Forum

Exchange 2003 mail ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange 2003 mail alma gönderme mantığı?

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
437 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhabalar. Exchange e yeni başladım. Ama kafamda oturmayan bazı olaylar var. Bunlarla alakalı forumda arama yaptım fakat kafam iyice karıştı. Bir postta mx kayıtları domain register edilen yerde girilecek diyor.Bir yerde de kendi dns inizde. Evimdeki bilgisayara exchange server 2003 kurdum. DC de aynı makine de. Domain imi deneme.local olarak kurdum. Daha sonra dns e benimdomainim.com zone unu ekledim. Bununla ilgili recipient update leri de yaptım.  benimdomainim.com u register ettim. Gerekli portlar açıldı ve yönlendirildi. Bir kaç tane de client makine var. Aşağıdaki soruları cevaplayabilirseniz sevinirim.

1- Ben bir client tan internette mail gönderdiğimde mail nasıl bir yol izler?   

2- Dışarıdan bir mail adresinden  bana mail geldiğinde mail nasıl bir yol izler?

3- mx kayıtları kendi dns imde mi yoksa domaini register ettiğim yerde mi girilmeli?

4- Şu anda(biraz kurcalağımdan olsa gerek) localde mail alışverişi yapamıyorum. Önceden yapıyordum. Bunun nedeni ne olabilir?

Teşekkür ederim. 

 
Gönderildi : 25/11/2008 06:28

(@cevdetciftci)
Gönderiler: 357
Reputable Member
 

forumda arama yapabilirsin pekcok bilgi var. 

 iyi çalışmalar

 

 
Gönderildi : 25/11/2008 14:00

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar


1)eğer clienttan internete mail atarsanız öncelikle sizin localdeki Exchange serverınıza gider. oradaki SMTP servisi sayesinde dışarıdaki DNS'ler sayesinde arama tarama yapılarak sizin mail attığınız adres bulunur ve onların MX kayıtlarına teslim edilir.


2)sana gelicek olan email. öncelikle senin MX kayıtlarını bulur. mx kayıtlarınızı bulduktan sonra mx kayıtlarınızda nereyi refere ettiyseniz;mesela evinizdeki ADSL bağlantının Real IP adresini refere ettiyseniz mailler sizin ADSL IP adresinize yönlendirilir. (DNS'ler tarafından)


3)mx kayıtları her iki yapıda da kullanılabilir. nasıl mı?


         a)Localde yani exchange serverınızın kurulu olduğu networkte Exchange Server Domain Controllerın haricinden bir makinaya kurulduysa DNS serverda benim Mail Exchanger'ım yani MX kaydında mail sunucunuzu tanımlarsınız. kısacası DNS'te bir MX kaydı açarsınız ama localdeki sunucuyu refere edicek.


         b)normal şartlar altında hosting hizmetinizi nerden aldıysanız MX kayıtlarınızı onlar açarlar ve kullanıma hazır hale gelir. siz sadece mx lerle ilgili yönlendirme vs işlemleri yaparsınız. eğer ücretsiz bir hosting yapınız mevcut ise siz hosting paketi yönetimi kısmından kayıtlarınızla oynayabilirsiniz.


4)Firewall açık ise kapatın. başka Best Practice Analyzer Tool kullanarak Exchange Serverınızın genel sağlık durumunu kontrol edebilirsiniz. bunu da ESM'de bulabilirsiniz.


Bunların dışında; eğer sağlıklı bir mail alışverişi yapmak istiyorsanız modem üzerinden 25,110 gibi portları içerdeki mail servera yönlendirmelisiniz.


vs vs...


kolay gelsin

 
Gönderildi : 25/11/2008 21:33

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Mumin Hocam ne diyim Allah razı olsun. Kafamdaki bütün problemler gitti. Buna benzer şeyler okudum forumda ama dediğim gibi yapıya göre değişiklik oluyormuş. Mantığını anladıktan sonra gerisi kolay. Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 25/11/2008 21:47

Paylaş: