Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Virtual Server Hakkında

8 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
357 Görüntüleme
(@emredemir)
Gönderiler: 121
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar,

Ben virtual server 2005 ya da hyper teknolojisini kullanarak server ımı sanal olarak da çalıştırmak istiyorum .  Yeni aldığım server 12 gB ve 2 cpu lu bir makine . Burada virtual server kurulumu için hyper mi daha avantajlı yoksa virtual server 2005 mi bu konuda bilgi almak istiyordum . Birde 32 bit ile 64 bit versiyonları arasında ne gibi farklılıklar vardır? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim . Teşekkürler.

 
Gönderildi : 22/07/2009 16:14

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba,

Kesinlikle Hyper-V öneriyorum. Performans, stabilite, güvenlik ve daha bir çok avantaj ...

Hyper-V kullanırsanız Parent Partition 64bit olmak zorunda, 32bit kullanamazsınız. Ama 32bit ve 64bit sanal makineler çalıştırabilirsiniz.

 
Gönderildi : 22/07/2009 18:32

(@emredemir)
Gönderiler: 121
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Virtual server 2005 de sadece 32 bit sanal makineler tanımlanabiliyor
galiba.Hyper V de ayrıca 64 biti de destekliyor söylediğinize göre.Peki hyper v kurulumu için bilgisayarıma öncelikle windows server 2008 (64 bit ) kurmam gerekiyor galiba içinde otomatik geliyordu sanırım . Sonrasında üzerine 2003 serverlar kurup aynı anda tüm operasyonun çalışmasını sağlamam gerekiyor.Guest serverlar üzerinde gidiş ve dönüş yönünde çok fazla sayıda istek yapılacak. Aldığım server 2 işlemcili ve 12 GB Ram'i olan 32 ve 64 biti destekleyen bir server. Burada virtual server ın kullanacağı harddiskler vs. ayrı drive larda mı tanımlamak gerekiyor.Virtual harddisk olayı Hyper V dede varmı acaba ? Hyper V virtual server 2005 R2 nin yaptıklarının hepsini yapabiliyormu acaba ? Bu konularla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim . İyi çalışmalar . Kolay gelsin .

 
Gönderildi : 22/07/2009 18:58

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Evet Hyper-V 32bit ve 64bit VM'leri aynı host üzerinde, aynı anda çalıştırabilir.

Sunucu üzerine Windows Server 2008 64bit kurup Hyper-V rolünü ekleyip sanallaştırma yapmaya başlayabilirsiniz (portalımızda detayları ele alan bir çok makale var). Yada Hyper-v Server 2008 isimli free ürünü kurup yine sanal makineler çalıştırabilirsiniz ancak bu ürünün bazı limitleri var (limitler için yine makaleler bölümüne bakabilirsiniz)

Virtual Hard Disk (VHD) sanal donanımları Hyper-Vde de kullanılıyor. VHD formatı microsoft sunucu/client sanallaştırma tarafındaki standart disk formatıdır.

Performans için analiz olmadan doğru yorum yapmak çok zor. Eğer VM'ler üzerinde ciddi disk i/o request'leri olacaksa storage (sanal ve fiziksel) birimlerini iyi tasarlamanızı ve best practice yöntemlerine uymanızı öneririm. Aynı durum NIC, memory, processor için de geçerli. Çeşitli monitoring tool'ları ile analiz yapabilirsiniz (sistemler şu an fiziksel olarak çalışıyorsa).

Ve Hyper-V Virtul Server 2005'ten çok daha fazlasını yapıyor. Mimari, performans ve güvenlik anlamında ciddi farklar var (Hyper-V mimarisi ile ilgili makalemizi inceleyebilirsiniz)

 

 
Gönderildi : 22/07/2009 19:14

(@emredemir)
Gönderiler: 121
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Serhat Bey kurduğum virtual serverların konfigurasyonlarını dil seçeneklerini saat ayarlarını başka bir ülkeye göre ayarlamam bir sorun oluşturmuyor değilmi ? Hyper-V . 64 bit kurulum yaptıktan sonra üzerinde kuracağım guest serverların 32 bit ya da 64 bite göre performansı hakkında deneyimlerinize göre neler soyleyebilirsiniz ?Birde kurduğum virtual serverlardan birinde sorun olması durumunda nasıl hızlı bir şekilde recovery işlemini yapabilirim.Yedekleme işlemleri nasıl oluyor acaba ?  Çok teşekkür ederim . İyi çalışmalar. Vaktinizi alıyorum kusura bakmayın .

 
Gönderildi : 22/07/2009 20:00

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Dil ve zaman konusunda bir sıkıntı yok. Normalde VM'ler parent partition ile time sync. yaparlar. Bunu devre dışı bırakıp istediğiniz bir time sunucusu ile sync. yaptırabilir yada manel olarak time set edebilirsiniz.

64bit tabiki çok daha performanslı çalışıyor, kesinlikle öneririm. Ayrıca Guest OS'ler yani sanal işletim sistemleri olarak windows server 2008 kullanmanızı tavsiye ederim çünkü win2008 sanallaştırmaya en uygun işletim sistemi.

Backup ve Recovery için çeşitli yöntemler var. Örneğin DPM (MS Data Protection Manager) kullanabilirsiniz. Yada acronis gibi online backup alabilen bir yazılım ile VHD'lerin backup'larını günlük olarak alabilirsiniz. Yada daha düşük maliyetli bir çözüm olarak windows backup aracını kullanabilirsiniz (bu araç partition bazlı yedekleme ve geri dönüş yapar).

En kötü senaryoda yedeklediğiniz VHD dosyasını çıkartıp, yeni bir VM'e bağlayıp dakikalar içerisinde start edebilirsiniz.

Eğer DPM, VMM gibi system center ürünlerini kullanırsanız herhangi bir disaster durumunda yapınız otomatik olarak failover olur. Birde ortamınızı (hyper-v sunucularını) cluster ile desteklerseniz, sırtınız yere gelmez diyebiliriz 🙂

 
Gönderildi : 22/07/2009 21:30

(@emredemir)
Gönderiler: 121
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Serhat Bey DPM ve VMM kullanırsam hata durumunda bütün yapı çöküyormu tam anlayamadım.Guestlerden birinde sorun olduğu durumda diğer guestler bu sorundan hiçbir şekilde etkilenmiyor değilmi ? Bir de Cluster ile tam olarak ne avantaj kazanacağım birazcık bahsederseniz çok memnun olurum  . Teşekkür ederim tekrar.

 
Gönderildi : 22/07/2009 21:51

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Hayır yapı çökmez 🙂 Failover sistemde oluşan hatanın telafi edilmesi işlemidir. Aksine daha sağlam bir yapınız olur.

Guest'lerde oluşan sorunlar diğer guest'leri direkt olarak etkilemez (aynı host üzerinde olsalar dahi)

Portalımızda cluster makalelerimiz var, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Küçük bir örnek vermek gerekirse,

İki fiziksel sunucunuz ve 10 VM'iniz var. VM'ler fiziksel sunucuların erişebildiği ortak bir storage üzerinde duruyor. Bu senaryoda iki sunucuyu cluster yapıp (aktif/pasif) tüm VM'leri aktif sunucu üzerinde çalıştırırsınız. Bu sunucuda herhangi bir sorun meydana geldiğinde (sunucunun yandığını dahi düşünebilirsiniz:)) tüm VM'ler dakikalar içerisinde ve otomatik olarak diğer sunucu üzerinde start olur ve çalışmaya devam ederler. Genelde fiziksel arızalara karşı alınmış bir önlemdir (donanım, network arızaları gibi..)

 
Gönderildi : 24/07/2009 01:31

Paylaş: