Forum

Herkese merhabalar,
iPXE ikili dosyalarını kullanan iPXE Manager adlı açık kaynaklı bir proje üzerinde çalışıyorum.
Amaç, hem modern hem de eski sistemleri desteklerken, web tabanlı bir yönetim arayüzü aracılığıyla PXE/iPXE dağıtımlarını basitleştirmektir.
Mevcut özellikler şunlardır:
• WinPE dağıtımı
• Windows ve Linux kurulum yönetimi
• EFI ve Eski BIOS desteği
• Güvenli Önyükleme desteği
• ISO yönetimi
• Dinamik önyükleme menüsü oluşturma
Proje başlangıçta, PXE yapılandırma dosyalarını manuel olarak düzenlemeden bilgisayar laboratuvarlarını ve dağıtım ortamlarını yönetmeyi basitleştirmek için oluşturuldu.
Yakın zamanda GitHub'da yayınladım ve zamanım olduğunda geliştirmeye devam etmeyi planlıyorum. Ev laboratuvarı kullanıcılarından, sistem yöneticilerinden ve dağıtım ortamlarını yöneten herkesten geri bildirim almak isterim.
Projeye desteğiniz beni mutlu eder.
Ayrıntılara Github linkinden ulaşabilirsiniz:
abdullah-erturk/iPXE-Manager: iPXE Manager - Network HTTP Boot
Merhaba,
Öncelikle, açık kaynak projelerin paylaşılması ve topluluğa katkı sunulması bizim için değerlidir. Ancak söz konusu proje; PXE/iPXE boot süreçleri, WinPE dağıtımı, ISO/WIM yönetimi, EFI/Legacy BIOS önyükleme ve ağ üzerinden işletim sistemi dağıtımı gibi sistem seviyesinde çalışan bileşenler içermektedir.
Bu tür araçlar doğası gereği yüksek yetki ve ağ erişimi gerektirebilir. Ayrıca proje içerisinde çalıştırılabilir dosyalar, boot dosyaları ve üçüncü taraf bileşenler bulunduğundan, üyelerimizin bu tür yazılımları doğrudan kendi bilgisayarlarında, kurumsal ağlarında veya üretim ortamlarında çalıştırmadan önce dikkatli olmalarını öneririz.
Önerilerimiz:
- Projeyi önce izole bir test/lab ortamında inceleyin.
- Kendi bilgisayarınızda veya kurumsal ağda doğrudan çalıştırmayın.
- İçerikteki EXE, EFI, PXE, DLL ve benzeri binary dosyaları antivirüs/EDR çözümleriyle taratın.
- Mümkünse hash ve dijital imza kontrollerini yapın.
- Uygulamanın açtığı portları, yaptığı dış bağlantıları ve sistemde yaptığı değişiklikleri gözlemleyin.
- PXE/DHCP/TFTP/HTTP servislerinin mevcut ağ yapınızla çakışabileceğini unutmayın.
- Özellikle domain ortamlarında, üretim VLAN’larında veya müşteri ağlarında kullanmadan önce güvenlik ekibinizden onay alın.
Bu uyarı, ilgili projenin zararlı olduğu anlamına gelmemektedir. Ancak forum yönetimi olarak, üyelerimizin sistem seviyesinde çalışan ve ağ önyükleme altyapısına müdahale eden araçları bilinçli, kontrollü ve güvenli şekilde test etmelerini önemsiyoruz.
Projeyi geliştiren kişiye katkısı için teşekkür ederiz. Teknik inceleme, güvenlik analizi veya deneyim paylaşımı yapmak isteyen üyelerimiz bu başlık altında bulgularını paylaşabilir.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Demo sayfası eklendi:
Bilgisayarınıza indirmeden yönetim panelini tarayıcı üzerinden deneyin — şifre: admin · Hiçbir dosya gerçekten yüklenmez, simülasyondur.
https://erturk-dev.netlify.app/ipxe_demo.html