Forum

Exchange Server DSL...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange Server DSL Hat

10 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
515 Görüntüleme
(@SevanAKAL)
Gönderiler: 130
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Exchange server 2013 için internet altyapısını adsl veya kablonet kullanmayı düşünmüyorum blacklist olabileceğinden dolayı. Exchange için nasıl bir hat kullanılmasını önerirsiniz. Artı olarak Exchange server için i5 işlemci 16gb Ram SSD disk yeterli olur mu yoksa XEON işlemci mi daha mantıklı olur maksimum 20 client kullanılacak sistemde.

Siz değerli üyelerin bilgi ve tecrübelerini paylaşaması dileğiyle

Saygılar

 
Gönderildi : 31/03/2017 19:19

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18026
_
 

Valla sistem çok amatör geldi. Çalışmaay çalışır ama nasıl çalışır o önemli. Excahnge sunucu, lisans, güncelleme, cal lisansı, antispam v.s. derken Ofis 365 kullanmanızda yarar var.

Sistem tamamen Microsoft tarafından yönetiliyor. 

Siz sadece mobil cihazda, bilgisayarda, tablette net olan her yerde kullanıyorsunuz.

Ayrıca faturanın tamamını vergiden mahsup ediyorsunuz.

Bence 20 kişi için localde exchange olayına kesinlikle girmeyin. Heleki yukarıdaki yapı ile hiç girmeyin 🙂

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 31/03/2017 19:32

(@SevanAKAL)
Gönderiler: 130
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hocam merhaba,

Sistem dediğiniz gibi profesyonel ve 100lerce kullanıcı olan bir sistem değil. Maliyetleri ve şirket yapısını düşünecek olursam hem exchangein hemde exchange onlinein maliyetleri öyle göz ardı edilecek maliyetler değil.

Şirketin orta ölçekli bir firma olmasından dolayı bu maliyetleri karşılayamayacağına karar verdik. Yapmak istediğimiz mail datalarını tek bir noktada toplamak ve cihaz bağımsız verilere ulaşmak, dolayısıyla backup konusunda tek bir noktadan tüm databasei yedeklemek.

Hal böyle olunca en mantıklı çözümün ZIMBRA olduğuna karar verdim. Böylece hem donanım hem de yazılım maliyetleri oldukça düşmüş oldu. Burada özen göstereceğim nokta kullanacağımız hat olacaktır. 

Cevabınız için teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 05/04/2017 15:03

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4272
Co-Helper
 

Başlangıçta göze alamayarak kaçtığınız maliyetler doğru bir planlama olmadığında daha sonra size çalışan yapının durması ve hızlı ayağa kaldırılamaması ile işletme kaybı ile geri döner. Mesela Zimbra tercih ediyorsunuz her an destek alabileceğiniz uygulamada uzman birileri ile anlaşıyor musunuz. Bir gerçek sunucu yerine koyacağınız Desktop PC de donanım sıkıntısı yaşadığınızda çalışmayan yapınızda planınız nedir... gibi sorular. Bunları atlıyorsunuz çünkü tecrübesiz olduğunuz ortada bu yüzden tam hesaplamalı bir maliyet analizi tablosuna göre herşekilde Office365 size çok daha ucuza gelir çünkü zaten bu ürünün giriş seviye lisansları tam sizin gibi kobiler için. Bu şekilde hat yani internet-mail gateway ayağını doğru konumlama derdiniz de olmaz. xDSL olmasın demişsiniz o zaman tek alternatifiniz var Metro Ethernet. ADSL çünkü aynı şey.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 05/04/2017 23:03

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

merhaba,

on prem. exchange yönetim ve maliyet açısından kobi segmentine uymayacaktır.

Rıza ve İbrahim bey belli başlı noktaları aktarmışlar.

zimbra kendini fazlası ile kanıtlamış bir çözüm, ancak sorun anında yeterli bilgi birikimi yok ise darboğaza girebilirsiniz.

on prem için tavsiyem kerio connect olacaktır, stabil bir hattınız var ise, smtp servis kullandığınız takdirde varsayılan birçok sorun devre dışı kalır.

connect üzerinde, av/as entegre kullanabilirsiniz, yönetimi kolay ve kaynak tüketimi düşük.

referans adresten inceleyebilirsiniz.

http://demo.kerio.com/en/

 

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 06/04/2017 03:32

(@SevanAKAL)
Gönderiler: 130
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Turan Hocam en yapıcı mesaj sizden geldi öncelikle çok teşekkürler.

Öcelikle Rıza ve İbrahim bey deneyimlerini aktardılar fakat küçük ve orta ölçekli işletmelerin durumlarından pek haberdar olduklarını sanmıyorum.
Öncelikle belirtmek isterim ki sistemimiz amatör olabilir google da işe başladığında çok amatör sistemlerle bu işe başladı. Herkesin elinde sınırsız olanaklar binlerce dolar yatırım yapacak durumu yok. Elinizdeki kısıtlı imkanlarla neler yapabildiğiniz sizin tecrübenizi kanıtlar. 

Turan Hocam dediğiniz gibi kerio yu da incelemiştim her ikisi arasında karasız kalmıştım zaten. Stabil hat konusuna gelince maliyet olarak kısıtlı imkanlara sahip olduğumuz için sunucu kiralama yöntemine gideceğiz. Bu şekilde hat ve donanım sorunlarını minimize edeceğiz. Data güvenliği açısından realtime olmasa da belli periyotlarda veri yedeklemesi yapacağız. ZIMBRA yı bayağı inceledim hatta test ortamında kullandım çok başarılı bir yapısı var ZIMBRA da doğabilecek sorunları da araştırdım bunlarla ilgili çıkabilecek sorunlara karşılık ön hazırlık da diyebiliriz.

Bir de belirtmek isterim ki araştırmam doğrultusunda çok farklı sorunlarla da karşılaşabilirim, siz de çok iyi bilirsiniz ki tecrübe aynı zamanda çıkan sorunlarla da kazanılır.

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 07/04/2017 15:55

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4272
Co-Helper
 

Açıkçası haberdar olduğumuz için, acı tecrübelerle hali hazırda bu düzey müşterilerimiz olduğu için sizin odaklarınıza göre önerdik ama beğendiremedik sanırım. 🙂 Odağınız bence yine yanlış google işe amatör başladı ama çok doğru bir planlama ve uygulama sistemi ile başladı. Halen onbinlerce basit hardware'i yapılarında kullanıyorlar ancak bunu kendi geliştirdikleri uygulamalarla manage ederek yapıyorlar devasa fark var yani.

Exchange dediğiniz için şuan en derli toplu, stabil ve uygun maliyetli çözüm olduğu için Office365 dedik yoksa size google apps, yandex mail, herhangi bir pop/imap hizmeti de önerip geçilirdi. Ayrıntılı bir hesaplamaya girişmiş olsanız bu tavsiye yinede sunucu kiralayarak tek tek herşeyi kendinizin yapmanızdan daha ekonomik ve sorunsuz olacaktır. Office365 en en ekonomik çözüm tabi ki değil ancak bu hangi birikim, yetkinlik düzeyi için olduğu çok önemli yani bir Admin herşeyi open ortamlarla kendisi kurup, yönetebilirde. Baştan arzulananlara göre gerekli yatırımdan kaçarak yaşayan sistem üzerinden tecrübe ediniriz nolacak öngörüsü mesela satışçılarınız 6 saat boyunca mail atamadığında yahut bir phishing mail saldırısıyla bütün client'larınız uçtuğunda yöneticilerinizin masasında güzelce patlar.

Yani işin local'e yahut cloud'a sunucuyu kurmakla bitmediğini anlamalısınız. Mesela yarın öbür gün foruma ücretsiz backup çözümlerinin yetersizliğini görüp öneri için yine gelebilirsiniz. Müşterilerimizi defaatle uyarmamıza rağmen dikkate alınmayan şuan çok yaygın olan fatura mailleri vs ile phishing saldırıları ki client'larda ki verilerin uçmasına yol açan durumlar yaşanıyor ve bu işin ölçeği yok şahıslardan-bankalara kadar herkesi etkiliyor. Yani yarın bu durumu tadıp bu seferde mail filter uygulama lisanslama çözümlerine girişmeyi sorabileceksiniz. Kısaca bizler sizin belirttiğiniz arayışlar üzerinden bir yorum getiriyoruz.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 07/04/2017 16:59

(@SevanAKAL)
Gönderiler: 130
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

İbrahim hocam cevaplarınız için çok teşekkürler. Sizin mesajınızdan önce ZIMBRA dan bahsederek maliyetlerden kaçındığım ortada ki Turan hocam da buna istinaden cvp vermiş. Sizin dediğiniz gibi doğabilecek sorunların farkındayım, bunlar için hem server tarafında hem de client tarafına alcağım önlemler olacak. Sunucu kiralamasını stabil hatta ve donanımsal olarak riskleri minimize edeceğimizi belirtmek için yazdım. Sizin belirttiğiniz tehlikelerin farkındayım ve bunlar için de hem server hem client tarafında önlemlerim olacaktır. Körü körüne bir mail server kuralım oh rahat ederiz modunda değilim. Binlerce dolar yatırım yapıp dediğiniz fatura mailleri ile sorun yaşayan firmalar da oldu. 

Kısaca ben dediğiniz sorunlara karşı önlemlerimi alacağım. Burada hedefim mail datalarımı clientlardan alarak ki şu anda her mail datası pst olarak kişisel bilgisayarlarda duruyur bu sorunu çözmek. Clientların elinden bu dataları almak. Office 365 maliyeti şu an finanse edemeyeceğimiz bir durum olduğu için farklı çözümler üretiyorum. Mailler için linux ortamında kullanılan çözümler de var. Ne kadar yeterli olduğu tartışılır hatta office 365 in de ne kadar güvenlik sağladığı da. 

Burada olay beğendirmek veya beğendirmemek değil sadece şunu demek istiyorum biri desktop pcye exchange kurmaktan veya ZIMBRA mail kurmaktan bahsediyor diye amatör veya tecrübesiz demek biraz yanlış oluyor. 

Ben size hp dell sunuculardan storagelardan metro ethernetlerden paloalto firewall lardan bahsetseydim profesyonel ve tecrübeli mi olacaktım.

Bilgi ve birikimlerini paylaştığınız ve çıkacak sorunları da belirttiğiniz uyarılarınız için teşekkrüler.

 
Gönderildi : 07/04/2017 18:09

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4272
Co-Helper
 

Ben teşekkür ederim.
Temelde ki maksadınız ve çıkış noktanız pst'leri bir noktada yedeklemek bu NAS da olabilir biraz uğraşarak da olsa istenilen zamanda ulaşmak ise
http://www.safepstbackup.com/
bu tip bir yazılımı satın alarak da olabilir. Ben bu yazılımı Exchange olan ortamda bir süre kullandım.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 07/04/2017 22:15

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

projenizde direk zimbra kullanmayı planlıyorsanız, tr ve global tarafta direk hizmet olarak veren firmalar mevcut, arama yapmanız yeterli.

mta sorunları ile uğraşmak istemezseniz geçerli bir yol, maliyet olarakta sizin oluşturduğunuza yakın olacaktır diye düşünüyorum.

kendi operasyonunuzu gerçekleştirmeyi düşünürseniz, öncelikle backup/restore tarafına çalışın.

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 08/04/2017 03:40

Paylaş: