki logical drive da bu kabın içerisinde ki partition lar olacak. Bunlar ESXi üzerinde datastore1 ve datastore2 olarak gözükecekler.

VMware ESXi kurulumu ile ilgili makaleme http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2010/01/03/vmware-esxi-4-0-kurulumunun-yap-lmas.aspx adresinden ulaşabilirsiniz.

 Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/02/2010 12:10

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba


Kafamı karıştıran; 70 gb sanal makine vs için dedikten sonra son paragrafta "elde kalan 260gb" cümlesi idi. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim çok doyurucu oldu.


İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 26/02/2010 23:07

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 27/02/2010 00:10

Paylaş: