Forum

Windows Serüve...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows Serüveni - Nasıl Başladı ? Ne Şekilde Devam Ediyor ?

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
2,296 Görüntüleme
(@korhankoseoglu)
Gönderiler: 547
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

10 Kasım 1983′te Microsoft tarafından tanıtımı yapılan Microsoft Windows, MS-DOS® işletim sisteminin geliştirilmiş bir şekli olarak PC kullanıcıları için grafik görünümlü bir işletim ortamı sunuyordu. Microsoft, Windows 1.0 ürününü, bit eşlem görüntüleri ve işaretleme aygıtı olarak mouse kullanan uygulamaları geliştirmek ve çalıştırmak için tasarlanmış yeni bir yazılım ortamı olarak adlandırdı. Windows ile birlikte, Microsoft’ta grafik görünümlü kullanıcı arabirimi (GUI) dönemi başlamıştı.


2001 yılında piyasaya sürülen Windows XP, daha önce ayrı olan iki Windows masaüstü işletim sistemi öğesini bir araya getirerek Windows masaüstü işletim sistemi ailesinde bir kilometre taşı oldu.


Yakında piyasaya çıkacak olan Windows .NET Server ile Microsoft, neredeyse on yıl önce 1993′te Microsoft Windows NT® Server ürününün ilk sürümü ile başlattığı sunucu işletim sistemi döneminde büyük bir devri tamamlamış olacak. Windows sunucu işletim sistemlerinin kat ettiği mesafeyi anlayabilmek için, 1993 yılından daha geriye, Windows masaüstü işletim istemlerinin ilk yılları olan 1980′li yıllara gitmeniz gerekir.


Bundan sonraki sayfalarda, Windows 1.0′dan bu yana ortaya konan gelişmeler açıklanarak Windows masaüstü işletim sistemlerinin gelişimindeki kilometre taşlarının bir özeti verilmektedir.


Windows Masaüstü İşletim Sistemleri


Uzun zamandır PC kullananlar Windows’un başlangıcı olarak, geniş kitleler tarafından kullanılan ve çoğu PC kullanıcısının denemiş olduğu ilk Windows sürümü olan Windows 3.0 ürününün piyasaya sürüldüğü 1990 yılını sayarlar. Ancak gerçekte Windows’un ilk sürümü Microsoft tarafından o tarihten altı yıl önce 1985 yılında piyasaya çıkarılmıştı. Günümüzün Windows işletim sistemlerinin köklerini anlamak için 20 yıl kadar geriye bir yolculuk yapmamız gerekir.


1985: Windows 1.0


Windows’un ilk sürümü oldukça önemli bir üründü, çünkü PC kullanıcılarının C: komut isteminde MS-DOS® yöntemli komut yazma dönemini kapatmış, artık işletim sisteminde uygulamaları çalıştırmak gibi işlevleri bir işaretleme aygıtı olan mouse ile tıklatarak yerine getirme yöntemini hayata geçirmişti.
Ayrıca Windows 1.0, kullanıcılara birkaç program arasında (programları kapatıp yeniden başlatma gereği olmadan) geçiş olanağı da sağlıyordu. Ürün; MS-DOS dosya yönetim programı, bir takvim, kart dosyası, not defteri, hesap makinesi, saat ve iletişim programlarından oluşan, kullanıcıların günlük etkinliklerini yönetmelerinde yardımcı olan bir grup masaüstü uygulaması içeriyordu.


1987: Windows 2.0


Windows’un ikinci sürümü ile birlikte Microsoft, Intel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızından, genişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim özelliklerinden yararlanıyordu. Windows 2.0 sürümünde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri üzerine koyabilme, ekran düzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geçiş yapabilme olanağı tanıyordu.


Birçok geliştirici Windows 2.x için ilk Windows tabanlı uygulamalarını yazmaya başlamıştı. Windows 2.0′dan sonra Windows/386 2.03 sürümü geldi. Bu sürüm, Intel 386 işlemcinin korumalı mod ve genişletilmiş bellek özelliklerinden yararlanıyordu. Sıradaki Windows sürümleri; bilgisayarda hız, güvenilirlik ve kullanım kolaylığı konularında ileri adımlar atmaya devam etti ve arabirim tasarımını ve özelliklerini daha üst düzeylere taşıdı.


1990: Windows 3.0


Microsoft’un ilk önemli bilgi işlem platformu 32 bitlik performans ve gelişmiş grafikler sunarken, güçlendirilmiş Intel 386 işlemciye tam destek veriyordu. 386 işlemcisini kullanan bilgisayarlar modası da, yeni özellikler ve işlevler sunan Windows 3.0 sürümünün geniş kitlelere yayılmasına yardım ediyordu. Bu özellikler arasında aşağıdakiler sayılabilir:




  • Program Yöneticisi, Dosya Yöneticisi ve Yazdırma Yöneticisi



  • Takılabilir sanal aygıt sürücülerine (VxD’ler) sahip tamamen yeniden yazılmış uygulama geliştirme ortamı, genişletilmiş bellekle çalışan uygulamalar için destek, gerektiğinde kullanılabilecek MS-DOS çoklu işlem özelliği.



  • Geliştirilmiş bir grup Windows simgesi


Windows 3.0 sürümünün geniş kitlelere yayılması yepyeni bir Windows yazılım geliştirme setinin (SDK) çıkmasıyla daha da derinlik kazandı. Bu set yazılım geliştiricilerin aygıt sürücüsü yazmaktan çok uygulama yazmaya odaklanmalarına yardım etti. Donanım ve yazılım geliştiricileri arasında yaygın biçimde kullanılmaya başlaması Windows 3.0 sürümünün başarısını da körükleyen bir unsur oldu.


1993: Windows for Workgroups 3.11


Windows 3.1, Windows for Workgroups 3.11 ikilisi çalışma grubu kavramını ve etki alanı ağ desteğini getirdi. İlk defa olarak Windows bilgisayarları ağ özelliklerine sahip hale geldi ve yeni ortaya çıkan istemci/sunucu bilgi işlemciliğindeki gelişimin tamamlayıcı bir parçası oldu.


Windows for Workgroups ürünü yerel alan ağlarında (LAN), bağımsız bilgisayarlarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanıldı. Kurumsal kullanıcıların ilgisini çeken özellikler getirdi. Örneğin, merkezi yapılandırma ve güvenlik, önemli ölçüde geliştirilmiş Novell NetWare ağ desteği ve uzaktan erişim hizmeti (RAS). Windows for Workgroups ayrıca Microsoft’un yeni 32 bitlik dosya sisteminin üstün performansını da sunuyordu.


1993: Windows NT 3.1


27 Temmuz 1993 tarihinde Microsoft Windows NT® sürümünün piyasaya çıkması Microsoft için önemli bir kilometre taşı oldu. Bu sürüm, Microsoft’un 1980′li yılların sonlarında sıfırdan başlayarak gelişmiş bir işletim sistemi kurulumu yolundaki projesini tamamlıyordu. Sürüm piyasaya çıktığı gün Microsoft’un başkanı Bill Gates “Windows NT, şirketlerin bilgi işlem gereksinimlerini karşılamada köklü bir değişikliği temsil etmektedir” diyordu.


Windows NT, gelişmiş istemci/sunucu iş uygulamaları desteğini endüstrinin önde gelen kişisel verimlilik uygulamalarıyla birleştiren ilk Windows işletim sistemiydi. Sahip olduğu yeni ve önemli özelliklerle; güvenlik, işletim sistemi gücü, performans, masaüstü ölçeklenebilme kapasitesi ve güvenilirlik konularında da yeni bir aşama kaydediyordu. Bu özellikler şunlardı: Windows tabanlı uygulamalar için gerektiğinde kullanılabilecek çoklu işlem zamanlayıcısı, bütünleşmiş ağ işlemleri, etki alanı sunucu güvenliği, OS/2 ve POSIX alt sistemleri, birden fazla işlemciye sahip yapılar için destek ve NTFS dosya sistemi.


Yeni işletim sistemi, o dönemde hem ev kullanıcıları hem de iş dünyasındaki kullanıcılar arasında itibarlı bir işletim sistemi olan Windows 3.1 ile uyumlu olması düşünüldüğünden, 3.1 sürümü ile başladı.


Windows NT iş dünyasındaki kullanıcılara yöneldi ve hem masaüstü (Workstation) sürümü hem de Windows NT Advanced Server adında bir sunucu sürümü çıkartıldı. Masaüstü sürümü, güvenli ve kararlı olması, ayrıca güçlü programların desteklenmesini kolaylaştıran bir birleşim olan zengin Microsoft Win32® uygulama programlama arabirimi (API) özellikleri nedeniyle geliştiriciler tarafından memnunlukla karşılandı.


Windows NT, istemci/sunucu uygulamalarını varolan Windows tabanlı masaüstü uygulamalarıyla bütünleştirebilen, gelişmiş mühendislik uygulamalarını ve bilimsel uygulamaları çalıştırmak için teknik bir iş istasyonu olarak da görev yapabilen stratejik bir platformdu.


1993: Windows NT Workstation 3.5


Windows NT Workstation 3.5; yazılım geliştirmede, mühendislikte, mali çözümlemelerde, bilimsel ve ticari bakımdan önemli görevlerde güçlü uygulamalara yardımcı olan OpenGL grafik standardını da destekliyordu.


Windows NT Workstation 3.5 sürümü önemli ticari uygulamalar ve veriler için en yüksek düzeyde koruma sağlıyor, 32 bitlik performansta gelişmeler ve daha iyi bir uygulama desteği (NetWare dosya ve yazdırma sunucuları desteği dahil), ayrıca verimliliği arttıran işlevler (örneğin, dosyalara 255 karaktere kadar ad koyabilme olanağı) sunuyordu.


1995: Windows 95


Windows 95, Microsoft’un mevcut üç genel amaçlı masaüstü işletim sisteminin (Windows 3.1, Windows for Workgroups ve MS-DOS) takipçisiydi. Windows 95′te, yerleşik Internet desteği için bütünleşmiş 32 bitlik bir TCP/IP yığını, çevirmeli ağ ve kullanıcıların donanım veya yazılım kurma işlemini oldukça kolaylaştıran yeni Tak ve Kullan özelliği bulunuyordu.


32 bitlik işletim sistemi gelişmiş çoklu ortam işlevlerine, mobil bilgi işlem ve bütünleşmiş bir ağ için daha güçlü özelliklere de sahipti. Bellek gereksinimlerinin en az düzeyde tutmak için, sistem düzeyinde güvenlik veya Unicode gibi daha sonra gelen özelliklere desteği bulunmuyordu.


1996: Windows NT Workstation 4.0


Microsoft’un bu ticari masaüstü işletim sistemine terfi etmesi ileri düzeyde bir kullanım kolaylığı ve basitleşmiş bir yönetim olanağı sağlarken, daha yüksek bir ağ verimi ve intranetlerin geliştirilmesi/ yönetilmesi için gerekli araçları getirdi.


Windows NT Workstation 4.0 sürümünde sevilen Windows 95 arabirimi kullanılırken, ürün gelişmiş bir ağ desteği sağlıyor, Internet ve kurumsal intranetlere erişimi güvenli ve kolay hale getiriyordu.


Microsoft 1998 Ekim’inde yaptığı açıklamada, Windows NT’nin artık “NT” harflerini taşımayacağını, işletim sisteminin bundan sonraki gelişmiş sürümünün Windows 2000 adını taşıyacağını duyuruyordu.

1998: Windows 98


Windows 98, Windows 95′in gelişmiş şekliydi. “Daha İyi Çalışan, Daha İyi Seyrettiren ve Dinleten” bir sistem olarak tanımlanan Windows 98 özellikle tüketiciler için tasarlanmış ilk Windows sürümüydü.


Windows 98 sürümü kullanıcıların PC veya Internet tabanlı bilgileri kolayca bulmalarını sağlıyor, uygulamaları daha hızlı bir şekilde açıp kapatabiliyor, DVD disklerini okuma ve evrensel seri veri yolu (USB) aygıtlarına bağlanma desteği bulunuyordu.

1999: Windows 98 Second Edition


Microsoft Windows 98 SE (ki bu şekilde kısaltılarak kullanılmaya başlandı), Windows 98′in bir üst şekliydi. Tüketicilere, donanım uyumluluğu ve Internet ile ilgili gelişmiş, zengin özellikler sundu.


Windows 98 SE sürümü, Internet Explorer 5 tarayıcı yazılımı ve Microsoft Windows NetMeeting® sürüm 3.0 görüntülü/sesli toplantı yazılımı ile çevrimiçi olarak da gelişmiş bir kullanım sağladı. Ayrıca, bünyesindeki Microsoft DirectX® API 6.1 ile, Windows çoklu ortamı için çeşitli yenilikler getirdi, Internet bağlantı paylaşımı (ICS) ile de ev ağı işlevlerini sundu. Windows 98 SE sürümü Microsoft’un tüketiciye yönelik olan ancak Windows NT ticari işletim sistemi ile de çalışan aygıt sürücülerini kullanabilen ilk işletim sistemiydi.


2000: Windows Millennium Edition (Windows Me)


Windows Me sürümü; müzik, görüntü ve ev ağı konusunda tüketicilere çeşitli yenilikler sunarken, güvenilirliğini sağlamlaştırdı.


Sistem Kurtarma işlevi bilgisayarda bir sorun çıktığında, kullanıcıların bilgisayar yazılım yapılandırmasını sorun çıkmadan önceki durumuna geri döndürebilmelerine olanak verirken, Windows Movie Maker işlevi kullanıcılara, evde çektikleri görüntüleri sayısal olarak düzenleyip kaydedebilmelerini ve başkalarıyla paylaşabilmelerini sağlayan araçlar sunuyor, Microsoft Windows Media™ Player 7 teknolojileri kullanıcıların sayısal çoklu ortam öğelerini kolayca bulup düzenleyebilmelerine, oynatabilmelerine olanak sağlıyordu.


Windows Me sürümü, Windows 95 çekirdeğini temel alan son Microsoft işletim sistemiydi. Microsoft’tan yapılan açıklamada bundan sonraki tüm işletim sistemi ürünlerinin Windows NT ve Windows 2000 çekirdeğini temel alacağı bildirildi.


2000: Windows 2000 Professional


Windows 2000 Professional sürümü, Windows NT Workstation 4.0 sürümünün daha gelişmiş bir şekliydi. Windows 2000 Professional, tüm ticari masaüstlerinde ve dizüstü bilgisayarlarında Windows 95, Windows 98 ve Windows NT Workstation 4.0 sürümlerinin yerini almak üzere tasarlandı. Kendini kanıtlamış olan Windows NT Workstation 4.0 kod tabanı üzerine oluşturulan Windows 2000 sürümü; güvenilirlik, kullanım kolaylığı, Internet uyumluluğu ve mobil bilgi işlem desteği konularına büyük katkılarda bulundu.
Windows 2000 Professional sürümü; çok çeşitli ve yeni Tak ve Kullan donanımları (gelişmiş ağ ürünleri ve kablosuz ürünler, USB aygıtları, IEE 1394 aygıtları ve kızılötesi aygıtlar) için destek vererek donanımların kurulumunu da Windows NT Workstation 4.0 sürümünde olduğundan çok daha kolay bir hale getirdi.


2001: Windows XP


Windows XP, masaüstü işletim sistemleri konusunda birleştirici rol oynayan önemli bir adımdır. 2001 yılının Ocak ayında piyasaya çıkan Windows XP Home Edition ve Windows XP Professional sürümleri ile Microsoft, biri iş dünyasına, diğeri tüketiciye yönelik olan iki Windows işletim sistemini Windows NT ve Windows 2000 kod tabanı etrafında birleştirmeyi başardı.


Windows XP ile, tüketiciler ve ev kullanıcıları artık iş dünyasının Windows 2000 ile yaşadığı performansı, kararlılığı ve güvenliği yaşamaktadır.


Windows XP ayrıca Windows 98 ve Windows Me sürümlerinin geniş uygulama ve donanım uyumluluğunu da içerirken, yeni teknik destek teknolojisini, yeni bir kullanıcı arabirimini ve çok çeşitli görevlerin kolayca yapılabilmesini sağlayan birçok gelişmeyi sunmaktadır.


Windows XP iki sürüm olarak piyasada bulunabilir: Windows XP Professional ve Windows XP Home Edition. Ayrıca Intel Itanium 64 bitlik işlemci kullanan iş istasyonları ile çalışanlar için 64 bitlik Windows XP 64-Bit Edition sürümü de mevcuttur.


2001: Windows XP Professional


Windows XP Professional sürümü Microsoft Windows NT teknolojisinin sağlam geçmişinden yararlanmaktadır: üstün işletim sistemi performansı, gerektiğinde kullanılabilecek çoklu işlem, hata toleransı ve sistem belleği koruması.


Windows XP Professional, yeniden tasarlanmış bir arabirim sunarken ve hem ticari, hem de ileri düzeyde ev kullanımı için özellikler (Uzak Masaüstü, şifreleme dosya sistemi, sistem geri yükleme ve gelişmiş ağ özellikleri) ile birlikte önemli yenilikler de (kablosuz 802.1x ağ işlemi desteği, Windows Messenger mesaj programı, Uzaktan Yardım, Sistem Geri Yükleme özelliği) içermektedir.


2001: Windows XP Home Edition


Windows XP Home Edition, sık kullanılan özelliklere erişimi kolaylaştıran, basitleştirilmiş bir görsel tasarıma sahiptir. Ürün ev kullanıcılarına yönelik olarak Ağ Kurulum Sihirbazı, Microsoft Windows Media™ Player ortam yürütücüsü, Windows Movie Maker film düzenleyicisi ve gelişmiş sayısal fotoğraf işleme özellikleri gibi birçok yenilik sunmaktadır.


Windows Sunucu İşletim Sistemleri


Microsoft Windows sunucu işletim sistemlerinin tarihi Windows masaüstü işletim sistemlerinin tarihinden daha kısa olsa da, aynı mirası paylaşırlar.
1988 yılında Microsoft; 32 bitlik, çok amaçlı bir işletim sistemi geliştirmek amacıyla Microsoft Windows NT® için bir geliştirme grubu oluşturdu.
1991′de ise, Microsoft Windows Geliştiriciler Toplantısı’nda, yerel alan ağlarının (LAN) yöneticileri için tasarlanmış, gelişmiş bir sunucu olan ve daha sonra adı Windows NT olarak değiştirilen Windows Advanced Server for LAN Manager ürününü tanıttı. Ürün, bilinen Windows kullanıcı arabirimine ve programlama modeline sahipti ve Windows 3.0 için geliştirilen tüm uygulamaları çalıştırabiliyordu.


1993: Windows NT Advanced Server 3.1


Aynı zamanda Microsoft, 1993 Temmuz’unda Windows NT’nin ilk masaüstü sürümünü ve ilk Windows Sunucu işletim sistemini çıkardı. Windows NT Advanced Server 3.1, istemci/sunucu ortamında ayrı bir sunucu olarak çalışmak üzere tasarlanmış, güçlü, ölçeklenebilme kapasitesi yüksek, gelişmiş hata toleransına sahip ve standartlara dayalı bir şekilde çalışan bir üründü. Microsoft, Windows NT Advanced Server ürününü Novell NetWare, Banyan VINES ve Microsoft ağları için uygun bir uygulama sunucusu olarak tanıttı. Ürün, maliye ve muhasebe ile ilgili uygulamalar, amaca uygun uygulamalar gibi kapsamlı iş çözümleri için bir platform sağlayabiliyordu. Bir uygulama sunucusu olarak Windows NT Advanced Server, Microsoft SQL Server™ gibi veritabanı sunucuları için, Microsoft SNA Server gibi iletişim sunucuları için ve Microsoft Mail gibi posta sunucuları için de güçlü bir platformdu. Ağ yönetimi konusunda Windows NT Advanced Server müşterilere merkezi güvenlik ve sunucu yönetimi sağlıyor, kurumsal kullanıcılara birden fazla sistemi olduğu kadar tek bir oturumu da yönetebilmeleri için grafik görünümlü araçlar sunuyordu. İlk Windows Sunucu işletim sistemi olarak Windows NT Advanced Server 3.1, Windows’un kullanım kolaylığını Microsoft’un ilk sunucu işletim sistemi olan LAN Manager ürününün gücü ile birleştiriyordu.


1994: Windows NT Server 3.5


Windows NT Server ürününün bir sonraki sürümünde 3.1 sürümünün kararlılığı temel alınmıştı, ancak büyük oranda arttırılmış işlem hızı ve özellikle de Novell NetWare ve UNIX ortamlarında diğer sistemlere bağlanma özelliğindeki gelişmeler göze çarpıyordu.


Gelişmeler şunlardı; yeni yönetim araçları, gelişmiş istemci yazılım yapılandırması, otomatik yeniden başlatma ve gerekmeyen öğeleri silme özelliği, NetWare için daha iyi araçlar ve daha yetkin uzaktan erişim özellikleri.


1995: Windows NT Server 3.51


Sürümdeki ek özellikler şunlardı; müşterilerin şu anda .NET Enterprise Server olarak adlandırılan Microsoft BackOffice® ailesi sunucu ürünleri için İstemci Erişim Lisansları’nı (CAL) yönetmelerine yardımcı olacak bir araç, Windows 95′in ağ üzerinden kurulumunu sağlayan bir yardımcı program ve uzaktan başlatma desteği.


1996: Windows NT Server 4.0


Bir üst düzeye çıkan bu sürümle, Windows NT Server artık tam bir 32 bitlik işletim sistemi haline geldi ve Windows 95′in sevilen havasını kazandı. Windows NT 4.0 ayrıca iş dünyasına ve teknik alanlardaki kullanıcılara birçok yeni özellik getirdi:




  • Daha yüksek ağ verimi



  • Daha hızlı dosya ve yazdırma hizmetleri



  • Güçlü uygulama desteği



  • Standartlara dayalı iletişim özellikleri



  • Bütünleşmiş bir Web sunucusu (Internet Information Server)



  • Intranetlerin geliştirilmesi ve yönetimi için kullanılacak bir araç seti


Ardından gelen hizmet ve seçenek paketleri ise daha başka özellikler sunuyordu: Ortak anahtar ve sertifika yetkilendirme işlevi, akıllı kart desteği, gelişmiş simetrik çoklu işlem (SMP), ölçeklenebilme kapasitesi, kümelendirme işlevleri ve bileşen nesne modeli (COM) desteği.


1997: Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition


Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition; Windows NT Server 4.0 sürümünü temel almış ve önemli görevler yürüten geniş çaplı kurumlara yönelik olarak tasarlanmış özellikler ve işlevler sunmuştu. Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition kurumsal uygulamalar geliştirmede daha ileri düzeyde bir performans ve ölçeklenebilme kapasitesi, kesintisiz kullanım ve gelişmiş hizmetler getirdi.


Üründe ayrıca Internet ve intranet uygulamaları geliştirmek üzere Microsoft Aktarım Sunucusu ve farklı zamanlarda çalışan uygulamaların geçici olarak çevrimdışı olabilecek farklı ağlarda ve sistemlerde iletişim kurabilmelerini sağlayan Microsoft İleti Biriktirme Sunucusu (MSMQ) bulunuyordu.


Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition sürümü; önemli sunucu kaynaklarını Microsoft Kümelendirme Hizmeti ve Windows NT Server yük dengeleme hizmeti ile destekliyordu. Geniş SMP sunucuları ve yoğun biçimde bellek kullanımı gerektiren uygulamalar için de desteği vardı.


1998 Ekim’inde, Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows NT işletim sisteminin bir sonraki sürümünde “NT” ekinin kullanılmayacağı bildirildi. Artık Windows 2000 adı duyulmaya başlanacaktı.


1998 Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition


Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition sürümü, Windows NT Server işletim sisteminin 32 bitlik Windows işletim sistemi tabanlı uygulamaları PC veya PC masaüstlerinde çalışan terminallere ve terminal emülatörlerine verebilmelerine olanak sağladı. Terminal sunucu ortamı tanım olarak, tüm uygulama işlemlerinin aslında sunucuda yapıldığı zayıf istemci yapısıdır.


Terminal Sunucu istemcileri, Macintosh ve UNIX dahil birçok farklı masaüstü platformu tarafından kullanılabiliyordu. Terminal Sunucu, 32 bitlik Windows tabanlı uygulamalara sanal olarak her masaüstünden erişim sağlıyordu. Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition ürünü, 32 bitlik masaüstü ortamına geçiş yapan kuruluşlar için bir köprü teknoloji görevi görüyor, kullandıkları Windows tabanlı olmayan bilgisayarları bir Windows ağına bağlıyordu.


Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition, üç bileşenden oluşuyordu




  • Windows NT Server çok kullanıcılı çekirdek; birden fazla istemci oturumuna aynı anda ev sahipliği yapabilme olanağı veriyordu.



  • Uzak Masaüstü İletişim Kuralı; ağ üzerinde Terminal Sunucusu etkin duruma getirilmiş bir sunucu ile iletişim olanağı veriyordu.



  • “Çok zayıf” Windows tabanlı istemci yazılımı; bilinen 32 bitlik Windows kullanıcı arabirimini birçok masaüstü donanımında görüntülüyordu.


2000: Windows 2000 Server Ailesi


Bill Gates 2000 Şubat’ında, onlarca şirketin de Windows 2000 uyumlu donanımları ve yazılımları ile katıldıkları bir toplantıda, Windows 2000 istemci ve sunucu yazılımı ailesini gözler önüne serdi .


Windows 2000 hem masaüstü (Windows 2000 Professional), hem de sunucu sürümü olmak üzere iki sürüm halinde piyasaya çıkarıldı. Masaüstü sürümü o zamandan bu güne Windows XP Professional adında gelişmiş bir sürüme dönüştü, Windows 2000 sunucu sürümlerinin gelişmiş şekli ise Microsoft kuruluşu Windows Server 2003 ürününü piyasaya çıkardığında görülecek.


Windows 2000 ürününün üç sunucu sürümündeki özellikler güvenilirlik, ölçeklenebilme kapasitesi ve yönetim kolaylığı gibi konularda her çapta kuruluşun gereksinimlerini karşılıyor.




  • Windows 2000 Server kuruluş kademelerinde dosya, yazdırma, Web ve giriş düzeyi uygulama sunucuları için geleceğin çok amaçlı ağ işletim sistemini sunuyor.



  • Windows 2000 Advanced Server hayati önem taşıyan Web ve ticari uygulama sunucuları için bir sunucu işletim sistemi sunuyor.



  • Windows 2000 Datacenter Server en yüksek düzeyde kesintisiz kullanım ve ölçeklenebilme kapasitesi için uygun bir sunucu işletim sistemi sunuyor.


Bu işletim sistemleri Web geliştiricileri için, Etkin Sunucu Sayfaları (ASP) özellikli yüksek performanslı Web sunucusu, COM+ bileşen hizmetleri, işlem ve ileti biriktirme desteği ve baştan başa XML desteği gibi önemli işlevler sağlamaktadır.


IT profesyonelleri için ise Windows 2000 Server ailesi gelişmiş işlevler, Microsoft IntelliMirror® yönetim teknolojileri ve Microsoft Active Directory™ hizmeti gibi yeni teknolojiler ile tek merkezden yapılan, ilkeye dayalı yönetim, her çapta kuruluşun masraflarını azaltan hızlı kurumsal kurulum özellikleri sunmaktadır.


2003: Windows Server 2003


Windows Server 2003 ürününün son şekli ile Nisan 2003 civarlarında piyasaya çıkacağı bekleniyor.


Windows 2000 gibi, Windows Server 2003 ürünü de, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan en geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, Microsoft, Windows sunucu ürünü ailesini, kuruluşların Microsoft .NET özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiştir.


Windows’un .NET adını taşıyan ilk sürümü olarak Windows Server 2003 ürünü Microsoft. NET Framework yapısını da içermektedir. Bu yapı geliştiricilerin XML Web hizmetleri oluşturmalarına ve bu hizmetleri geleneksel uygulamalarla birleştiren geleceğin uygulamalarını oluşturmalarına olanak verir. Böylece, uygulamaların oluşturulması, dağıtımı ve sürekliliğinin sağlanması basitleşirken, tamamen Web özellikli bir yapıya kavuşmak kuruluşların iletişimlerini, işbirliğini ve bağlantılarını daha ileri düzeylere getirmelerine olanak sağlayabilecektir.


Windows Server 2003 ürünü Windows 2000 Server sürümünü temel aldığından, müşterilerin bir Windows sunucu işletim sisteminden isteyebileceği (güvenilirlik, güvenlik ve ölçeklenebilme gibi) tüm temel işlevlere sahiptir. Windows Server 2003, sistem yönetiminde kolaylık ve güvenilirliği her kademede sağlamak için gereken çeşitli yenilikleri sunarken, varolan Windows 2000 tabanlı dizinlerle, Web, uygulama, ağ, dosya ve yazdırma hizmetleri ile de bütünleşebilecektir.


Microsoft Windows Server 2003 ailesi şu dört sürümden oluşmaktadır:




  • Web Edition. Web hizmetleri ve ev sahipliği için tasarlanmıştır. Web hizmetlerinin ve uygulamalarının hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılması için uygun bir platform sağlar.



  • Standard Edition. Her çapta kuruluşun günlük gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlamıştır. Dosya ve yazıcıların ortak kullanılması, güvenli Internet bağlantısı, masaüstü uygulama kurulumunu tek merkezden yönetme ve çalışanlar, ortaklar, müşteriler arasında zengin bir işbirliği sağlama konularında çözüm sunar.



  • Enterprise Edition. Her çapta kuruluşun genel amaçlı kullanımı için tasarlanmış olan Windows .NET Enterprise Server; uygulamalar, XML Web hizmetleri ve altyapı için uygun bir platformdur, yüksek düzeyde güvenilirlik, performans ve üstün bir verim sağlar.



  • Datacenter Edition. En üst düzeyde ölçeklenebilme kapasitesi ve kesintisiz kullanım gerektiren, hayati derecede önem taşıyan uygulamalar için tasarlanmıştır.


Her Windows Server 2003 sürümü, müşterinin belirli ticari ve IT gereksinimlerini karşılayacak biçimde özelleştirilebilen işlevlere sahiptir.


Kaynak : Microsoft


Sabitlenirse Sevinirim.

 
Gönderildi : 06/04/2008 02:02

(@birolaydugan)
Gönderiler: 867
Prominent Member
 

gözlerim sulandı 🙂

 
Gönderildi : 06/04/2008 02:12

(@korhankoseoglu)
Gönderiler: 547
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

birol abi puntoları büyütürsem sayfa dışına taşacak yeni alan bulmak gerekecek [:)]

 
Gönderildi : 06/04/2008 02:20

Paylaş: