Forum

Kablo test cihazı, ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Kablo test cihazı, takılan kablodan elektrik gelirse bozulur mu?

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
2,819 Görüntüleme
(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Üstatlar iyi günler. Network ve güvenlik sistemleri ile uğraşan biriyim. İşime yarayacağını düşünerek, geçen hafta 80TL'ye aşağıda ki kablo test cihazını aldım. Cihaz RJ11, RJ45, Koaksiyel ve Usb sağlamlık ölçümü yapıyor.

RJ11, RJ45 ve Koaksiyel portlarını elimde ki kablolar ile test ettikten sonra sıra Usb portuna geldi. Bunun için bilgisayarıma takılı olan yazıcının kablosunu (Usb Type B) çıkartıp ana aparata taktım lakin diğer ucunu (Usb Type A) ufak modüle takmadığımı fark etmeyip bilgisayarda takılı halde unutarak cihazın üstünde ki yuvarlak test butonuna bastım. Bir de baktım cihazın power ışığı yanık kaldı ve diğer ışıklar bir kaç kez kapanıp açıldı. Bende hemen Usb'yi çıkarttım. Sonuçta bilgisayar kasamda ki Usb'den cihaza +5V geldi. Ama Allah'dan cihaza bir zarar gelmedi zira sonradan bilgisayara takılı Usb'yi de çıkartıp ufak modüle takınca testi sorunsuz gerçekleştirip sağlam raporu verdi.

Bu olay üzerine aklıma şu geldi:

Diyelim ki 8 katlı bir bina var ve 8. katında da, kablosunun bir yerinden zedelenme ihtimali olduğunu düşündüğüm bir kamera var ki kameraya takılan RJ45 switch'in ışığı yanıyor ama kayıt cihazına görüntü gelmiyor. Bende bu kabloyu test etmek istiyorum. Binada her katta da 1'er kamera var ve bütün kameralar, en alt katta ki sistem odasında bulunan poe switch tarafından besleniyor.

Elimde ki test cihazının ufak aparatını arkadaşıma verdim ve sistem odasına inip sırası ile 1 den 8 e kadar bütün portlara işaretim ile tek tek takmasını söyledim. Bende ana modüle 8. katta ki kameranın RJ45'ini çıkartıp bağladım. O kameraya gelen bu Cat kablonun switch'de ki ucu 7. port diyelim ama arkadaşım da bende bunu bilmiyoruz, zaten tespit etmeye çalışıyoruz. Arkadaşım baştan başlamak için mini modüle 1. portta ki RJ45 ucu taktı ama oda ne switch, poe switch olduğu için ben test butonuna basar basmaz cihaza, switch'de ki bu porttan cihaza akım gelecek.

Buraya kadar anlattıklarımda bir sorun yoksa bunun üzerine 2 soru soruyorum;

1-) Cihaz bu durumda bozulur mu? Zira Usb'den gelen akım ile bozulmadı ama Poe Switch'den gelen akım ile bozulur mu? Ki Poe Switch'den gelen akımın voltaj değeri nedir?

2-) Ben bu cihazı, zaten bu gibi network sistemlerinde kabloların yerini tespit etmek maksadı ile aldım. Yani avometre ile, propları RJ45 ucunun herhangi iki ucunu değdirip, aşağıdan da diğer bütün RJ45'leri tek tek çıkartıp o iki ucu kısa devre yaparak tespit etmesini bende biliyorum zira zaten o yüzden bunun gibi bir cihaza ihtiyaç duydum ama bu cihaz bu işe yaramıyorsa ne işe yarıyor? Ben gene klasik avometre yöntemi ile kabloyu tespit edeceğim, bu cihaz da sağlamlığını mı yapacak?

Bu noktada öğrenmek istediğim şey şu; Örneğimden devam edersem, RJ45'i ana modüle takıp diğer ucunu da tek tek poe switch'de ki bütün portlara takıp test etsem, doğru portu bulana kadar cihaz bozulur mu? Sonuçta her yanlış portta cihaza switch'den o kablo ile akım gelecek. Yoksa içinde illa ki bir koruma devresi var mıdır? Yoksa gerçekten bu cihazın üretim amacı ve benim almam çok saçma olmuş olacak. Hayır yani cihazı 20 bilemedin 30TL'ye alsam gam yemeyeceğim ama 80TL'ye aldıktan sonra kesin olması gereken bir özelliğin olmaması beni enayi yerine koyacak gibi.

Zira cihazın içini dahi açıp inceledim ve çok basit bir sisteminin olduğunu gördüm (zaten markasız bir test cihazından, daha doğrusu bir kablo test cihazından ne beklenir ki)

Ek olarak 3 ve son sorum ise;

Aslında aklımda tam da bu iş için olduğunu düşündüğüm daha işlevsel bir cihaz vardı ve bunun içinde daha önce biraz incelediğim Mastech MS 6813 cihazını almak istemiştim ama o zamanlar 200TL üzeri olduğu için yanaşmadım. Şimdi ise 150TL'nin altında bulmak mümkün lakin ben yukarıda ki cihazı aldığımda, Mastech aklımdan tamamen çıkmış. Sonradan pişman oldum keşke üzerine bir 60,70TL daha koyup ömürlük 1 kere bu cihazı alsaydım diye. Sonuçta bu cihazında Usb hariç diğer RJ11, RJ45 ve Koaksiyel testi var ki Usb'de işime yarayan bir test değil zaten. Hem o kablo tespit işini de bu cihaz sanırım yapıyor. Misal Rj45'i ana modüle takıp, kalem gibi olan aparatı ile switch'de ki bütün kabloların üzerinde gezdiriyorsun ve hangisinde ötüyor ise yukarıda taktığın RJ45'in diğer ucu odur. Sizce elimde ki cihazı 40,50TL'ye elden çıkartıp Mastech MS 6813 almam daha mantıklı olur mu?

 

 
Gönderildi : 23/09/2015 03:40

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18026
_
 

Her türlü aksiyonu alabilmek için ona göre cihazlar almanız lazım. Örnek olarak Fluke network cihazları ile her işi başaabilirsiniz. Tabi bunlar maliyet.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 23/09/2015 17:19

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

İlginiz için teşekkür ederim Rıza hocam.

Lakin bilgilendirme için yazayım;

Sonradan, en ihtiyacım olduğu anda ufak bir yanlışlıkla başıma gelip beni o iş üzerinde o an için zor durumda bırakacak olayı, şimdiden yaşamak istedim.

Deneme amacı ile elimde ki kablo test cihazının ana modülde ki RJ45 portuna, poe switch'den gelen RJ45'i takıp test butonuna bastım ve sonuç;

2 saniye yanıp kapanıyor. 

Telefon hattından gelen enerjili RJ11 ucunu direkt taktım ve sonuç;

4. port enerjinin geldiğini göstermek için yanıp sönüyor;

Telefon boşta iken 48v DC, çaldığında ise 96-120v arası AC gerilim oluştuğunu biliyorum. Sanırım ben boşta iken RJ11 ucunu cihaza taktığımda 48v DC de test ettim. Bir de cep telefonum ile hattı çaldırdığım an test butonuna basayım dedim ama işte buna cesaret edemedim, sonuçta fazla kaşınmamak gerek.

[​IMG]

Bir ucu bilgisayara bağlı olan USB'nin diğer ucunu cihaza taktım ve sonuç;

USB'den +5v enerji geldiği için Battery Good göstergesi yeşil yanıyor ve test butonuna bastığımda ise cihaz üzerinde ki tüm ışıklar anlık olarak açılıp kapanıyor. Bu testte şansımı fazla zorlamamak için 2 kere yapıp bıraktım;

[​IMG]

Koaksiyelden sadece görüntü sinyeli taşınsa da, karşıma ilk çıkan analog bir kayıt cihazında, cihazdan kameraya giden koaksiyel kablonun kamera tarafında ki ucunu çıkartıp cihaza bağlayarak onu da test ettim mi tamamdır. Umarım bunda bir şey olmaz zira diğer üçünü atlattıktan sonra bunda bir şey olursa koyar doğrusu.:)

Yani özetle cihaz, bütün bu kaşınmalarıma rağmen yanmadı ise bu saatten sonra da yanmaz ve ilk mesajımda yapmak istediğim şeylerin hepsini yapar sanırım değil mi? Ayrıca cihazın hala hasar görmemesinin nedenini anlamadım zira koruma devresi vs olmadığına kanaat getirmiştim. Demek ki var var mış. (sanırım)

 
Gönderildi : 24/09/2015 05:27

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18026
_
 

Cihazın kullanılabildiği ortam ve çalışma şartları belirtilmiş olmalı. Desteklenmeyen bir yapıda bu sinyalleri verebileceği muhtemelen orada yazıyordur.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 25/09/2015 21:49

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Cihaz çok basit bir yapıda olduğu için kutusu ve içinden çıkan kağıtta aynı basitlikte idi ve kağıtta sadece hangi tür uçların hangi portlara takılacağı 1 sayfalık bilgiler yer alıyordu. Yani cihazın, her porta her durumda ne tepki verdiğini anlamam için kendim yukarıda ki şekilde uğraşmak durumunda kaldım. Neyse sorun çözüldü, teşekkür ediyorum.

 
Gönderildi : 25/09/2015 23:07

Paylaş: