Forum

DownClock
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

DownClock

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
562 Görüntüleme
(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
Konu başlatıcı
 

Sayılabilecek yüzlerce nedenden dolayı dünyamız ısınmakta ve iklim kuşakları çok hızlı bir şekilde yer değiştirmekteler. Bu durum sebebi ile ülkemiz artık eskisnden daha sıcak iklimlere şahit olmakta ve sanki ekvator ülkelerinden birisi gibiyiz. Donanımlarımızla birlikte gelen sıtandart soğutma sistemleri ise bu sıcaklarda yetersiz kalmaktalar. Kullanmakta olduğum AMD işlemcinin çoğu kez 120 derece sınırlarında çalıştığına şahit oluyorum.


Bu durum için maddi yatırım yapıp soğutucu almam lazım elbette, tabi soğutuculaar gerek satış taktikleri grekse tüketim alanları nedeni ile oldukca pahalılar. Bu durumda yatırım yapmayı pek düşünmüyorum zaten çalıştırdığım sistemlerde işlemcinin %70 geçmeyen değerlerde kullanıyorlar. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey yaz ayları boyunca işlemcimin hızını düşürmek ve yavaşlatmak. Fakat bunu yaparken bir kaç ufak şey var, bir kaçta yol var. Tabi yüksek devirlerde çalışan falar ve sesleride cabası.


Öncelikli olarak soğutmak istediğimiz parçayı seçmeliyiz ki sistemde tüm yükün üzerine yıgıldığı işlemci. İşlemcinin Hz değerleri ile oynamak genel bir yavaşlamaya neden olacaktır halbuki biz sadece işlemcinin ısınmasını önlemek istiyoruz geri kalan istemimiz için soğutmamız genelde yeterli kalacaktır. Bu durumda Hz değerleri ile oynamak yerine çarpan kilitleri açık olan işlemcilerde çarpan değerini düşürerek sistemde genel bir yavaşlamaya neden olmadan ısı durumundan kaar edebiliriz.


Aynı şeyi benim gibi fan yönetim sistemine sahip boardu olan arkadaşlar anlık ısıların sürekliliğini önlemek için sıcaklık fan devir oranlarının değerlerini düşük ısılar için yüksetlmeliler bu şekilde işlemci düşük ısı değerlerinde iken bile fan yüksek devirde çlıştırılarak çevre parçaları ve işlemciyi soğutmakla görevli olan metal parçanın serin kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yoğun çalışmalara herzaman hazır bir sistemimiz olur


İkinci durumda ise Disklerimiz var, benim gibi sisteminde bir çok diski olan arkadaşların bu durumada dikkat etmesi lazım, diskler sürekli çalıştıklarında oldukca yüksek ısı üretebilir ve bu ısıyı aktif soğutmaları olmamasından dolayı uzun vade koruyabilirler, disleri soğutmak için yapılacak temel işlem disklerin bekleme konumlarına geçme sürelerini düşürmek, bu şekilde ihtiyaç olmadığında duran diskler hem elektirikten hemde ısıdan kaar etmemizi sağlayacaktır.


Sistemlerimizde bu şekilde önlemler büyük ve sesi soğutma sistemlerine ve bu sistemleri destekleyecek güç kaynaklarına gerek kalmadan sitemimizi soğutmamızı sağlayacaktır.


Serin günler dilerim.

 
Gönderildi : 09/08/2010 03:20

(@ugurdemir)
Gönderiler: 9888
Illustrious Member
 

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 09/08/2010 13:52

(@GurkanDemirtas)
Gönderiler: 41
Trusted Member
 

ErtanHocam güzel bilgiler teşekkürler.

 
Gönderildi : 13/08/2010 13:49

Paylaş: