Donanım Sorunları V...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Donanım Sorunları Ve püf noktaları  

  RSS
Onur Serhat Uygur
(@onurserhatuygur)
Üye

Merhabalar arkadaşlar sizlere test halinde ani sorunlarla
karşılaşıldığında nasıl müdahale edilmesi hakkında bir döküman veriyorum kendinizi pratik olarak test edebilir ani sorunlara
önceden hazırlayabilirsiniz.

TEKNİK BİLGİLER 

1 BİLGİSAYAR CALIŞIRKEN TAMİRAT YAPILMAMALIDIR. ÖZELLİKLE HDD SÖKÜLÜP TAKILMAMALIDIR . 
2 BİLGİSAYAR ÇALIŞIRKEN HDD ÜZERİNE JUMPER ÇIKARTILMAMALIDIR. 
3 KURU VE NEM OLAYI OLMAYAN YERLERDE MUHAFAZA EDİLMELİDİR. 
4 TAŞIMA ESNASINDA ÇARPMA VE DÜŞÜRÜLME OLAYI OLMAMALI VE PAKETLEME YAPILACAK ISE SARSILMAYACAK ŞEKILDE PAKETLENMELIDIR. 
5 ÇALIŞMA ESNASINDA ANTI STATIK ENERJIDEN KORUNARAK ÇALIŞMA YAPILMALIDIR.
" BU DURUMLARA DİKKAT EDİLMEDİĞİNDE HDD BAD SEKTÖRÜ OLUŞMASINA ZEMİN HAZIRLANMIŞ OLUR.
"
HDD ELEKTRİK KABLOSUNU TAKARKEN TERS TAKILMAMALIDIR. TAKILDIĞI DURUMDA
HDD YANMASINA NEDEN OLUR. ( HDD YE NORMALİNDEN YÜKSEK ENERJİ VERİLMİŞ
OLUR.)
" HDD BAD SEKTÖR VAR İSE BU BOZUK ALANLARI SETAPTAN LOW
LEVEL FORMAT ATILARAK GİDERİLE BİLİR VE BELİRLİ BİRSÜRE KULLANILA
BİLİR.
" SCSI DİSKLERDE UNİX ORTAMINA HAZIRLAMAK İÇİN SCSI FORMAT ATILMALIDIR. ( CTRL+A SETUPA GİRİLİR )

                                  SORU VE CEVAPLAR

1-) A) CMOS CHECK SOME ERROR ?
B ) LOW BATTERY FAİLLER ?

CEVAP : A)
Setup pili zayıflamış ve bitmiştir. Yenisi takılmalı ve  DEFAULT
ayarları yapılarak : sürücü A ve sürücü C ayarları dedect yapılarak F10
save yapılarak işlem bitirilir.

2-) A) FLOPY DİSK FAİLLER ( 40 ) ?
B) FLOPY DİSK FAİLLER ( 03) ?

CEVAP : A)
ELEKTRİK KABLOSU TAKILMAMIŞ OLABİLİR. Data kablosu ters takılmış
olabilir. On board ise makina setuptan iptal edilmiştir. İptal söz
konusu ise setuptan ENABLE durumuna getirilşir. Ayrıca yukarıdaki
mesajlar geldiğinde FDD arızalı olabilir.
B ) Setuptan DISABLE yapılmıştır. ( Setup bölümünde anlatılacaktır. )

3-) POWER SUPLEY FANI 1-2 DAKİKA ÇALIŞIP DURUYOR ?

CEVAP : 1-) Boart üzerinde kısa devre var olabilir.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) HDD yi başka bir makinada çaliştiriniz.
4-)
Yukarıdakilerden sonuç alınamazsa Makinenin elektriğini kesiniz. Power
sapley boart elektrik kablosunu çıkarıp bütün kartları çıkarınız 5-6
dakika bekleyiniz. ( Power sapley üzerindeki elektriği 0 la tekrar ve
makine çalışacaktıri. )

4-) POWER SAPLEYDEN SES GELİYOR FAKAT BİLGİSAYAR CALIŞMIYOR ?

CEVAP
: Power sapley fan arızalıdır. Yenisi takılmalıdır. Değiştirilmediği
taktirde power sapley ısınır ve fazla enerji torak üzerine atamaz ve
power sapley yanabilir. Makinede kısa devre oluşabilir.

5-) INSERT SİSTEM DISK ERROR ?

CEVAP
: C sürücüsünün sistem arızalanmıştır. A:/SYS C: ( enter. Sistem
aktarıldı ) İşlemyapılarak yeni sistem transfer edilmeli ve bilgisayar
kapatılıp açılmalıdır.
6-) INSERT SİSTEM DİSK BOOT FAİLLER ?

CEVAP : Makinenin BOOT bozulmuştur.
1-) A dan açılmalı , system aktarılmalıdır.
2-) Fdisk/MBR yapılmalıdır.
3-) Disk sağlam ise ( C sürücüsü ) yardımcı programlar çalıştırılmalıdır. NDD gibi.
4-) Sonuç alınamazsa F disk yapılmalı ve format atılmalıdır.

7-) HDD FAİLLER 80 ?

CEVAP : 1-) Data kablosu ters takılmış olabilir.
2-) Kablo çıkmış olabilir.
3-) Jumper. Siwiç : diski farklı tanımlatılmış olabilir. ( 2 disk gibi )
4-) setuptan doğru tanımlanmamış olbilir.

MOUSE EKRANDA KUM SAATİ GELİYOR ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : 1-) Mouse doğru tanımlanmamıştır. ( Doğru tanıtılıp driveri yüklenecek ve kullandığınız mouse tanımlayınız .)
2-) Board üzerinde COM 1COM2 kablosu çıkmış olabilir.
3-) Stuptan dısable ( kapatılmış olabilir ) yapılmış oabilşir.
4-) COM 1 COM 2 kablosu arızalı olabilir.
5-) IRQ çakışması olabilir. Çakışma var ise IRQ adreslerine bakılarak adresleri değiştirilmelidir. ( Kaynaklar menüsünden )
6-) COM 2içinde aynı işlem geçerlidir. COM1=2F8 gibi COM2= 3F S gibi bu adresler istenirse IRQ adreslerden değiştirilebilir.

9-) BİOS BİLGİLERİNDE SERİAL(s) VE PARALEL(s) ADRESLERİ NONE OLARAK GÖRÜNÜYORSA ?

CEVAP : Setuptan serial ve paralel adresleri kapatılmıştır. Açıldığında adresler görüleçektir.

10-) MAKİNENİN HER ŞEYİ NORMAL ÇALIŞIYOR FAKAT GÖRÜNTÜ GELMİYOR ?

CEVAP : 1-) Makinede kısa devre olabilir. Çözmek için ekran kartını çıkartınız ve takınız.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) topraklamada bir sorun olabilir. ( toprakta+ 0.5 volt olmalıdır )
4-) Ekran kablosunun da sorun olabilir. Kablo ters takılmaya zorlanmış ve kablo içindeki uçlar kısa devre yapmış olabilir.
5-) POWER sapley voltajını ölç 12v-+5v durumlarını görmek zorundasınız. Görülmüyorsa power sapley arızalanmıştır.

11-)  3 KISA BEEP SES VERİP GÖRÜNTÜ YOK İSE ?

CEVAP : 1-) Ekran kartı çıkmış olabilir.
2-) Ekran kartını slot yuvasına iyice yerleştir .
3-) Ekran kartında arıza olabilir.

12-) 8 VEYA 3 BEEP SES VERİYORSA ?

CEVAP : 1-) Ramler takılmamış olabilir.
2-) Ramler uyumsuz olabilir. ( 70 ns -60 ns ) aynı olmasına dikkat edilmelidir. Windows içinde güvenli çalışmak için .
3-) Ramler ters takılmaya zorlanmiş olunabilir.
4-) Ram banklarında kısa devre oluşturulmuş olabilir.
5-) Bu durum var ise görüntü alınmaya bilir .Kısa devre ortadan kaldırılarak makine çalışabilir.
6-) 486 tabanlı makinelerde paridesiz ( düz ) ram takılmalı ( edo ram çalışmaz )
7-) Pentiummakinelerde ise düz ram da çalışır edo ram de. Güvenli çalışmak içinde EDORAM tercıh edilmelidir.

13-) KLAVYE ÇALIŞMIYOR VEYA 5-10 DAKIKA ÇALIŞIP KITLENIYORSA ?

CEVAP : 1-) 486 tabanlı bilgisayarlarda win 95 klavyeleri sorun çıkartır. ( Genelde 486 tabanlı klavye terçıh edilmelidir. )
2-) Klavye arızalı ise kitlenme olur. ( Küçük uçlu ise klavye geçiş yerinde uçları kısa devre olabilir.)
3-) Klavye ye sıvı maddeler dökülmüş olabilir.
4-) Klavye ye tuşlar arasina igne ,cimbiz teli vb maddeler aralarina düşerek tuşlari kisa devre yapmiş olabilir.

14-) KLAVYEDE BAZI TUŞLAR YAZMIYORSA ?

CEVAP : Klavye sökülerek alkollü bir pamuk ile temizlenmadlidir.

15-) MONİTÖRE GÖRÜNTÜ GELMİYORSA, ISIĞI KIRMIZIYAYAKIN ŞEKİLDE YANIYORSA?

CEVAP : 1-) Data kablosu kontrol edilmelidir.
2-) Elektrik kablosu kontrol edilmelidir.
3-) Elektrik hattının topraklaması kontrol edilmelidir. UPS den alınan elektrik normal olup olmadığı ölçülmelidir.

16-) 1-)EKRANDA ORDA DA BETAZ NOKTA VAR, KOKU VAR İSE ?
2-) EKRANDA ORTA KISIMDA İNCE BEYAZ ÇİZGİ VAR İSE ?
3-) EKRANDA SAG VE SOL KISIMLARINDA KIRMIZI RENK VEYA RENKLERDAĞILMIŞ DURUMDA İSE ?
4-) EKRANDA ÇOK TİTREME VAR İSE ?
5-) EKRANDA HİÇ GÖRÜNTÜ YOKİSE ?

CEVAP : 1-) Ekran güç katı yanmıştır, servisinde tamir ettirilmelidir.
2-)
Ekran güç katında arıza var , servisinde tamir ettirilmelidir. Eğer bu
durumlar mevcut ise ekrana uzun süre elektrik verilmemelidir. Cihazın
daha fazla hasar görmemesi için.
3-) Ekranın yanlarında manyetik alan olavilir kuvvetli hoparlör veya 2. Bir ekran olabbilir.
4-) Ekaran istenilen çözünürlüğü desteklemiyor olabilir veya elektrik hattının normal olup olmadığına bakılmalıdır.
5-) Ayarların siwiçlerine bakılır. Ayarların siwiçleri arızalanmış olabilir.
6-) ekran sigortası atmıştır.

17-) NETWORK KARTI TAKILACAK İSE ?

CEVAP :
Önce kartınızın jumper ayarlarının manuel mi, yoksa Auto mu olduguna
bakarız. Manuel ise istenilen IRQ adresine göre jumper ayarlarını
yapmalı ve win 95 içinde ondan sonra ayarlamaları yapmalıyız.
PLAK&PLAY ise win 95 otomatik olarak IRQ sonu ayarlar. Yeni donanım
ekle ile kart özelligi görülebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta IRQ
adresi ( kaynaklardan ) değiştirilmelidir.

BAZI IRQ DURUMLARI:

IRQ-ADRES 399 EZ,EN200,
RALTELK C TİPİ ( 9IRQ-ADRES 240 )
QUARK-PROL110 gibi

1 CD SÜRÜCÜ DOS ORTAMINDA GÖRÜLMÜYORSA?

CEVAP : 1-) Driver disketi yüklenilmelidir.
2-)
Setuptan auto ( HDD gibi düşünülüp ) ayari yapilmalidir. CD sürücüsünün
jumper ayari yapilarak HDD ile çakişmasi önlendikten sonra
çaliştirilmalidir.
3-) Win 95 ortamında çalışmıyorsa yeni donanım ekle işleminden CD sürücüsü tanımlanmalıdır

19-) SES KARTI ÇALIŞMIYOR ISE

CEVAP :
Driver diskete yüklenmelidir. IRQ çakışması var ise kaldırılmalı ve
yeni donanım ekle işleminden kart tanımlanması yapılabilir.

20-) HOPARLÖRDEN SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : CD sürücüsü ile sesakrtı arasındaki ince ses kablosu takılmalıdır.

21-) SCSI HDD LERDE UNİX ORTAMINI DA ÇALIŞTIRILACAK İSE SCSI FORMAT ATILARAK SİSTEM HAZIRLANMALIDIR.

22-) BİR ADET IDE HDD, BİR ADET SCSI HDD İKİSİ BİRDEN ÇALIŞTIRILACAK İSE NE YAPMALIDIR ?

CEVAP : 1-) Önce IDE HDD tanımlanır C sürücüsü, Aynı zamanda jumperi C olarak ayarlanır.
2-) Sonra SCSI HDD D sürücüsü olarak gösterilir.

23-) SCSI BACKUP ÜNİTESİ, SCSI CD SÜRÜCÜSÜ VE SCSI HDD HEPSİ BİRDEN TANITILACAKİSE NASİL YOL İZLENMELİDİR?

CEVAP : 1-) HDDjumper konfigrasyonu C tanımlanmalıdır.
2-) Backup jumper konfigrasyonu tanımlanmalıdır.
3-) CD sürücü jumper konfigrasyonu tanımlanır.

24-) PASWORD SETUP BİLİNMİYORSA?

CEVAP :
SETUP pili kısa devre yaparak açılabilir. SETUP pili çıkartılabilir.
SETUP bilgileri unutturularak pasword kırılabilir. ( Daha önceki
değisiklikler silindiği için makine açmayabilir.) HDD tekrar
tanımlanmalı ve değişiklikler kaydedılerek işlem devam attirilmelidir.

25-) SESLİ HATA MESAJLARI :

CEVAP :

İŞARET ANLAMI

SES YOK ELEKTRİKYOK
SÜREKLİ SES GÜÇ KAYNAĞI ARIZALI
BİR ÇOK KISA BİP SESİ ANA KART ARIZALI
1 UZUN RAM ARIZALI
1 UZUN 1 KISA ARIZALI ANA KART VEYA ROM-BASIC
1 UZUN 2 KISA VİDEO KARTARIZASI VEYA DIP ANAHTARI
( xt )
1 UZUN 3 KISA VEGA KARTI ARIZALI
2 UZUN 1 KISA MONİTÖR BAGDAŞTIRICISININ
SENKRONİZASYONU
2 KISA EŞLIK ( PARITY ) HATASI ( HATALI BELLEK
SAGLAMA .) TOPLAMI
3 KISA BELLEĞİN İLK 64K SINDA HATA
4 KISA SÜRE ÖLÇER ( TİMER ) VEYA SAYICA
( COUNTER ) ARIZALI
5 KISA İŞLEMCIHATASI VEYA VİDEO RAM
6 KISA KLAVYEİŞLEMCISINDE HATA
7 KISA SANAL ( VİRTUAL ) İŞLEMCİ KİPİ AYARLI
(AT )
8 KISA VİDEO RAM a HATALI YAZMA
9 KISA HATALI ROM BIOS SAĞLAMA TOPLAMALI

26-) BIOS VE SETUP İŞLEMLERİ

RAM PCI/ISA BIOS
CMOS SETUP UTILITY
AWARD SOFTWARE,INC

STANDART CMOS SETUP PASSWRD SETTİNG
** BIOS FEATURES SETUP ** IDE HDD AUTO DETECTION
CHIPSET FEATURES SETUP SAVE & EXIT SETUP
POWER MANAGEMENT SETUP EWIT WITHOUT SEWİNG
PCI CONFIGURATION SETUP
** LOAD BIOS DEFAULTS
** LOAD SETUP DEFAULTS

** BIOS FEATURES SETUP :

VİRÜS WARNİNG
: BOOT sektör virüslerine karşı sabit diski korur. Bu secenek sabit
diskin boot sektörüne herhangibir kayıt yapılmasına izin vermez. ENABLE
olnası önerilir.

CPU INTERNAL CAHCHE : Bu
seçenek yardımıyla ,mikroişlemcinin dahili önbelleğinin
kulanılıp/kullanılmayacığına karar verilir. Bu seçenek ENABLE
olmalıdır.

EXTERNAL CACHE : Ana kart üzerinde bulunan harici ön belleği kullanıma açar yada kapatır. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT SEGUANCE
: Sistem açılışında önçelik sırasının hangi sürücüde olacağını
belirler. A,C; Açılış önceligi A sürücüsüne verildi. Bir açılş disketi
takılı ise sistem A sürücüsünde açacaktır. C,A; Açılış önceliği C
sürücüsünden açacaktır. A,C seçeneği önerilir.

SWAP FLOPPY DRİVE: Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT UP FLOPPY SEEK : Bu secenek DISABLE olmalıdır ki sistem testi daha az zamanda olacaktır. Hem disket sürücüsünden motor sesi duyulmamış olur.

QUİK POWER ON SELF TEST : ENABLE olmalıdır.

BOOT UP NUMLOCK STATUS : Sistem acılısında sayısal tuşların çalışması istendiğinde bu seçenek ON olmalıdır. İstenmiyorsa OFF seçilir.

BOOT UP SYSTEM SPEED : Sistem açılışının hızlı olması ayarlar HİGH olmalıdır.

VİDEO ROM SHADROW : ENABLE olmalıdır.

LOAD SETUP DEFAULT ( Y/N ) ? Y

** IDD HDD AUT O DEDECTİON : Sisteme baglanan IDD had DİSK değerlerinin otomatik olarak BIOS tarafından yazılması sağlanır.

27-) BIOS HATA MESAJLARI ?

CEVAP
: BIOS bir sorunla karşilaştigi zaman kullaniciya bunu duzeltmesi
gerektiginde söyleyecektir. Bunu ya beep sesiyle yada ekranda bir hata
mesajiyla gösterecektir. Mesajin altinda ise devam et ya da hatayi göz
ardi et anlamina gelen PREESS FI TO CONTINIUE mesaji görüntülenecektir.
hatayi düzeltmek için DEL tuşuna basip BIOS a girmenizi isteyecektir.

TEK UZUN İKİ KISA : Bıosun video dan aldığı bilgileri ekranayansıtamadığını gösterir. Grafikkartını degiştirin.
Ana kart ile grafik kartı arasında bir uyum sorunu olabilir.

TEK KISA ( REFRESH FAİLURE ) Ana kart üzerinede bulunan bellek tazeleme devresinde sorun var.

CMOS BATTERY HAS FAİLED : CMOS pilinin ömrü azalmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir .

CMOS BATTER HAS FAİLED : CMOS un bozulduğunu gösterir. Bu hatayı pilin zayıflamasında da verebilir. Pili kontrol edin gerekirse değistirin.

DİSK
BOOT FAİLURE,INSERT SYSTEM DİSTK AND PRESS ENTER : Bu hata sabit diski
olmayan bir bilgisayarda ise A sürücüsünü bir sistem disketi takıp
"ENTER " tuşuna basın
.

DİSKETTE RDİVERS OR TYPES MİSMATCH ERROR-RUN SETUP : Sisteme bağlı olan disket sürücü CMOS ta tanımlı olandan farklıdır. Setup a girip sürücünün tipini dogru olarak tanımlayın.

KEYBOARD ERROR OR NO KEYBOARD PRESENT : Klavyeyi görmüyor. Klavyenin dogru olarak baglandıgını ve açılrkenbir tuşa sürekli basılmadığından emin olun.

C: DRİVE ERROR/ D: DRİVE ERROR
: Sabit diski görmüyor.Sabit diski kablo baglantılarını ve ara birimini
gözden geçin. Gerekirsebaşka bir arabirim ve sabit disk kablosu ile
deneyin .Sabit disk üzerindeki jımper ayarlarını kontrol edin. Eğer
sabit dikte sorun yoksa ana kartı değişmeniz gerekebilir.

FDD CONTROLLER FAİLURE
: Disket sürücü kontrol devresinde yani IDE kontrolcüsünde poroblem
olabilir. Yada disket sürücüsünde bir problem vardır. Başka bir
bilgisayarda deneyin.

KEYBOARD IS LOCKET&UNLOCK II :Klavye kullanma kapalı durumda. Bilgi sayar ön panelinde bulunan KEYLOCK anahtarını açık duruma getirin.

KB/INTERFACE ERROR : Klavye bozuk ya da ana kart üzerindeki klavye BIOS unda problem var. Başka bir klavye deneyin.

C: DİRİVE FAİLURE / D: DİRİVE FAİLURE : Sabit disk bir problem oalbilir gözden geçirin. Kablo bağlantısı hatalı olabilir.

CACHE MEMORYBAD, DO NOT ENABLE CACHE : Ana kart takılı ön bellek bozulmuş yada anakartlar uyumlu değildir. Ön

CMOS TİME & DATE NOT SET : CMOS ta tarih ve zaman değerleri ayarlı değil. Yada değişmiş .

CMOS BATTERY STATE LOW: CMOS pili bitmiş yada kisa devre olmuştur. Ana kartin tutan vidalari gözden geçirin .Gerekirse pili degiştirin.

CMOS MEMORY SİZE MİSMATCH: Sisteme yeni bellek eklenmiş. Yada sistemden bellek çıkarılmış. CMOS setupa girip kaydederek cıkın.

INVALİD BOOD DİSKETTE
: A sürücüsüne takılı disket açılış disketi değil. Içinde işletim
sistemine sit,açılış dosyaları bulunan bir disket takın yada bu diskete
sistem transferi yapın.

2 PC LERDEKİ KABLOLARIN ORTAK RENK DEĞERLERİ NELERDİR ?

CEVAP :
KIRMIZI +5VDC POWERGOOD: Güç kaynagından gelen
SİYAH TOPRAK/ŞASE voltajın iyi oldugunu gösteren sinyal. Güç
SARI +12VDC kaynagından gelen kabloların, sabit disk,
MAVİ -12VDC disket sürücü ve panele baglanması gerekir.
BEYAZ - 5VDC
TURUNCU POWERGOOD

PC MONTAJI SONRASINDAKİ OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

29-) PC HOPARLÖRÜNDEN KESİK ARALIKLARLA KALIN BİR BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : 1-) RAM bellek takılı değildir.
2-) RAM belleklerde bozukluk olabilir.
3-) RAM bellek yuvaya oturmamıştır.
4-) RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edin. Sonuç degişmesse RAM ları değiştirmeyi deneyin.

30-) 88 KEZ BEEP SESİ GELİYOR. 1 UZUN 2 KISA BEEP SESİ GELİYOR. 5KISA BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP
: Bu hataların üçü de grafik kartı ile ilgilidir. Ana kartlar grafik
kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir. Bu uyşmazlık genellikle video
RAM dan kaynaklanır.

31-) 6 KEZ BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP: KLAVYE İŞLEMCİSİNDE PROBLEM OLABİLİR. BAŞKA BİR KLAVYE DENEYİ

32-) PARİT ERROR (at hex & ) ( HEX; HATAYA YOL AÇAN BELLEK BİRİMİNİN 16LI ADREDİDİR )
SYSHALTED MESAJI VERİYORSA ?

CEVAP :
Bellek okuma hatası olabilir. Üzerinde parity ( eşlik biti ) olmayan
bir RAM modül kullanılıyor olabilirsiniz. Bu durumda , BIOS setupta
MEMORY PARİT ERROR CHECK seçeneği açık (enable ) olabilir. Bu
seçeneğikapalı ( disabled ) durumagetirin.

33-) İKİ SABİT DİSK BĞLI SİSTEM BEKLEMEYE BAŞLIYOR VE ARDINDAN CİRİVE ERROR YADA D: DRİVE ERROR HATA MESAJI VERİYOR?

CEVAP:
Büyük olasılıkla sabit disk durum jumper lerinde bir yanlışlık vardır.
Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemi
gidermenin yolu çogunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür.
Eğer yine çözülmüyorsa , bu iki disk arasında bir problem var demaktir.

34-) BİLGİSAYAR HİÇBİR KOMUTA CEVAPVERMİYOR. SES VE GÖRÜNTÜ YOK.?

CEVAP : 1-)
Sabit diske gelen bilgi kablosu ters takılmıştır. Ya da sabit diski
besleyen güç kablosunda kısa devre olabilir. Kabloları gözden geçirin .

2-) Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir. Vidaları gözden geçirin,
3-) Sabit disk bozuk olabilir.

35-) HİÇBİR ŞEKİLDE İKİ DİSK BAGLANAMIYOR ?

CEVAP :
İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir. Ana karttan
gelen kabloda problem olabilir. Ya da ana kart ikinci diski
desteklemiyordur. Başka bir kablo deneyin.

36-) MİSSİNG OPERATİNGN SYSTEM HATASI VERİYOR ?

CEVAP :
Sabit disk paremetreleri BIOS setupa yanlış girilmiştir. Ya da bu sabit
disk baska bir bilgisayarda farklı CMOS degerleriyle formatlanmamıştır.
A: sürücüsünden açıp sabit diske sistem transveri yapılır.

37-) NO FİXED DİSKS PRESENT HATASI VERİTOR ?

CEVAP : FDISK komutu kullanıldı. Sistem sabit diski tanımıyor. BIOS setup ve kablo baglantılarını gözden geçirin.

3 BİLGİSAYAR SORUNSUZ AÇIYOR ANCAK DOS YÜKLEME ANANINDA BİRDEN RESETLENİYOR ?

CEVAP :
Ana kart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarininda eksiklik
olabilir. Örnegin 3V luk bir mikro işlemciyi 5V ile besliyor
olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarini ana kartin kullanici kilkavuzundan
düzeltin.

39-) CMOS SETUP AYARLARINI YAPTIKTAN SONRA
SAKLAYIP ÇIKIYORUZ. ANCAK BİLGİSAYARI KAPATIP ACTIGIMIZDA BU AYARLARIN
SİLİNDİGİ GÖRÜLÜYOR ?

CEVAP : Ana
kart üzerindeki CMOS pilinde problem vardır. Pil bozulmuş olabilir. Ya
da CMOS devresinde bir problem olabilir. Öncelikle pili değiştirmeyi
deneyin. Bir çok ana kart üzerinde CMOS u sıfırlamak için bir jumper
vardır. Bu jumper yanlış konumda olabilir. pil uçları kasa içinde bir
yere temas ederek kısa devre yapabilir. Ana kartın durumunu gözden
geçirin.

40-) ÖN PANELDEKİ IŞIKLAR YANIYOR. SABİT
DİSKİN MOTORU ÇALIŞIYOR. GÜÇ KAYNAĞI FANI ÇALIŞIYOR. BUNLARA RAGMEN
EKRAN KARANLIK İSE ?

CEVAP : Ğüç
kaynagından ana kartta voltaj gelmiyor olabilir. Bağlantı uçlarını
çıkararak vltaj degerlerini ölçün. Voltaj değerleri normal ise ;
Bilgisayara
bağlı bir aygıt veya kart ana kartla uyumlu olmaya bilir ya da bozuk
olduğundan bilğisayarın çalışmasını engelliyor olabilir.
Mikro işlemci ayarlari yanliş yapilmiş olabilir.
Ana kart bozuk olabilir.

41-) ĞÜÇ KAYNAGINDAN ÇOK İNCE BİR CIZ SESİ GELİYOR FAN BİR AN DÖNÜP DURUYOR ?

CEVAP :
Ana kartın kasaya oturdugu noktalarda bir kısa devre vardır. Sabit disk
ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış
olabilir.

42-) SİSTAMEDE KISA DEVRE VAR ?

CEVAP : 1-) Ana karta gelen güç kablolarını çıkarın
2-) Sabit disk ve disketsürücü güç kablolarını çıkarın.
3-) Sabit disk ve disketsürücüye IDE kontrolcüsümden gelen bilgi kablolarını cıkarın.
4-) Grafik kartını cıkarın.
Bu adımları her denediginizde bilgisayarı yeniden açın. Sorunun çözüldügü adımda durun

43-) DİSKET SÜRÜCÜ IŞIGI DEVAMLI YANIYOR.?

CEVAP : 1-)
Disk sürücü bilgi kablosu ters ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden
geçirin. Bilgi kablosunun kıvrılmış ucu herzaman A sürücüsüne baglıdır.

2-) Kablo disket sürücüye doğru takılmış IDE
konturolcüsüne yanlış takılmış olabilir. Kablonun çizgili tarafının IDE
konturolcüsüne 1 NOLU PİNE gelmesine dikkat edin.

44-) DİSKET SÜRÜCÜDİSKETİ OKUMUYOR YA DA HATALI OKUYOR ?

CEVAP :1-) Disket sürücü BIOS setupa yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44 yerine 720 tanımlanmış olabilir. BIOS setupa bakın.
2-) Disket sürücü kablosu arızalı olabilir. Başka bir kablo deneyın.
3-) Ana kart disket disket sürücü arabirimi bozuk olabilir. Kontroledin.
4-) disket bozuk ya da formatsız olabilir. Başka bir makinada deneyin.

45-) BİLGİSAYAR ÇOK AĞIR ÇALIŞIYOR İSE ?

CEVAP : Mikro işlemcinin hizi ana kartin saat hizina uygun olmayabilir.Ana kartin kullanici kilavuzunu gözden geçirin.

46-) BİLGİSAYARIN "C/> " DURUMUNDA İKEN ÇALIŞIYOR ( kitleniyor ) NUMLOCK TUŞU MUNLOKIŞIGININ DURUMUNU DEGİŞTİRMİYOR ?

CEVAP :
Böyle durumlarda genellikle bilğisayarınre setlenmesi gerekir.Sorun
CMOS ayarlarında olabilir. CMOS setupa girerek LOAD BIOS DEFAULTS
seçenegi işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna
sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil degildir. Bunu soruna sabit
disk üzerindeki bozuk bir sektör de neden olabilir.

CD ROM İLE İLGİLİ OLMASI SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

47-) "INFERFACE BOARD OR CD ROM DİRİVE İS NOT READ"
"INSURE THAT DİRİVE POWER İS ON AND DİRİVE CABLES CORRECTLY ATTACHED"<A> BORT OR <R> ETRY ?
"IF CD ROM DİRİVE İS NOT READY PLASET OR TURN ON " <A> BORT OR <R> ETRY ?

CEVAP : 1-)
/P değeri varolan bellek adresınden farklı bir adres kullanılıyor.
CD-ROM sürücülerindegörülen bu hata arabirim kartlarının hanği adrese
ayarlı olduklarını gösteren /P adresi ile ilgilidir.
2-)
Arabirim üzerindeki bellek adresini belirleyenjumperlere bakın. 40
tekki veri kablosu takılmamış ya da tam oturmamış olabilir. Bu kabloyu
gözden geçirin. Gerekirse yenisi ile değiştirin.
3-) Güç kaynagından gelen power kablosunu gözden geçirin.

4 DEVİCE DİRİVER NOT FOUND: MSC000"
NO VAİLD CD ROM DEVİCE DRİVERS SELECTED

CEVAP :
CD ROM sürücü drive yüklenmedigi için MSCDEX.EXE yüklenemiyor. Bu
nedenle sisteme herhangi bir CD ROM sürücü tanımlı degil. CONFİG SYS
dosyalarında bulunan CD ROM XXXX.SYS adlı aygıt sürücüsünü gözden
geçirin. /P değeri yanlış tanımlandıgı için veya kabloların birinde
meydana gelen bir problenden dolayı CD ROM bulunamıyor.

49-) INVALİDDİVE SPECATİON

CEVAP : MSCDEX.EXE
yüklenemiyor. Yukarıda sayıları nedenler dışında MSCDEX.EXE
pırogramından önce bir başka proğramından önce bir başka proğram
yüklenmekte ve MSCDEX.EXE yüklenmesine engel oluyor MSCDEX.EXE satırını
daha yukarılara atın.

50-)" CDR103:NOT READY ERROR READİNG DRİVE D"Ü
" ABORT, RETY,FAİL ?

CEVAP: 1-)
Disk okunamıyor. Kablo problemi olabilir. Başka bir CD okutmayı
deneyin. hata devam ediyorsa kablo bağlantılarını gözden geçirin.
2-) CD ROM
sürücüde bir sorun olabilir. Diskin oturduğu mekanizma yada lazet
okuyucuda bir sorun meydana gelmiştir. Sürücüyü aldığınız firma ile
bağlantı kurun.

51-) ERROR CODE: MSCDOOO MSCDEX NOT LOAD. PLASE LOAD MSCDEX BEFORE STSRTİNGİ THİS PROGRAM ."?

CEVAP : CD ROM sürücü ile ilgili bir program çalıştırıldı ya da çalıştırılıyor. Ancak MSCDEX.EXE program yüklendigi için bu proğram çalıştırılamıyor. MSCDEX.EXE nin doğru yüklenip yüklenmediğini gözden geçirin.

MODEM İLE İLGİLİ OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

52-) MODEM HİÇBİR YANIT VERMİYOR.?

CEVAP :
Dahili modem yuvaya oturmamış olabilir. kontrol edin. IRQ ayarları
yanlış olabilir, kontrol edin. Aynı COM portu kullanan başka bir cihaz
olabilir. Örneğin ana kartın üzerinde COM yi kapatmadıgınız halde modem
COM 2 ye ayarlanmış olabilir. Harici modemin seri kablo bağlantısını
kontrol edin. Bunlar denedigi halde sorun çözülmediyse modem bozuk
olabilir.

53-) MODEM ÇALIŞIYOR FAXS ÇALIŞMITOR ?

CEVAP :
Fax poroğramından faksın tipi yanlış belirtilmiş olabilir. Ana kart ile
fax ile fax modem kartı arasında uyumsuzluk vardır. Başka marka
deneyin.

54-)KULLANIRKEN BAĞLANTI KESILIYOR ?

CEVAP : 1-) IRQ poroblemi var. Kontrol edin.
2-) Hatta sorun var. Kablolara bakın.

55-) NO DIALTONE MESAJI GELİYOR ?

CEVAP
: Hatta arama tonu yok. Kabloları kontrol edin. Eğer telefonda çevir
sesi varsa ve bu mesaj veriyorsa modemi aldığınız firmaya arayın.

56-) CONNECTION LOST MESAJINI VERİYOR ?

CEVAP : Hattlarınızda görültü ve parazit var. Türk telokomu arayın.

57-) YAVAŞ ÇALIŞIYOR ?

CEVAP :
Modem modeli programda yanlış şeçilmiş ya da bazı özellikleri kullanım
dışı birakılmış olabilir. Ayrıca modem hızını protokollerle sağlanan
hıza ayarları unutmayın. ÖRnegin 33600 modemınız 115200 olarak
görülmelidir.

5 NO CARRIER MESAJINI VERİYOR. ?

CEVAP
: Aranan numara ile bağlantı kurulamıyor. Başka bir numarayı çevirin.
Hata devam ediyorsa modemde problem olabilir. Kablo kablo bağlantısı ve
modem ayarlarına bakın.

59-) BUSY MESAJINI VERİYOR ?

CEVAP : Aranan numara meşkuldür. Daha sonra arayin.

PRİNTER İLE İLĞİLİ SORUNLAR
NOKTA VURUŞLLU ( DOT MATRIX ) YAZICILARA AIT OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERI ?

60-) MÜREKKEB DAGILMASI ?

CEVAP : Kafa ayarı yakın olabilir. Kafa ayarkolunu daha ğeri (+) konumuna alın.
61-) BASKI SİLİK ÇIKIYOR ?

CEVAP : Kafa ayarı yanlış olabilir. Kafa ayarkolu ile gerekli ayarı yapın. şerit mürekkebi azalmış olabilir. şeriti değiştirin.

62-) KAFA HARAKET EDİYOR FAKAT BASMIYOR ?

CEVAP :
Şerit hatali takilmiş olabilir. Şeriti çikarip yeniden takin. Kafa
ayari hatali olabilir Kafa ayar kolu ile gerkli ayari yapin.

63-) YAZICIDAHİÇ HAREKET YOK VW HİÇBİR GÖSTERGE YANMIYOR ?

CEVAP : Yazıcıya elektirik gelmiyor olabilir. Elektırık baglantısı ve açma/kapama nahtarını kontrol edin.

64-) YAZICI NORMAL GÖRÜYOR FAKAT YAZMIYOR ?

CEVAP :
Yazıcı ONLINE durumda olamaya bilir.ONLINE tuşuna basın. Ara bağlantı
kablosu hatalı olabilir. Bağlantı kablosunu kontrol edin.

65-) AFA HAREKET ETMİYOR BÜTÜN GÖSTERGELER YANIP SÖNÜYOR ?

CEVAP :
Kafa ısınmış ya da sıkış olabilir. YAzıcıyı kapatarak sogumaya birakım.
kafayı sıkıştıran toz kir varsa temizleyin. Sıkışmış kagıt varsa
çıkarın.
66-) YAZICI YANLIŞ KARAKTER BASIYOR ?

CEVAP : Emülasyon hatalı ya da yazıcı bilgisayara doğru tanımlanmamış olabilir. Kulalanılan proğramdan yazıcı tanımına bakın.

67-) HATALI KARAKTER SET İ BASILMIYOR ?

CEVAP :
Hatalı karakter seti seçilşmiş olabilir. Dogru karakter seti kullanılan
pogramından yada yazıcı kontrol panelinden şeçilmiştir.

6 TEK KAĞIT YÜKLEMESİ YAPILAMIYOR ?

CEVAP : CSF (Otamatik kağıt yükleyici ) geçerli olabilir. CSF yazıcı setupından ( kontrol panelinden) kapatın.

MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR ( EPSON,CANON V.B )

69-) BASKI ÇOK SİLİK ÇIKIYOR ?

CEVAP
: Mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Ya da uzun süre beklemeden dolayi
kartuş agzindaki mürekkep kurumuştur. kartuşu kontrol edin.

70-) KARTUŞ DOLU ANCAK BASKI YAPMIYOR ?

CEVAP :
Kartuşun mürekkep cunda mürekkep ucunda murekkep kurumasi ya da
kirlenme olabilir. Yazici programi icinden clean seçenegini çaliştirin.

71-) BASKI LEKELİ ÇOKIYOR ?

CEVAP : Kartuşun mürekkep ucunda ya da kartuş beşiginde çatlama vardir. Bu yüzden mürekkep sizdiriyordur. kontrol edin

72-) YAZICI BASKI YAPMIYOR ?

CEVAP :
Kullanılan yazılımdan yazıcı tanımı yanlış yapılmış olabilir. kontrol
edin paralel yazıcı kablosunu gözden geçirin mürekkep kartuşu bitmiş
olabilir. Kartuşu yenileyin.

73-) BASKI KAĞIDIN DIŞINA TAŞIYOR ?

CEVAP : Kullandıgınız yazılımdan sayfa boyutlarını ayarlayın.

74-) KARIŞIK ASCII KARAKTERLER BASIYOR ?

CEVAP
: Kullanılan programdan yanlış yazıcı modeli seçilmiş olabilir. Yazıcı
ayarlarına kontrol edin. Paralel yazıcı kablosunda problem olabilir.

75-) YAZILIMDA SEÇİLENLER DISINDA KARAKTER BASIYOR ?

CEVAP : Yazılımdan seçtiginiz font yazıcı ile uyumlu olamaya bilir. Yazıcı ile uyumlu bir ton kullanın

76-) KONTROL PANALİNDEKİ TÜM IŞIKLAR YANIYOR VE YAZICI ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : Yazıcıyı kapatın açın problem devam ediyorsa paralel yazıcı kablosunu değiştirmeyi deneyin.

77-) COK KOYU BASIYOR. ?

CEVAP : Program içinde Quality metodunu değiştirin.

7 KAĞIT ALMIYOR ?

CEVAP :
Kağıt tablasını kontrol edin . Kağıt almamekanizmasında problem
olabilir. Yazıcının kullanım kulavuzundan yararlanarak kontrol edin.

LAZER YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR

79-) BASKI SOLUK ÇOKIYOR ?

CEVAP : Toner kartuşunda toner azalmiş olabilir. toneri yeniden dagitmak için kartuşu hafifce sallayin veya kartuşu degiştirin.

80-) LEKELİ BASKI VERİYOR ?

CEVAP : 1-) Yazıcının temızlige ihtiyacı olabilir.
2-)
Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Örnegin parlak işiga maruz
kalmiş olabilir. bakim prosedürleri baski kalitesini iyileştiremezse
yenisini takin.

81-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?

CEVAP :
Işiga duyarli tambur zara görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz
gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige
ihtiyaci olabilir.

82-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?

CEVAP :
Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz
gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige
ihtiyaci olabilir.

83-) BASKIDA YATAY ÇİZGİLER BULUNUYOR ?

CEVAP :
Işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.Tamburu
çikarin ve yeniden yerleştirin.Işiga duyarli tambur arizali olabilir.
DEgiştirmayi deneyin.

84-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE SİYAH ÇIKIYOR ?

CEVAP : Toner kartuşu veya işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.

85-) KAĞIDIN YARISI BOŞ ÇIKIYOR ?

CEVAP : Basmak istediginiz sayfa standart yazıcı bellegini aşabilir. Yazıcı bellegini attırın. Basılacak sayfa degerini değiştirin.

86-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE BOŞ ÇIKIYOR ?

CEVAP : Eğer arada boş sayfalar çıkıyosa :
1-) Bastıracağınız sayfa uzunlugunun kullandıgınız kagıt uzunluguna göre dogru şekılde ayarlanmış oldugundan emin olun.
2-)
Kağıtları ayırması güç oldugundan dolayı yazıcınızın birkerede iki veya
daha fazla sayıda sayfayı besliyor olabilir. Kağıtları kağıt kasesinden
çıkarın ve sayfaları ayırmak için keğadın kenarlarını üfleyin.
3-)
Yazılımınız fazladan bir kağıt çıkarma komutu gönderiyor olabilir.
Yazılımınızım konfiğrasyonu ile ilgili bilgilerini kontrol edin. Eğer
bir kelime işlemci proğramı kullanıyorsanız dogru sayfa arası ile
zorunlu sayfa arasının birbirine çok yakın olup olmadıgını kontroledin.
Bu durum boş bir sayfa cıkarmasına yol açabilir.
Eger sayfaların tümü boş cıkıyorsa toner kartuşunda toner hiç kalmamıştır kartuşun yenisini takın.

YAZICININ ÇALIŞMASI ILE ILGILI SORUNLAR

87-) YAZILIMDAN BİR VASKI İŞİ GÖNDERDİĞİNİZDE YAZICI TEPKİ VERMİYOR ?

CEVAP :
Yazıcının paralel kablo bağlantısı gevşektir. Yazıcı ve bilgisayar
üzerindeki bağlantı kontrol edin. Kabloyu bilgisayar vidalarla yazıcıyı
da tel kipslerle sabitleyin.

8 SCSI ARABİRİMİNE BİR SABİT DİSK TAKILIOLDUGU HALDE ARTARDABİRÇOK SÜRÜCÜ (D:,E:,F:, ) GÖRMEKTEDİR ?

CEVAP : Sabit disk üzerinde bulunan TERMİNATİNG RESİSTORS jumperını kapatınız.

89-) SABİT DİSKS GÖRDÜGÜ HALDE DİSKET SÜRÜCÜYÜ ĞÖRMÜYOR ?

CEVAP :
Hangi arabirimi kullanıcagınıza karar verin Eğer disket sürücüyü scsı
olarak kullanackasınız, ana kart üzerinde disket sürücü arabirimini
kapatın.BIOS tan sürücü tanımını "none" yapın.

90-)SCSI ARABİRİMİNE İKİ SABİT DİSK TAKILI OLDUGU HALDE SABİT DİSKLERDEN AÇMIYOR ?

CEVAP :
Diskler ara sı ID sıralaması yapılmamış olabilir. Kullanıcı
kılavuzundan ayarlanarak bu ayarlamaları bu ayarlamaları yapın. Öncelik
açmasını istediginiz sabit diski IDO tanımlayın. IDI olarak tanımlayın.

SES KARTLARI İLEİLGİLİ OLASI SORUMLAR

91-) SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : 1-) Hoparlörleri ses ses kartınızın doğru çıkılına bağlayıp baglamadığınız kontrol edin.
2-) Varsa,hoparlörlerin üzerindeki ses ayar dügmeleri ve açma/kapama anahtarlarının kontrol edin.
3-) Varsa ,hoparlölrlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerin gözden geçirin.

92-) SES ÇIKIYOR AMA PARAZİT VAR ?

CEVAP :
Bu sorun bilgisayarın güç kaynagından kaynaklana bilir. Bu durumda
yapılacak en iyi şey ses kartının sesini kısıp hoparlördeki sesi
açmaktır. Güç kaynagınızı bir elektronikçiye ğösterin.

93-) SES KARTI ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP
: DMA ( Direct memory access ) kanalını ve kesilme ( interrupt )
numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdakı diğer kartlar ile çakışıp
çakışmadıgına bakın. Sistem saati IRQ0,ı klavyeIRQ1 i ses çıkışlar IRQ3
ve IRQ 4 ü paralel çıkış IRQ7 yi görüntü kartı IRQ9 veya IRQ10Q u
kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ 5 olacaktır.

Disket
controller DMA2 yi bir çok ses kartı ise DMA 1 kanalını kullanmaktadır.
DMA kanalı ve interrupt gibi değerler autaexec.bat ve config.sys
dosyalarına seskartı yazılımı tarafından. kurulum sırasında
kaydedilmiştir

 

Kaynak:AKINCILAR 

Alıntı
Gönderildi : 22/02/2008 16:19
Omer KARADENIZ
(@OmerKARADENIZ)
Üye

Merhaba

Bilgi için Teşekkür Ederim.

CevapAlıntı
Gönderildi : 22/02/2008 16:50
Paylaş: