Forum
Merhabalar.DL380 GEN10 Çift işlemcili 2X18 core cihazımız var.36 Core olarak mı lisanslamam lazım.Core sayısına bakmadan windows server 2019 standart lisanslama yapsam ne gibi sıkıntım olabilir.
SQL Server 2017 standart kurulacak
Bünyemizde 4 kullanıcı lokalde ticari program kullanacak.2 adet uzak masaüstü kullanıcımız olacak.5 adet şubedeki yazarkasalardan veri akışı olacak
Konuya hakim arkadaşlarımız bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
Merhaba, Windows Server lisanslama konusunda CPU başına en az 8 core, sunucu başına en az 16 core lisans almanız gerekli.
Ancak bu alt sınırdır ve artık pek bir anlamı yok. Özetle sizde toplam 8 core veya 12 core olsaydı bile 16 core lisans almanız lazım. Ama günümüzde zaten 16 core altında pek makine olmadığı için sorunuzun gerçek cevabı şöyle;
Windows Server için lisanslama kuralı, sahip olduğunuz tüm core sayısı kadar lisans almanızdır. Özetle 36 core var ise 36 core almanız lazım. Almazsanız ne olur? Etik lisanslama olduğu için teknik olarak hiç bir şey olmaz. RDS dışında (o ayrı lisans anahtarı istiyor) her şey çalışır. Ama bir denetlemede lisanssız ürün kullanımış durumunda kalırsınız.
Gelelim SQL lisansına, bunu zaten SQL Server Standart + CAL olarak almanız lazım, yani SQL Standart için örnek kaç core ihtiyacınız var ise (bu bir sanal makine olmalı, ona satın aldığınız kadar core atamanız lazım) örneğin 4 core sql standart lisans alırsınız. Güncel lisans 2022 veya 2025 olur ama downgrade yapabilirsiniz. Birde bağlantı sağlayacak kişi sayısı. Burada 5 mağaza + 2 tane RDS kullanıcısı toplam 7 adet de SQL CAL almanız gerekli.
Son olarak RDS için de en az 5 kişilik paket satıldığı için 5 adet windows server lisansından bağımsız RDS CAL lisansı almanız gerekli. Orada cihaz değil user bazlı alın lütfen. Cihaz bazlı almanız şu senaryoda doğru olur. Fabrikadasınız, örnek bir terminal var, ama 3 vardiye 3 kişi çalışıyor, bu durumda 3 tane user cal yerine 1 tane device cal mantıklı olur, ama sizde user rds cal daha doğru olur.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Cevabınız için teşekkür ederim Hakan bey benim için yeterli bir açıklama oldu.
Rica ederiz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Bu konu devamında bende bir soru sormak istiyorum.
Cloud ortamında bulunan Server 2016 Std. olan sunucumuza temiz Server 2025 Std. kurulumu yapacagım. Aynı şekilde SQL Server 2025 kurulumu da yapacağım. İşlemler öncesi full yedeğini alacagım.
Server 2016 'da 9 RDP Per User lisansım bulunuyor. SQL Server 2017 lisanslı kullanıyoruz.
Aynı sunucuda kurulum işlemlerini yapacagım, kurulum sonrası rdp, sql ve server lisanslarını cloud ekibi gerçekleştirecek.
- RDP için yine 9 adet per user lisansı tanımlamaları halinde eski düzendeki gibi kullanıma devam edebilecekmiyim?
- SQL Server 2025 Evolution paketi ile kurulduktan sonra lisanslama yapılıp upgrade edilebilir mi? Sunucu da 16 vCpu bulunuyor. Bağlantı sağlayacak kişi sayısı SQL de oturum açan kişiler mi? Sql baglantısı için1 username ve password kullanıyoruz.
Merhaba,
aynı sunucuda kurulumu hangi sürümlerde yapacaksınız? Lisansları cloud ekibi nasıl gerçekleştirecek? SPLA yani kiralama modeli mi yoksa EA, OV vs mi? Ama kısa cevap, lisanslama derdi yok ise özetle RDS için yine CAL girerseniz sisteme aynı şekilde kullanabilirsiniz, tek fark, 2016 RDS CAL 2019 ve üstü sistemlerde çalışmaz, bu durumda yeni CAL almanız gerekli.
SQL evulation sonrası evet lisans girerek ilerleyebilirsiniz. SQL lisanslama modeline sizin karar vermeniz gerekli. Bu konuyu yanıtlamıştım zaten. İhtiyacınız sınırsız kullanıcı ise core bazlı, yok sınırlı kullanıcı ise server + CAL
Ama şu olmaz, örnek 20 kişi var, hepsi sunucuya 1 tek sa kullanıcısı ile bağlanıyor, bu durumda 20 cal lazım, yani CAL, eş zamanlı bağlantı sayısı demektir, kullanıcı sayısı demek değil.
Merhaba Hakan Hocam,
Kiralama modeli evet. Mevcutta Server 2016 Std. ve SQL 2017 Std. var. Server 2025 Std. ve SQL 2025 Std. sürümlerini kuracağım.
Lisanslama için cloud ekibine geçici bir user verecegim.
SQL CAL mantıgını şimdi daha net anladım. Son kullanıcılarımın aslında sql ile işi yok onlar Logo Servislerini (Tiger, Connect, Bordro vb.) kullanıyorlar.
Fakat aynı sunucuda 2 farklı yazılım daha var, logo ile entegre hemde kendi db leri var. SQL kullanan her yazılım için CAL lisansımız olması gerektiğini anlıyorum, tek bir sa ile giriş yapıyoruz, tüm db ler bu oturumda.
Tiger ve benzeri tüm programlar için tek kullanıcı tek cal alamazsın, çünkü onlar tek kullanıcı kullanıyor ama aynı kullanıcı ile eş zamanlı veri tabanına bağlantı yapıyor, yani her bir kullanıcının açtığı tiger.exe veya uygulaması ayrı bir session demek, ondan tiger kullanıcı sayın + x erp + y mrp kadar cal alman lazım, aksi halde lisans kullanım kurallarını çiğnemiş olursun.
Muhasebe ve CRM şirketleri genelde burada müşteriyi yanıltıyor ki ek masraf çıkmasın diye.
Şimdi daha net oldu. Çok teşekkür ederim hocam.
Çorbada tuzumuz olsun. Halen uygulamada var mı bilmiyorum, daha önceleri ISV Royalty (SQL Server Runtime) Lisanslama modeli mevcuttu. Sizin örneğinizde üzerinde sadece Tiger çalışan bir sql sunucuya sahip olmuş olursunuz. Başka uygulamaların veritabanları için kullanamazsınız. Lisansı yazılımı satın aldığınız yer tedarik eder. Günün sonunda fiyat avantajı elde dersiniz.
ISV Royalty (SQL Server Runtime) Lisanslama nedir?
Yazılım üreticisi (ISV), Microsoft ile özel bir sözleşme yapar.
SQL Server lisansını son kullanıcı değil, yazılım üreticisi satar.
SQL Server sadece o yazılımın veritabanı olarak çalışır.
Kullanıcı:
Kendi başına SQL Server’a bağlanamaz
Başka veritabanları oluşturamaz
SQL Server’ı başka uygulamalar için kullanamaz
Yani SQL Server, yazılımın gömülü (embedded/runtime) bir parçası gibi davranır.
Bu model ne zaman kullanılır?
ERP, muhasebe, sektörel uygulamalar gibi paket yazılımlar
“Veritabanı var ama müşteri SQL Server’la uğraşmasın” denilen senaryolar
Üreticinin lisanslama ve fiyatlamayı tamamen kontrol etmek istediği durumlar
Merhaba, bu lisanslama modeli artık kullanılmıyor, yani eskiden kullanılan güzel bir modeldi, yazılım şirketlerinin ürünü satmasını kolaylaştıran bir modeldi, ancak güncel sql sürümlerinin hiç birisinde bu model desteklenmemektedir.
Benim içinde iyi oldu bu doğrulamayı almak bende epeydir kalmadığını biliyordum belki özel ince satış olaylarında vardır Hakan abi netleştirir demiştim.:) erpciler epey yıldır bahsetmiyor böyle şeylerden sql'i kendiniz çözeceksiniz deyip geçiyorlar asıl sıkıntı doğru düzgün detay bile verememeleri yaptıkları işte, buradaki gibi bir soru cevap listesi hazırlayıp vermek basitliği bile akıllarına gelmiyor mudur nedir.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Merhaba ,
SQL ile ilgili bir konuda işin içinden çıkamadım.
Microsoft üzerinden kurulum exe (SQL2025-SSEI-Eval) dosyasını indirdim. Enterprise veya Standart yazmıyor.
Exe yi çalıştırdığımda ISO indirme adımlarını uygulamadım. Resim 1 ve 2.
ISO üzerinden kurulum yapıldıktan sonra Management Studio 22 kurup diğer yapılandırma işlemlerimi tamamladım.
SQL versiyon kontrolünde Enterprise Evolution Edition yazdıgını gördüm. Etkinleştirme işlemi cloud kiralama hizmeti alınan firma ekibi tarafından yapılacak ama Standart versiyon key ile yapacaklar. Enterprise Evolution için Std. Key kullanılabilir mi? Kurulum dosyasında enterprise veya standart evolution seçimi bulunmuyordu. Evolution Edition oldugu için Std. product key kullanılabilir mi?
"SQL evulation sonrası evet lisans girerek ilerleyebilirsiniz. SQL lisanslama modeline sizin karar vermeniz gerekli."
Yukarıda Hakan abinin yanıtladığı gibi evet evalution setup enterprise feature setlere sahiptir ve std key'i girilerek etkin olabilir aynı versiyon std sürüme akabinde downgrade, etkin olmuş olur. Ancak orada Hakan abinin yazdığı gibi de sizin lisansınızın türü önemli bazılarını eva. setup üzerinden etkinleştiremeyebilirsiniz bunun için kurumsal download da bulunan sürüm iso'larına ihtiyacınız olur.
Hakeza ileri de yine downgrade sürüm kullanacaksanız eval. üzerinden kurulmaması önerilir.
Standart basic süreçte bu yaptıklarınız yeterli sadece ama'ları var.
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Selam, ilk hatanız custom seçmeden indirme yapmanız, sonrasında inen exe de en kapsamlı sürüm olan enterprise kurmuş, artık bunu key ile standart yapamazsınız, yeniden kurmanız gerekli. İlk olarak indirme ekranında custom ile ilerlemeniz gerekli. Daha güzeli, lisansınızı satın alın ve öyle ilerleyin yoksa çok başınız ağrıyacak gibi. Örnek cloud provider kim bilmiyorum ama bizde bu işi yapıyoruz kimseye evol kur sonra hallederiz demeyiz.
Provider is bittikten sonra kendilerine ait iso ile kurulum onerisinde bulundu. Malesef biz oncesinde custom ile secim yapmadan dogrudan iso indirip enterprise evolution kurmus bulunduk.
Lisanslama konusunda yarin tekrar provider tarafina ticket acacagim, eger lisanslayamazsalar muhtemelen uninstall edin ve bizim iso ile kurulum yapin diyecekler. Niye basimiz agrisin hocam.
Kurulum bitti kullanım başladı gibi anladım, eğer hala kurulum aşamasında iseniz evet başınız ağrımaz.
Kullanim basladi. Yarin aktif olarak baslayacak.
Kullanıma başlamadan önce lisans, aktivasyon ve doğru sürüm konusunu tamamlayın. Çünkü değişim gerekirse enterprise ve standard arasında db lerde işlem yapılması gerekebiliyor daha sonra daha fazla uğraşırsınız.