Forum

Windows2003 ve Linu...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows2003 ve Linux

5 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
386 Görüntüleme
(@aylinyildiz)
Gönderiler: 43
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, sitede geçen Samba makeleleri cok yararlı, guzel seyler ogrendim, emege gecenlere teskekur ederim.


Bu konuda önerilerinize ihtiyacım var, 2 soru sorucam


1.Benim sistemimde 2003 Active Directory var, ve Linux kurup (Fedoraya alısıyorum) Samba ile file server yapmak istiyorum. Yalnız windows clientlar Linuxdaki paylasımlara girerken makalelerdeki gibi kullanıcı adı ve sifre sorsun istemiyorum.Bu yuzden en guzel çalışma şekli eger Linux makinemi windows 2003 domaine katabilirsem olacak, bunu nasıl yapabilirim? Linux makine uzerinde  klasor bazında hak verip(tabi win2003 AD deki userlardan istedigime) calıstırmak istiyorum.Yani hani windows domainine uye bir windows client uzerinde bir klasor icin AD deki userlara security izni verirken userları sıralarız ve istedigimizi seceriz ya, boyle birsey yapmak yada buna yakın birsey yaptırmak istiyorum, Linux file serverda.


2.Samba kullanımı ve dosya paylaşımı şu noktada kafamı karıştırdı. Sambada kullanıcı olusturuken linux name var ve windows name var. Şimdi her 2 sininde aynı olmasına gerek yok deniyor sitedeki makelerin birinde.Mesela diyelimki Linux username i Ahmet olsun, windows username i Mehmet olsun. Burada linux uzerinde paylasıma acılan klasore kullanıcımız Windows agından erisek isterse yetkileri ne olacak, bu yetkileri Ahmet in klasordeki izinlerimi belirliyecek, kullanıcı Mehmet olarak windowsdan bu paylasıma ulassa da?


Diğer taraftan Samba paylaşımı oluşturulurken, Temel izinler bolumunde Read Only ve Read/Write izni var. Öncelikli olarak bir kullanıcı için paylasıma acılan klasordeki yetkileri burasımı belirler, yoksa klasorun kendi security izinleri mi?

 
Gönderildi : 28/03/2009 17:55

(@CanERTURK)
Gönderiler: 89
Estimable Member
 

Merhaba. mevcut sisteminizin durumunu bilmiyorum fakat yanlızca file server olarak konumlandırılacak iseniz freenas dağıtımına bir göz atmanızı tavsiye edebilirim.

 
Gönderildi : 28/03/2009 23:11

(@aylinyildiz)
Gönderiler: 43
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Linux sistemim Fedora, yapmak istedigim windowsdan ulasacak kullanıcılara kulalnıcı adı ve şifre sorulmaması, bunun otomatik ayarlanabilmesi, aslında.

 
Gönderildi : 30/03/2009 01:49

(@OmerKARADENIZ)
Gönderiler: 1560
Noble Member
 

Merhaba


http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/Authenticating-Linux-Active-Directory.html  linkteki makale belki işini görecektir. Her ne kadar ben size file server olarak windows kullanmanızı tavsiye etsemde karar sizin.

 
Gönderildi : 30/03/2009 12:05

(@alikemalturker)
Gönderiler: 1016
Noble Member
 

Merhabalar,

Özelden de mesaj atmışsınız ancak işlerim yoğunluğundan cevap verecek vaktim olmadı. Sadace size link gönderebilirim. Google da bu konu ile ilgili çok örnek var..

 

http://www.ualberta.ca/CNS/auth/sambaAD.html

 
Gönderildi : 01/04/2009 11:19

Paylaş: