Forum

Osi Referans Modeli...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Osi Referans Modeli katmanlar hakkında bilgi.

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
667 Görüntüleme
(@salihayik)
Gönderiler: 22
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar


Osi referans modeli  ve TCP/İP protokol kümesi ile çalışmalarda bulundum fakat anlayamadıgım birkaç nokta var.Sizlerle paylaşmak istedim.


1) OSİ referans modeli ve TCP/İP protokol kümesi arasında nasıl bir ilişki vardır.TCP/İP protokollerinden bazıları Osi modelindeki katmanlarda yer almasının amacı nedir?



2.Sistem Uzmanlıgı alanında kendini geliştirmek isteyenlerin OSi Modelini ne şekilde ve nasıl kullanmalı.


3.Osi'nin 2.katmanınında bulunan Data Link katmanının alt katmanları olan LLC-MAC katmanlarının amacı nedir ve iletişim halindeki sistemlerde nasıl bir rol oynamaktadır.


Teşekkürler


İyi Çalışmalar

 
Gönderildi : 27/09/2009 02:41

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba Sn. Salih Ayik,


Osi Katmanları aslında bilgisayarlar arası iletişimin standart hale getirilmiş durumudur ve bu şekilde adlandırılmaktadır. Bunu bu şekilde bilmeliyiz. Yani bilgisayarlar ve ağlar arası iletişim bu Osi Katmanları standardına uygun şekilde yapılmaktadır.


Osi katmanları kendi içlerinde 2 ye ayrılmaktadır. Bunlar Uygulama katmanları ve Taşıma Katmanları yer almaktadır.


1.) Tcp /ip protokol Transport Layer katmanı ile ilişkilidir. Verilerin bozulmadan bir traftan diğer tarafa iletilmesini sağlar bu yüzden Transport Layer katmanı hem TCP hemde zaman zaman UDP protokolü kullanır ve bu nedenle ilişkilidir ve yer almak zorundadır.


2.) Yukarda da belirtiğim gibi Osi Katmanları bir standartdır. Örneğin 7. Katman olan Application Layer uygulama katmanıdır ve uç noktada yer alan uygulamaların çalışması anlamanı taşımaktadır. Örneğin bir FTP, HTTP gibi. Eğer siz Application Layer ne olduğunu bilmiyorsanız uygulama engelleme veya uygulama öncelik sıralaması yapma konusunda yetersiz kalırsınız. Bu amaçla hem bilmek hemde bu doğrultuda kullanmak gerekir.


3.) Fiziksel adresleme kullanılan katmanda burada fiziksel adreslemeden kastedilen MAC(Media Access Control) adresidir.Yani veriyi binary kodlar olan 1(bir) ve 0(sıfır) ‘lara çevirerek bir sonraki katmana iletir.Bu katman Hakemlik,Adresleme,Hata Saptama,Kapsüllenmiş Datayı Tanımlama fonksiyonlarına sahiptir.

 
Gönderildi : 27/09/2009 16:45

(@salihayik)
Gönderiler: 22
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Rafet Bey


MAC(Media Access Control) ve LLC(Logical Link control)


MAC alt katmanı veriyi binary kodlar'a çevirerek frame'ler halinde  bir sonraki katman olan Physical katmanına iletir.Bu  tarafta anlamadığım bir nokta yok.


LLC katmanı için MAC adreslerini aynı lan içerisindeki aygıtlar arasında mantıksal bağlantılar kurmak ve bu bağlantıları yönetmek için kullanır diyebilirmiyiz.


MAC alt katmanı ile yollanan frame karşı uç sistemde LLC katmanı kullanılarak mı Network katmanına ulaşır.



İlginiz için teşekkürler.


İyi Çalışmalar.

 
Gönderildi : 27/09/2009 20:18

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba Salih Bey,


Çok doğru anlamışsınız. Katmanlar karşılıktıdır ve ilgili alış veriş bu katmanlarda gerçekleşir. Bir Mac alt katmanı ile yollanan frame karşı uç sistemde LLC katmanı kullanarak network katmanına ulaşır.

 
Gönderildi : 27/09/2009 23:26

(@salihayik)
Gönderiler: 22
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Rafet bey yardımlarınız için teşekkürler.


 İyi Çalışmalar

 
Gönderildi : 27/09/2009 23:56

Paylaş: