Forum

2 Mx Record / 1 Dom...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

2 Mx Record / 1 Domain Forwarding

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
721 Görüntüleme
(@ErenSARISALTIK)
Gönderiler: 890
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,


Kullandığım iki adet internet bağlantım var.Ben şuanda mx kaydımı birinci internet hattımdaki ip adresime yönlendirmiş durumdayım ve mail sistemi çalışıyor.Benim yapmak istediğim; birinci internet bağlantım gittiği zaman maillerimin ikinci internet hattımdan çalışması.1.internet hattı doğan telekom, 2. internet hattı türk telekom.İkinci ip adresim için "mx2   mail.abc.com" diye record açtırırsam ve yine ptr ve spf recordlarını açarsam,ola ki birinci internet hattım koptu,ben yalnızca hatları manuel değiştirdiğim zaman maillerim çalışır mı?Veya kayıtları nasıl açtırmalıyım?


Sistem SBS 2003 platformunda Exchange  2003 SP2 kullanılmakta.Mailleri kendi bünyemde tutuyorum.


Teşekürler,


 

 
Gönderildi : 31/01/2009 15:42

(@esersolmaz)
Gönderiler: 3204
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba;


manuel bir şey yapmanıza gerek yok NS deki mx recordlarında ki prority ye göre düşük olan ilk maillerin gönderilecegi mx olur . Siz mx1 ve mx2 diye iki kayıt açtırıp birine 1.1.1.1 dogan telekom ip si verip prority sini 10 verirseniz ve mx2 diye bir kayıt açıp 2.2.2.2 telekom ipsini verirseniz ve prority 20 olursa DNS tarafındaki olay bitmiş olur.


Sonrasın da ise dışardan bu iplere gelen 25 isteklerin içierdeki exchange makinasına ulaşıyor olamsı gerekir. Bunuda firewall tarafında yaparsınız.


İyi çalışmalar

 
Gönderildi : 31/01/2009 16:03

(@ErenSARISALTIK)
Gönderiler: 890
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Manuelden kastım;internet bağlantım koparsa ikinci hattı modeme bağlamaktı 🙂
Bilgiler için teşekkür ederim.Buraya yazarken bahsettiğiniz gibi kayıtları açtırmıştım zaten.Şimdi mx ve ptr kayıtlarının update ini bekliyorum.


Tekrar teşekkürler,


 


 

 
Gönderildi : 31/01/2009 16:08

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Merhaba ;


Aynı yapıyı kullanan bır  musterımız  var 2 adet  ınternet hatları mevcut bu ıkı ınternet hattı ıcın 2  adet mx  kaydı olusturduk ve asıl olan hatta  preference  olarak 10  verdık yedek olacak  hatta  preference  15  verdık ve  2  hattında  down  olma  durumuna  karsılık etrn hızmetı  aldık ve  ispdekı etrn sunucusunun ipsine de  mx tanımlarımızı yaptırıp preference  olarak 20  tanımladık ve bıze  ait olan 2  adsl  hattı ıcınde  PTR  kaydı oluşturduk ve yapı şu  şekılde  calısmakta mailler 1. hattan  gelmekte ve  gitmekte  eger  1. hatta  bır  sorun  olursan  maiiler mx  kayıtlarındakı PREFERENCE degerlerınden ötürü otomatik olarak 2. internet  hattına  gelmekte  ve giden  maillerde  2. internet  hattından gitmekte eger 2  hat  birden  down  olursa  veya server da  sorun  cıkarsa  preference  degerlerinden ötürü firmaya gelen  mailler  ETRN  hizmetini  aldıgımız  ISP  firmasına  gıtmekte  ve sunucumuz  veya  internet hatlarımız  up  oldugunda  ETRN  suncuusu   bunyesındekı mailleri bize  geri  gondermekte  burada MX kayıtlarında  dikkat  etmenız  gereken mx  preference  ozellıkleri (düşük  preference  degeri  daha  oncelıklıdır)ve Firewall  tarafında  hat  down oldugu  zaman  otomatik olarak  2. hatta  trafigin  aktarılmasını  saglamakta  ve  tekrar 1. hat  up   oldugu  zaman  yıne 1. hattı  aktif  olarak  kullandırtabilmeniz önemli.


Ayrıca 2. hattınız  TT ADSL  ise  buyuk  ıhtımalle  almıs  oldugunuz ip adresı  blacklistlerde  oldugu  ıcın  mumkun  oldugunca maillerinizin 1. internet hattından gitmesını  saglamanız  daha  faydalı olacaktır.


Teşekkürler.


 



 







Preference Host Name IP Address

PREFERENCE                                               HOSTNAME                                     IP ADDRESS



10                                             mail.domain.com.tr                  x.x.x.x

15
                                             mail1.domain.com.tr                x.x.x.x
                    

20                                            
etrn.etrnisp.com.tr                   x.x.x.x

 
Gönderildi : 31/01/2009 16:11

(@ErenSARISALTIK)
Gönderiler: 890
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Cumhur hocam verdiğin detaylı bilgi için teşekkür ederim.Açtırdığım kayıtlar bahsettiğin gibi.Mail sisteminde 3.bir yedek durumunu değerlendireceğim.(güzel örnek oldu)İlk hattım türk telekom hattı olmayacak zaten.Birinci doğan telekom ikinci tt olacak.


Teşekkürler,


 

 
Gönderildi : 31/01/2009 16:27

Paylaş: