Forum

FreeNAS yedekleme
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

FreeNAS yedekleme

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
560 Görüntüleme
(@malik.ahmet)
Gönderiler: 368
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar 4 diskli bir freenas 8.3.1 kurulumu yaptım disklerden 3 tanesi Rad Z yaptım 1 tanesine de bunun yedeğini aldırmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim.

şimdiden teşekkür ederim 

 
Gönderildi : 25/04/2013 17:54

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
 

RaidZ yapısı zaten disk arızasına karşı 1 diskin yedekli olması. 1 Diske yedek aldırmak yerine RAIDZ2 yapın. 2 disk arızasına karşı koruma sağlar. 

Disk arızası haricinde kaza ile kullanıcıların dataları silmesine karşı koruma sağlamak için söylüyorsanız konsoldan root olarak açıp dataların olduğu kısmı diğer diske kopyalama yapılabilir ama ben windows tarafında backup almayı tercih ederim. NAS server donanım arızlası olduğunda windows'a yedeklenmiş verilerle kesintisiz devam ederim. IBM Fast back ile windows tarafında NAS Server'in backuplarını continuous aldırırım. Başka yöntemlerde olur. ZFS iyidir. Snapshot falan var. RAIDZ yaptığım ve 2 disk arıza yapmasına rağmen 0 kayıpla verileri almıştım. ZFS ve RAIDZ ile kolay kolay data kaybı yaşamazsınız. 

Bu arada ben Freebsd 9 kullandığı için NAS4Free tercih ediyorum.

 

NOT-1: 2 Diskin arıza yapması ZFS ile alakalı değil. Benim fanları yanlış koymam neticesinde WD Black disklerin ortada kalanların yumurta pişirecek kıvamda bir kaç gün çalışması hadisesi. Sonra fanları düzenledim ama ortadaki diskler ömründen fazla yemiş olduğu için kısa süre sonra arıza yaptı.

NOT-2: Konuyu WD Black disklerden açınca aklıma geldi. WD disklerde manyetik koruma için jumper ayarı vardır. "SSC enable" jumper olarak geçer. Ayrıca ECC ram seçmek ramlari ve 1 slot boş bırakarak takmak manyetik korumayı artırır. Toprak hattının düzgün olduğunu varsayıyorum. Toprak hattı kötü ise en başta network sapıtır. Managment switch kullanıyorsanız paket errorlarını tavan olarak görürsünüz. 

 
Gönderildi : 01/05/2013 04:11

Paylaş: