Forum

Ofis365 işten ayrıl...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Ofis365 işten ayrılan kullanıcı

7 Yazılar
6 Üyeler
2 Likes
2,589 Görüntüleme
(@Mevlut_Unlu)
Gönderiler: 64
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar;

ofis365 üzerinde iş extra lisanslarım var bu lisanslar çıkan kullanıcılara tanımlanmış durumda yeni gelen kullanıcılara atamak istiyorum fakat çıkan kullanıcıların da e-postalarını başka bir kullanıcıya yönlendirmem lazım.

Aşağıdakileri yapabiliyor muyum ve yapabiliyorsam nasıl yapabiliyorum, önereceğiniz bir çözüm var mıdır, teşekkürler.

1- İşten ayrılan kullanıcının hesabını silip veya tanımlı lisansı kaldırıp bu kullanıcıya gelen e-postaları yeni kullanıcıya yönlendirebilir miyim çünkü çıkan bir kulalnıcı için boş yere lisans ücreti ödemek istemiyorum

 2- İşten ayrılan kullanıcının posta kutusunu başka kullanıcıya tanımlamam lazım yine bu işlemi bu kullanıcıdan tanımlı lisansı kaldırıp (hiç lisans tanımlı olmayacak) posta kutusunu paylaşıp yeni kullanıcıya tanımlayabiliyor muyum

 
Gönderildi : 04/08/2015 16:49

(@HasanDanis)
Gönderiler: 426
Honorable Member
 

Mevlüt Merhaba,

 

 1- İşten ayrılan kullanıcının hesabını silip veya tanımlı lisansı kaldırıp bu kullanıcıya gelen e-postaları yeni kullanıcıya yönlendirebilir miyim çünkü çıkan bir kulalnıcı için boş yere lisans ücreti ödemek istemiyorum

Cevap: Kulanıcı lisansını kaldırıp yeni kullanıcıya atayabilirsin. Eski kullanıcını mail adresini yeni kullanıcıya veya herhangi bir kullanıcıya alt smtp olarak tanımlayabilirsin. Bu sayede eski kullanıcıya atılan mailler alt smtp tanımladıgın kullanıcıya düşecektir.

 2- İşten ayrılan kullanıcının posta kutusunu başka kullanıcıya tanımlamam lazım yine bu işlemi bu kullanıcıdan tanımlı lisansı kaldırıp (hiç lisans tanımlı olmayacak) posta kutusunu paylaşıp yeni kullanıcıya tanımlayabiliyor muyum

Cevap: Bu işlemi şöyle yapabilirsin. Eski kullanıcıyı silersin ardından PowerShell yardımı ile restore ederek yeni kullanıcıya mailboxını  tanımlayabilirsin.

Komut aşağıdaki gibidir.

Restore-MsolUser -UserPrincipalName “[email protected]” –AutoReconcileProxyConflicts -NewUserPrincipalName [email protected]  

 İyi çalışmalar.

 

 
Gönderildi : 04/08/2015 23:12

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18026
_
 

Merhaba,
Çıkan kullanıcı outlook maillerini ost değilde al ver ile pst ye export edin bir yere yedekleyin. Yarın bir gün lazım olduğunda talepte bulunan kişinin bilgisayarına kopyalayıp outlooka bağlayın.

1-Kullanıcı hesabını silin mail kime yönlenecek ise bu kişinin mail hesaplarına birden fazla hesap ekletebiliyorsunuz. Bu kullanıcı adresinide ekleyebilirsiniz. Belirli zaman sonra çıkartırsınız. İlla yönlendireceğim derseniz https://rizasahan.wordpress.com/2013/08/29/ofis-365-exchange-kural-yonetimi/ buradna yararlanabilirsiniz.

 2-Sanırım ilk önerdiğim yöntem bu isteği karşılar.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 05/08/2015 01:17

(@ErsinAksoy)
Gönderiler: 15
Eminent Member
 

Merhaba,

 

Öncelikle kullandığınız paketi bilmiyorum ama sadece sorduğunuz soruya cevap verecek olursam. Örneğin; [email protected] işten ayrıldı; maillerini yedekledin ve hesabı sildin. Yeni hesap açarak; [email protected] oluşturdun lisans atadın. Bundan sonra yapman gereken tek şey [email protected] gelip; smtp adresi olarak [email protected] eklemen, birincil olarak [email protected] kalmalı. Diğer bir sorun eğer kullanıyorsanız office lisansı, bunuda fix tool ile lisansı temizleyip yeni kullanıcıların bilgileriyle oturum açarak lisans ekleyebiliyorsun. Saygılar

 
Gönderildi : 15/09/2015 04:52

(@resulergun)
Gönderiler: 71
Estimable Member
 

@HasanDanis

Merhaba,

Paylaşılan komut satırı sanırım benim uzun zamandır çözüm aradığım sorumun cevabı.
Yapıda Azure AD Connect ile kullanıclar sekronize olmaktadır o365 tarafı ile.

Kullanıcı X bilgi@cozumpark.com mailini kullanıyor.
X kullanıcı işten ayrılıyor, AD kullanıcısı siliniyor. Silindiğinde ise kullanıcıya bağlı olan o365 tarafındaki mail hesabı direk kalkıyor (maillere erişim sağlanamıyor). Tanımlı lisans boşa düşüyor.

15 Gün sonra Y kullanıcı başlıyor. bilgi@cozumpark.com olarak yeni bir mail açılıyor ancak mail kutusu boş, önceki maillere ulaşılamıyor.

**Bu durumda bu komut satırını çalıştırdığımda 30 günü geçmediğinden silinen X kullanıcısındaki mailbox Y kullanıcısına tüm veriler taşınacak/yansıyacak diye anlıyorum.

Uzun oldu ancak sanırım bu durum beni büyük bir yükten kurtaracak.

Teşekkür ederim.

Restore-MsolUser -UserPrincipalName “userX@cozumpark.com” –AutoReconcileProxyConflicts -NewUserPrincipalName userY@cozumpark.com

*Shared Mailbox, PST veya benzeri yedekleme kullanılmıyor.

 
Gönderildi : 16/08/2022 23:37

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4255
Co-Helper
 

Ben doğru anladıysam şayet sizin düşündüğünüz şey olmaz yani mailbox restore edersiniz fakat başka yere transfer olmaz. Olsaydı şayet 3rd backup restore çözümlere ihtiyaç olmazdı.:)

Bu tür işlemlerde önemli olan guid değeridir.
https://docs.microsoft.com/en-us/exchange/recipients-in-exchange-online/delete-or-restore-mailboxes
https://adamtheautomator.com/restore-mailbox-office-365/
https://www.hakanuzuner.com/exchange-server-duplicate-identity-posta-kutusu-kurtarma/

Mailbox'ı sonraki işlemle aktarım için ise buna bakabilirsiniz.
https://365tips.be/en/restore-a-mailbox-to-another-mailbox-when-deleting-exchange-online/

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 17/08/2022 14:17

(@resulergun)
Gönderiler: 71
Estimable Member
 

@ibrahimyildiz

Evet haklısınız, mevcut durumda bu sorunumu 3rd bir uygulama ile çözüyorum.
Uygulama, yeni mailbox içersine restore diye bir klasör oluşturarak içerisine dönüyor, ardından dizinleri tekrar taşıyorum. İşlemi kod ile kısaltabilirim diye dünmüştüm.

Ben @Hasan Beyi yanlış anladım görünüyor.

"guid" değerleri ile birkaç deneme yaptım ancak AD Connect sekronize sorunu yaşadım, daha uğraştırı bir durum olduğunu gördüm.

İbrahim Bey Çok teşekkür ederim.
Sağlıkla kalın.

 
Gönderildi : 17/08/2022 16:50

Paylaş: