Forum

DC’ ye Kurulu Bir M...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

DC’ ye Kurulu Bir Mail Server üzerinde DNS'ten NewZone Oluşturarak Farklı Domain Alanları Barındırma

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
576 Görüntüleme
(@MehmetAKSU)
Gönderiler: 321
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

İpucumuzun konusu DC’ye Kurulu bir Exchange Server üzerinden farklı Zone oluşturarak hem Active Directory kullanıcılarını barındırmak hemde Exchange Kullanıcılarını farklı Alan Adı ile oluşturmak. Örneğin domain adı cozumpark.local ise mail kullanıcısı domain adı cozumpark.com.tr olacak şekilde bir konfigürasyon yapmaya çalışacağım.


Konuyu örnek bir domain ismi ile ele almak daha açıklayıcı olacağından cozumpark.com.tr domainini aldığımızı varsayalım. İnternetten herhangi bir kullanıcı deneme@cozumpark.com.tr adresine e-mail attığı zaman, cozumpark.com.tr ismi DNS sunucularda sorgulanır ve hangi DNS sunucu üzerinde tutulduğu bulunur. Bu DNS sunucuda cozumpark.com.tr ye ait bir MX (mail Exchange) kaydı olup olmadığı sorgulanır. MX kaydı varsa ona karşılık gelen ip adresine mesaj gönderilir ve mail gönderme işleyişi devam eder. Email domainimizi kendi Exchange sunucumuzda tutacağımıza göre bu ip adresi bizim internet Ip’miz olmalıdır.


Öncelikle cozumpark.com.tr ismini satın almanız gerekiyor. Bunun için internet üzerinde bu hizmeti veren sitelerden herhangi birini kullanabilirsiniz. TR uzantılı domainler için https://www.nic.tr/ diğer domainler için ise http://www.godaddy.com kullanılabilir. İsmi satın aldığınızda, sizin internet ip adresiniz için kök DNS sunucularından birine NS (Name Server) kaydı girilir. Artık cozumpark.com.tr adresi sorgulandığında bu ismi tutan sunucu olarak internet ip niz gelecektir. Internet Ip’niz üzerinden DNS sorgularını yanıtlayabilmeniz için TCP ve UDP port 53’ ü içerdeki DNS sunucunuza yönlendirmeniz gerekiyor. Exchange üzerinden mail alıp verebilmeniz için de SMTP ve POP3 portlarını Exchange sunucunuza yönlendirmeniz gerekiyor (TCP 25 ve TCP 110). ADSL Router kullanıyorsanız bu yönlendirme işlemini ADSL modemin konfigürasyon menüsü üzerinden yapabilirsiniz. (Genelde virtual server ya da VLAN menülerinden yapılır).


Gelelim DNS sunucunuz üzerinde yapılması gerekenlere; cozumpark.com.tr adresi artık bizim DNS sunucumuzdan sorgulandığına göre cozumpark.com.tr adında bir zone yaratmamız gerekiyor. Bunun için başlat | Programlar | Yönetimsel Araçlar | DNS konsolunu açalım. Forward lookup zones’ a sağ tıklayıp New Zone ‘ u seçellim.


Şekil-1


Şekil-1
1. Karşımıza gelen New zone wizard içerisinde welcome screen de Next’e basıp zone type menüsüne geçelim.
2. Zone Type’ı Primary olarak seçiyoruz. İsteğe göre Store the zone in Active Directory seçeneğini temizleyebiliriz çünkü bu seçenek zone içerisindeki kayıtların Active Directory replication ile birlikte sisteminizdeki diğer dns sunucularla senkronize olması içindir.


Şekil-2


Şekil–2
3. Next’e tıklayıp zone name bölümüne örnek domainimiz olan cozumpark.com.tr yazalım.


 Şekil-3


Şekil–3
4. Bu aşamada oluşturduğumuz zone’a ait kayıtların tutulacağı dosyayı belirliyoruz. Eğer daha önce bu zone başka bir DNS sunucuda tutulduysa; o sunucudaki dosyayı buraya kopyalabilir ve Use the existing file seçeneğini seçip dosya yolunu yazabiliriz. Bu durumda zone ile birlikte daha önceki DNS sunucu üzerinde bulunan kayıtlar da gelecektir. Makalemizdeki yapıda böyle bir durum söz konusu olmadığından Create a New file with this file name i seçip Şekil–4 deki gibi varsayılan dosya ismi olalarak bırakalım.


Şekil-4


Şekil–4
5. Next’e tıklayıp Şekil–5 deki Dynamic Update menüsüne geçelim. Oluşturduğumuz zone içerisine client’lar dinamik olarak isim kaydı yapmayacaklar, bu sebeple Do not allow Dynamics updates seçeneğini işaretleyip Next butonuna tıklayalım. Bu konuyu biraz açmak istiyorum. Örneğimizde bizim lokalde kullandığımız domain adı cozumpark.local ve bunun üzerinde Dynamic update’e izin veriyoruz ki client’larımız FQDN adlarını buraya kayıt ettirip, bu kayıtlar üzerinden birbirlerine ait isimleri çözümleyebilsinler. Ancak Email için kullandığımız ve dışarıdan sorgulanabilen cozumpark.com.tr zone’u için Dynamic update’e izin vermedik çünkü internetteki herhangi bir kullanıcının isminin bir şekilde bu zone üzerinde kayıt ettirmesini istemiyoruz. Exchange için gerekli kayıtları ise zaten biz elle gireceğiz.


Şekil-5


Şekil–5
6. Next’e tıklayalım ve son menüde yaptığımız ayarların özetini gözden geçirip Finish’e tıklayalım.


Şekil-6


Şekil–6
Artık zone’umuz oluştuğuna göre sıra zone içerisinde gerekli HOST ve MX kayıtlarının oluşturulmasına geldi.
7. DNS konsolu içinden cozumpark.com.tr zone’una sağ tıklayıp New Host (A)‘yı seçelim. Şekil–7 deki gibi name bölümüne mail yazalım ve internet ip adresimizi (Real ip) girelim.


 Şekil-7


Şekil–7
8. Yine DNS konsolu içerisinden cozumpark.com.tr’ye sağ tıklayıp, New Mail Exchange (MX) ‘i seçelim. Karşımıza çıkan menüde Browser’ a tıklayalım.


Şeki-8


Şekil–8
Browse menüsünde cozumpark.com.tr ‘ye çift tıklayalım.


Şekil-9


Şekil–9
cozumpark.com.tr içerisinden daha önce oluşturduğumuz mail isimli host kaydını seçip OK’a tıklayalım.


Şekil-10


Şekil–10
Host ve MX kayıtlarımız da oluştuğuna göre şirketimize ait mail domainini kendi Exchange sunucumuz üzerinde tutabilmek için gerekli tüm DNS konfigürasyonlarını yapmış olduk. Aynı Exchange sunucuda farklı alan adları için de hizmet vermek istersek, aynı işlemleri diğer yeni alan adları içinde yapmamız gerek. Örneğimizde lokal domain adımız cozumpark.local olmasına rağmen cozumpark.com.tr alan adı için gerekli DNS ayarlarını yaptık. Buradan anlaşılabileceği gibi mail domain adımızla lokalde kullandığımız domain adı aynı olmak zorunda değil. İstediğimiz sayıda alan adını aynı sunucu üzerinde tutma şansına sahibiz.


Ek olarak Exchange Server’da Yapmamız Gereken ise


System Manager ,Recipient Policies,Default Policy porperties girdikten sonra New, SMTP Adress seçimi yapın –> adress kısmına yeni domain adı yani cozumpark.com.tr yazıp ok butonu ve son :)
 


Umarım Yararlı olmuştur Keyifli Çalışmalar…


Mehmet Can Aksu

 
Gönderildi : 02/12/2010 01:06

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

bunu bir makale haline getirip makale@cozumpark.com adresine gönderseydiniz daha güzel olurdu.

böyle de güzel olmuş ama makaleler bölümünde yer alması daha çekici olabilirdi.

teşekkürler

 
Gönderildi : 02/12/2010 10:16

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 


merhabalar


bunu bir makale haline getirip makale@cozumpark.com adresine gönderseydiniz daha güzel olurdu.


böyle de güzel olmuş ama makaleler bölümünde yer alması daha çekici olabilirdi.


teşekkürler



http://www.cozumpark.com/forums/thread/217827.aspx


Makale olarak yayınlanmadığı için zaten ipucundan yayınlandı.

 
Gönderildi : 02/12/2010 12:25

(@MehmetAKSU)
Gönderiler: 321
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Mümin Hocam acele ile yaptığım için 🙂 heyecandan makale kıvamına getiremedim ama bundan sonrakileri sakin yapıcam saygılarımla...


Uğur Hocam sizede saygılarımı sunuyorum iyi çalışmalar diliyorum...

 
Gönderildi : 02/12/2010 14:32

Paylaş: