Forum

timeout olayı switc...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

timeout olayı switch ten bilgisayarların düşmesi

16 Yazılar
5 Üyeler
0 Reactions
2,575 Görüntüleme
(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

selam arkadaşlar size son zamanlarda yaşadığım bir sorunu anlatmak istiyorum...

7 yıldır 60 makineli bir internet cafem var. 3 tane zyxel model switchbox, 2 adet ZTE marka 8 mb modemim var... modemlerimin biri yalnızca internet kısmı için (bu kısımda oyun oynanmıyor) diğeri ise oyun kısmında olan modemim... son 1 aydır yaşadığım sıkıntı şu... Oyun makinelerim online oyun oynarken timeout (zaman aşımı) dediğimiz bir olayla karşı karşıya kalıyor. Oyun oynama sıklıkla esnasında oyundan düşüyorlar. Bu neden olur diye ilk önce ilk önce kablolamalarıma baktım hepsi 100 bağlı (k-kb-y-mb-m-yb-t-tb) olmak kaydıya tek tek testerdan geçirdim. Hiç bir anormallik ile karşılaşmadım...sonrasında Modem ile swicth arasındaki kablomu test ettim onda da bir sorun ile karşılaşmadım... Kablolarımda kesik biçik deforme gibi olaylar mevzu bahis değildir. Sorunu çözmek için başvurduğum yöntemler şunlardır. İlk önce switchleri birbirinden ayırdım. Bir dağıtıcıya 25 makine bağladım sorun çözülmedi. Bu şekli diğer 2 switch içinde yaptım yine sorunu çözemedim. Oyun makinelerimdeki ethernet speed leri auto da idi bunları 100mb full/dubleks olarak değiştirdim sorunu çözemedim.. Swicth lerde şase olması söz konusu değildi (diğerlerinde aynı düşmeyi yapıyordu) Elektrik sisteminin topraklamasında sorun olabilir diye düşündüm maalesef oda sağlıklı idi. Oyun makinelerim 25 adet bunların hardware yapıları hepsi bire birdir. Ghost atma mantığı ile birbirine kopya atıyorum. Ne kadar yaptığım işten emin de olsam acaba dedim sistemde virüs olabilir mi ? Sistemi yenilediğim zaman işlem bittiğinde Northon Antivtüs ile testten geçirip kopyalama işlemine başlıyorum (deepfreeze kullanıyorum). Bu sonuçtan da temiz olarak çıktım. Diğer bir çözüm için modemi switchlerden bağımsız olarak ayırdım ve modemimin arkasında ki 4 çıkıştan 4 makineye direk bağladım 1 saat kadar oyun oynandıktan sonra baktım ki bir düşme söz konusu değil... sonra 1 nci switch teki bütün kabloları çıkardım modemin arkasından o switch e bir köprü attım ve bir makine daha dahil ettim (4 makine oldu) düşme olmadı ... 1 makine daha ilave ettim (5 makine oldu) düşme söz konusu değil.. böylelikle 9 makine ye kadar düşmeden devam etti (test süresi 1.5 saat)... bir makine daha bağlıyayım derken düşme gerçekleşti.. o switch kanalında bir şase söz konusu olabilir diye 4-5 kanal değiştirerek sağlam yaptım düşme tekrar etti... belki cat5 kablosunda bir sorun olabilir diye başka bir oyun makinesini dahil ettim oda aynı sorun ile karşı karşıya bıraktı.... buradan anladığım şu 9 makineden sonra bir yüklenme söz konusu oluyor ve terminaller kendini swicth ten out yapıyor... bu timeout olayı 3 ila 5 sn sürüyor. Yukarıda belirttiğim gibi online oyun oynarken sırf oluyor demek doğru olmaz. Yalnızca en iyi bu sorunun lanse ettiği kısım olarak da bakabiliriz. Artık iyice tıkandım ve çareyi burada anlatarak çözme isteminden bulundum.  Siz uzman büyüklerimden,arkadaşlarımdan bu konuda beni aydınlatmanızı ve sorunu çözmemde yardımcı olmanızı temenni ediyorum. Teşekkür ederim 

 
Gönderildi : 14/07/2012 04:30

(@doganbayraktar)
Gönderiler: 1392
Noble Member
 

Merhabalar,

Öncelikle sistem üzerinde yapmanız gerekenleri yapmışsınız network üzerinde bandwidth testi yaparmısınız? Birde kablolama olarak cat 5 değilde modem çıkışı en azından cat 6 olarak değiştirip bu şekilde deneyin

 
Gönderildi : 14/07/2012 15:52

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

bandwith testi yapmam için içerde müşteri olamaması lazım cat 6 da deneyeceğim bandwith sonuçlarını müsait bir zamanda burada göstereceğim... cat5 cat6 bu zamana kadar bu tip bir olayın olmaması son zamanlarda olmasını neye bağlıyorsunuz ? 

 
Gönderildi : 14/07/2012 16:06

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

bandwidth  testi aşağıda ki gibidir.. bu SS içerde müşteri varken 1 modem üzerinden alınmıştır.

/

 
Gönderildi : 14/07/2012 16:16

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

Cat 6 kablo aldım ve 2 modemimin swicth ile olan arasındaki bağlantı kablosunu değiştirdim.... Sonuç değişmedi yine düşme söz konusu. Bugün son olarak tek switch de denediğim 9 makine bağlayıp 10 ncu makineyi bağladığımda düşüyordu.. bunu diğer 2 swicth için de bağımsız olarak (swicthleri birbirine köprü atmadan) bağlayarak deneyeceğim.. bu denemeden de aynı sonucu alırsam burada belirteceğim.

 
Gönderildi : 15/07/2012 16:34

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba,


Switch tam modelleri nedir ?

 
Gönderildi : 16/07/2012 13:47

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

kablolamanız veya switchiniz her ne kadar uzun zamandır iş görüyor olsa da malum her gün yeni bir oyun çıkıyor ve bunların network ihtiyaçları değişiyor.

switchler üzerinde dikkat etmeniz gereken bir sürü özellik vardır. maalesef yalnızca fiyata dikkat ediliyor. her markanın her modeli de bir olmuyor. switch üzerinde jumbo packet desteği ihtiyacınız olabilir, mtu değerlerini değiştirme ihtiyacınız olabilir. bunlar kablonuzdan gelen datanın nasıl karşılanacağını ve geçirileceğini belirler.

ayrıca bir de siwtchlerde ayrıntı da olsa birer omurga var. ve çoğu switchte önde 24 tane 10/100 port olsa da arka tarafta bu kadar trafiği işleyebilecek bir omurga devre bulunmuyor.

denemelerinizde port bozulma ihtimaline karşılık pclerde yaptığını 100Mbit FD ayarını 10Mbit half duplex çekmenizi ve eğer yönetilebilir ise switchte de aynı işlemi yapmanızı öneririm.

bir de network üzerinde deneme yanılma iyi bir yol olmasına karşın wireshark gibi programcıklarla mesela bu taktığınız 9. pcnin trafiği nerden nereye gider diye de bakabilirsiniz.

switch markası Zyxel ama ve modeliniz nedir?

 
Gönderildi : 16/07/2012 13:54

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

sayın uzman büyüklerim vermiş olduğunuz yanıttan dolayı çok tşk ederim.. benim swicth marka ve modelim şunlar

1. zyxel gs-1124a

2. zyxel es1100-24e

3. speedcom 

sayın efe bey yazmış olduğunuz 10mb half dublex ayarlayın demişsiniz cat5 kablolamama 100 bağlı bunlarda da 10 bağlama olarak değiştirecekmiyim birde yardımcı olursanız bu wireshark programını kullanmasını bilmiyorum kurdum ve çalıştırdım buradan görmek istediğiniz bir verileme var mı size göstereyim 

 
Gönderildi : 17/07/2012 19:49

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

kablo değiştirmenize gerek yok. pcde hatta imkan varsa switchde de yapmanız gerekebilir.

wireshark programını kopma yaşadığınız bir pcde başlatın, çalışsın sürekli, kopma yaşadığınız anda durdurun ve buraya sonuçlarını yazın değerlendirelim.

 
Gönderildi : 18/07/2012 03:39

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

sayın efe bey bu düşme özellikle bir makinede olmuyor ama her hangi bir 9 yada 10 ncu makineye kurup size sonuçları buraya yazacağım. Yalnız makineyi açar açmaz da düşdüğü oluyor bu programı o anda kurmam yeterli olmaz sanırım ... şöyle olabilir mi 9 yad a10 ncu makineye ethernetten out yaparak programı kursam çalıştırsam sonra etherneti on yapsam sağlıklık bir sonuç verir mi ? Efe bey bir bu wireshark programına bir göz attığımda network üzerindeki hareketleri seri bir şekilde analiz ediyor dikkatimi çeken bazıları yeşil bazıları kırmızı bazıları sarı renkte geçiyor bunların ne anlama geldiğini ve bu kadar çok veriyi burda txt olarak mı yoksa SS olarak mı belirteyim

 
Gönderildi : 19/07/2012 18:22

(@vasviuysal)
Gönderiler: 7889
Üye
 

wireshark kurulumu için makinanın nete bağlı olup olmamasının bir öenmi yok

programı kullanırken nete bağlı olmanız gerekli 

 
Gönderildi : 20/07/2012 12:21

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

sayın vasvi hocam konuyu incelediniz sanırım.... şimdi şu var makine start alır almaz bir düşmesi söz konusu... bazende start alır almaz düşmez xp açıldığında düşmesi var... yani bu programı tam anlamıyla sağlıklı sonuç alması için ne zaman ne şekilde nasıl bir yöntem kullanarak kurup çalıştırıp verileri sağlıklı alabilirim..

 
Gönderildi : 20/07/2012 22:58

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

evet sizlerin bahsetmiş olduğu WIRESHARK programını ilk terminale sorunsuzca kurdum. ardın dan diğer bir makineyi açıp counter strike oyunu açtırdım diğer 1 nci terminaldeki WIRESHARK programına start verdim... program start aldıktan sonra diğer terminalleride tek tek açmaya başladım 9 yada 10 ncu makineye gelindiğinde düşme gerçekleşti hemen programı stop ladım ve verileri kayt ettim S1 adlı dosya... sonra en son açmış olduğum kopmanın yaşandığı makineye de WIRESHARK programını kurdum bir test de oradan almak istedim... orada program çalışırken de düşme gerçekleşti orada ki verileride S2 olarak kayt ettim. İncelemelerinize engin bilgilerinize sunarım

 S1

  http://www64.zippyshare.com/v/7982465/file.html

 S2

http://www64.zippyshare.com/v/75268563/file.html 

 
Gönderildi : 21/07/2012 00:37

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

gönderdiğiniz logların s2 olanında 111.111.111.111 ipsine birkaç lisans yöneticisi tarafından erişim yapılmış.

eğer böyle birşey kullanmıyorsanız, pcnin ethernet kartını pasifleyin.

denemenizi bir de bu şekilde yapın.

başarılı olursanız virüs kontrol falan uğraşmadan pcyi formatlayın.

 
Gönderildi : 25/07/2012 17:29

(@bulentozturk)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

111.111.111.111 ip si dışarıdan gelen ip mi ? lisana yöneticisi diye belirtmişsiniz ama anlayamadım. Makineyi formatlayın diyorsunuz o zaman hepsini mi formatlayacağım yoksa bu wireshar kı diğerlerinde kurup aynı erişim (111.111.111.111) gördüğüm de o makineyide mi formatlayacağım pc nin etherneti pasiflediğim zaman disable mı yapacağım ondan sonra mı wireshark programını çalıştıracağım biraz daha açıklayıcı olursanız memnun olurum

 
Gönderildi : 26/07/2012 00:42

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

gecikme için kusura bakmayın. bu ip rezerve ip gruplarından değil. dolayısıyla bir public ip gibi. loglarınıza baktığımda paketlerin birkaçının lisans sunuculara ait olduğunu gördüm. fakat olması gereken portlardan değil. yani efe.lcs diye bir paket var bunun register olmuş portu 1453 ama bu 5888 den gitmiş.

dolayısıyla eğer lisans işlemleri bu aletler üzerinde yoksa, bunları kapatıp networkü deneyin. eğer sorun olmazsa belki makinanız birilerinin eline geçmiştir. formatlayın derim.

 
Gönderildi : 01/08/2012 02:06

Paylaş: