Forum

iki server kurulu d...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

iki server kurulu düzende, send & receive connectors hakkında bilgi

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
340 Görüntüleme
(@hasbicomez)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

Değerli duayenler, Merhaba,  

Bu arada Ramazan bayramınız şimdiden mübarek olsun der; Allah tüm sevdiklerinizle birlikte uzun bir ömür ve nice bayramlar görmenizi nasip etsin, dileklerimi sunarım.

Gelelim konumuza, şirketimiz bünyesinde 1 adet Exchange server vardı, kendisinde bir sorun oluştu ve sonrasında bu sorunu gideremedik. İşlerimizin de aciliyeti söz konusu olduğundan, bir firma ile irtibata geçip, yeni bir Exchange server kurdurduk. her iki Exchange server ların temel bilgileri aşağıdadır.

Birinci Makine Server1 olarak adlandıracağım

Fiziksel 

Windows Server Versiyon 2012

Exchange versiyon 2013 CU3 

ikinci Makine Server2 olarak adlandıracağım.

Sanal

Windows Server  2008 R2

Exchange versiyon 2013 CU3 

----------------------------------------------

Server1 deki sorun CU2 yi yüklerken çıkmış, CU2 yarım kaldığından çakılmış ve kurtaramamıştık. Microsoft un Ankara ve İstanbul ofisi de incelemişti. İstanbul ofis en sonunda olmaz dediğinde yeni server kurmuştuk. 

Firma elemanları yeni kurulumu yaparken onlardan ricamız, eski database i kurtarmaları idi. Arkadaşlar önce  yeni server ı kurdular ve eski server dan bazı servisleri (yaklaşık 12 servis start olmuyordu) çalıştırarak database e ulaşmayı başardılar. Daha sonrasında eski server ı o şekilde bırakıp yeni server ile çalışmaya devam ettik. ancak ECP paneline girdiğimde her iki server ı da görebiliyordum.

Daha sonra CU3 çıktıktan ve 2012 server bir kaç kez update yaptıktan sonra (sanırım bir 2 ay sonra) sırf "acaba CU3 ü yüklersem server1 çalışır mı?" merakımdan dolayı server1 e CU3 yükledim ve evet, çalıştı. Bütün her şey normale döndü 🙂

Şimdi, gelelim sorularımıza;

Soru 1 :  send connectors kısmında tanımlı connector ün scope kısmındaki source server kısmına server1 i yazarsam, mailler tekrar server 1 üzerinden gidecektir. Doğru mudur?

Soru 2 : receive connectors kısmında 5 adet connectors var, bunlar her server için ayrı ayrı. server2 de hepsi enable, server1 ise hepsi disable. server1 deki connectors' ler enable yaparsam, bir karmaşa yaşar mıyım? yani mail alımında bir sorun yaşar mıyım?

Soru 3 : Her iki server a OWA dan eriştiğimde, her iki server ın database i farklı olmasına rağmen, eşitlendiğini gördüm. yani server1 ve server2 OWA larına bağlandığımda aynı mailler duruyor yeni gelenler hemen gözüküyor. Bu yapı nasıl bir yapıdır? DAG mıdır? nasıl mümkün oluyor?

Bu soruları neden soruyorum? server1 i tekrar faaliyete alıp, server2 yi askıya almayı düşünüyorum, yani şu ankinin tersini yapıcam. database'ler eşitlendiğine göre, send & receive connector'lerdeki  değişikli yeterli olcak gibi geliyor. Ancak yine de size danışayım dedim.

Verdiğiniz destek için şimdiden teşekkür eder, hepinize iyi çalışmalar dilerim.

 Hasbi ÇÖMEZ 

 
Gönderildi : 21/07/2014 14:14

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

öncelikle geçmiş olsun. Exchange 2013 malesef çok sıkıntılı bir ürün olarak piyasaya sürüldü. biz de 9 aydır çilesini çekiyoruz hala toparlayamadık. MS'in olmaz demesine ise çok şaşırdım açıkçası. kendi ürünlerinin bile arkasında durmuyorlar yazık.

gelelim cevaplara;

1) send sonnector source kısmına eklerseniz ve önü açık ise mailler akar. eğer source kısmında iki server ekli olursa dengeli olarak mail atımı gerçekleşir yada her ikisi de kullanılır diyelim. 

2) disable edilen connectorleri enable ederseniz mail alış verişinde sorun olmaz nasıl olmaz eğer connectorler üzerindeki permissions'larda ve authentication'larda oynama yapılmadıysa tabi. değişiklik varsa server2 üzerindeki connectorler ile aynı izinleri ve authentication seçenekleri verirseniz çalışır.

3) OWA'dan girdiğinizde aslında siz ikinci serverdaki verileri görüyorsunuz. örnek eren kullanıcısı ile owa'dan giriş yaptınız (server1 veya server2 farketmez) siz aslında aktif olan server2 üzerindeki verilere erişmiş oluyorsunuz. yeni gelen maillerin hemen düşmesi de normaldir. şöyle diyelim her iki server da aynı organizasyon içinde olduğundan aslında siz öyle görüyorsunuz. şöyle test edebilirsiniz. server1 üzerindeki database dismount edin ve daha sonra server1 owa'ya girin. göreceksiniz ki mailler yine orada ve güncel.

kolay gelsin

 
Gönderildi : 22/07/2014 01:10

(@hasbicomez)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı
 

Hocam, öncelikle sağ olasın, hem cevabın için hem de geçmiş olsun dileklerin için.

sizin yazdıklarınızdan anladığım şu;

1- send connector a server ı eklersek ve recieve connector leri diğer server ile aynı şekilde yapılandırırsak, her iki exchange server aynı anda çalışır ve herhangi bir sorun çıkmaz.

2- server2 deki database aktif olduğundan, o database i görüyoruz. dolayısı ile üstteki adımı yaptığımda, server1 ve server2, server2 nin üzerindeki aktif databesi kullanacak.

Böylece elimde asenkron çalışan iki serverım olacak, (asenkron derken, hangi user hangi server a bağlandıysa onun üzerinden çalışacak.)

doğru mu anlamışım? 

 

 
Gönderildi : 22/07/2014 13:22

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

1) evet çalışır. ancak dışarıdan gelen mail trafiğini ve owa yönlendirmelerini tek servera yaparsınız. yada her iki serverı da devreye alırsınız DAG yaparsınız ve CAS'lar için de DNS round rubin yaparsanız sanal isimlere yönledirirsiniz sürekliliği sağlarsınız basit anlamda.

2) aynen öyle olacak. yalnız büyük bir ihtimalle senin kullanıcıların server2 üzerindeki databasededir. DAG yaparsan ve DB'nin copy'sini server1'e de atarsan anlık olarak sync edeceğinden aynı mailler server1 üzerinde de olacaktır. server2 kapanırsa sistem oradan devam eder çalışmaya.

hangi user hangi servera bağlanmışsa diye birşey yok. senin userlarının mailboxları server2 üzerindeki DB'de ise bağlantıların sürekli ona gidecek. server1 üzerindeki CAS+HT rolleri de sadece karşılayıcı olacak ve gelen talepleri server2'ye aktarıcak.

 
Gönderildi : 22/07/2014 16:04

Paylaş: