Forum

Exchange Server 201...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange Server 2010 Lisanslama ve Yüksek Erişebilirlik Seçenekleri üzerine birkaç cümle!!!

6 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
557 Görüntüleme
(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Exchange Server 2010 Lisanslaması ve Yüksek Erişebilirlik Seçenkleri üzerine birkaç cümle


1)      Exchange Server 2010 Standart sürümü ile Enterprise sürümü aynı Exchange organizasyonu içinde birlikte çalışabilirler mi?


-          Evet, herhangi bir problem olmadan çalışabilirler. Ortamdaki Exchange Server 2010 rollerinden CAS rolü Exchange Server 2010 Standart sürüm üzerinde olabilir. Mailbox rolü veya Hub Transport rolü Exchange Server 2010 Enterprise sürüm üzerinde olabilir.


2)      Exchange Server 2010 Enterprise sürümü Cluster yapmak için şart mıdır?


-          Hayır, şart değildir. Cluster yapılmak isteniyorsa eğer Windows Server 2008 Enterprise sürümü kullanılmalıdır. Çünkü Cluster servisi Windows Server 2008’e ait bir servistir ve bu servis üzerinde Cluster yapılır. Exchange Server 2010 tarafından olaya bakılırsa, Exchange Server 2010 Std sürüm 5 database destekler ve Enterprise sürüm ise 100 database destekler. Dolayısı ile Cluster mimarinizi bu sayılara göre düzenlemelisiniz.


3)      Exchange Server’ın hangi rolleri yüksek erişebilirlik seçenekleri için Windows Server 2008 Enterprise sürümüne ihtiyaç duyar?


-          Hub Transport : Windows Server 2008 Enterprise sürümüne ihtiyaç duymaz. Hub Transport tarafındaki süreklilik mimarisi entegre olarak Exchange Server 2010 STD ve ENT sürümlerinde vardır. Mailbox Server rollerinin yüklü olduğu sunucular üzerindeki Microsoft Exchange Mail Submission servisi Active Directory içinde kurulmuş ve yapılandırılmış olan bütün Hub Transport Server rolleri arasındaki yük dengeleme ve süreklilik işlemlerini otomatik olarak yapar.


-          Client Access : Windows Server 2008 Enterprise sürümüne ihtiyaç duymaz. Client Access tarafında bir yüksek erişebilirlik işlemi yapılmak isteniyorsa CAS Array oluşturulabilir. Bunun için Network Load Balancing (Windows Server 2008 STD ve ENT sürümlerinde mevcuttur) servisinden faydalanılabilir. Üçüncü parti bir donanım yada yazılım ile de bu işlem yapılabilir. Önerilen ise bu işin bir donanım ile yapılması.


-          Mailbox Server : Windows  Server 2008 Enterprise sürümüne ihtiyaç duyar. Çünkü Windows Failover Cluster (WFC) servisi sadece Windows Server 2008 Enterprise sürümünde mevcuttur. Dolayısı ile Exchange Server 2010 üzerinde Database Availability Group (DAG) yapmak istenirse Windows Server 2008 Enterprise sürümü kurulmalı ve Mailbox Server rolleri bu sunucular üzerinde yapılmalıdır.


-          Unified Messaging : Windows Server 2008 Enterprise sürümüne ihtiyaç duymaz. UM rolü de HT rolü gibi çalışır. Yani Active Directory yapısında ve Exchange Server organizasyonunda kurulmuş ve yapılandırılmış olan HT rollerinin tamamını otomatik olarak algılar ve süreklilik açısından bunları kullanır. İlla da bir Array yada Cluster yapılmasına gerek yoktur. Ortama iki tane HT rolü kurulursa sistem bunu ortaklaşa kullanır. Birisine birşey olursa diğeri üzerinden iletişim sağlanır.


-          Edge Transport : Güvenlik piyonumuz olan rolümüzdür. Domaine üye olmayan bir sunucu üzerinde yapılandırılmalı ve subscriptions yapılarak ayarları yapılmalıdır. Üç farklı yöntem ile yüksek erişebilirlik sağlanabilir ;


a)      Network Load Balancing (NLB); yazımızın başlarında da bahsettik ki Windows Server 2008 Standart ve Enterprise sürümlerinde olan bir servistir.


b)      Üçüncü parti bir donanım kullanılabilir, yine yazımızın başlarında bahsettik. 2500$’a da donanım var 300.000$’a da. Dolayısı ile tamamen organizasyonun yapısına göre belirlenecek bir durumdur.


c)       DNS üzerinde MX kayıtları ile bir atraksiyon yapılabilir.


4)      Exchange Server 2010 hangi işletim sistemlerini destekler?


-          64-bit Windows Server 2008 Standart & Enterprise with SP2


-          64-bit Windows Server 2008 R2 Standart & Enterprise


NOT: Exchange Server 2010, Windows Server 2008 Datacenter sürümlerini desteklemez.


5)      Exchange Server 2010 Standart ve Enterprise sürümü için farklı kurulum medyaları var mı?


-          Hayır, Exchange Server 2010 Standart & Enterprise sürümleri için tek bir medya gelir ve lisanslama işlemleri ürün anahtarına göre yapılır. Siz Standart sürüm ürün anahtarı girerseniz Exchange Server’ınız standart sürüm olur, Enterprise sürüm ürün anahtarı girerseniz Enterprise sürüm olur.


6)      Exchange Server 2010 Standart sürümü Enterprise sürüme yükseltebilirmiyiz?


-          Evet yükseltebilirsiniz. Bu işlemi yapmak için Exchange Server 2010 Enterprise sürüm ürün anahtarına ihtiyacınız olacak. Exchange Server 2010 Standart sürüm ürün anahtarı ile lisanslanmış olan Exchange Server 2010 servisinin ürün anhtarını Exchange Server 2010 Enterprise ile değiştirip sunucuyu yeniden başlatırsanız artık Exchange Server 2010 Enterprise sürümüne yükseltme işlemi tamamlanmış olur. Ürün anahtarını değiştirmek için EMC yada aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz;


Set-ExchangeServer -Identity ExchSRV01 -ProductKey aaaaa-aaaaa-aaaaa-aaaaa-aaaaa


7)      Exchange Server 2010 Enterprise sürümünü, Exchange Server 2010 Standart sürüme indirebilirmiyiz?


-          Hayır bu desteklenmemektedir.


8)      Exchange Server 2010 kurulumu yapılırken ürün anahtarına ihtiyacımız var mıdır?


-          Hayır, gerek yoktur. Exchange Server 2010 kurulumunu ürün anahtarı olmadan da kurabilirsiniz. Ancak 120 gün içinde anahtarı girmelisiniz. Eğer bu süreyi uzatmak istiyorsanız sistemi formatlayıp yeniden kurmalısınız yada lisanslamanızı yapmalısınız.


9)      Exchange Server 2010 Standart sürüm ile Enterprise sürüm üzerindeki roller arasındaki fark nedir?


-          Hub Transport : Exchange Server 2010 Standart & Enterprise sürümünde aralarında hiçbir fark yoktur. Görevleri ve yapıları aynıdır.


-          Client Access : Exchange Server 2010 Standart & Enterprise sürümünde aralarında hiçbir fark yoktur. Görevleri ve yapıları aynıdır.


-          Mailbox Server : Exchange Server 2010 Standart sürümde 5 database limiti vardır. Enterprise sürümünde 100 database desteği vardır. (Sunucu başına). Exchange Server 2010 Standart & Enterprise sürümleri DAG mimarisini destekler. Ancak DAG yapılabilmesi için Windows Server 2008 Enterprise sürüme ihtiyaç vardır.


-          Unified Messaging : Exchange Server 2010 Standart & Enterprise sürümde aralarında hiçbir fark yoktur. Görevleri ve yapıları aynıdır.


-          Edge Transport : Exchange Server 2010 Standart & Enterprise sürümde aralarında hiçbir fark yoktur. Görevleri ve yapıları aynıdır.


10)   Bir Database Availability Group (DAG) içinde kaç tane Mailbox Server olabilir?


-          16 tane Mailbox Server olabilir. Eğer ihtiyaç duyulursa birden fazla DAG aynı Exchange organizasyonu içinde oluşturulabilir.


11)   DAG yapısına dahil edilecek sunucular üzerinde diğer Exchange Server 2010 rolleri olabilir mi?


-          Evet yükleyebilirsiniz. Ancak Edge Transport rolü yüklenemez.


12)   Exchange Server 2010 Enterprise CAL lisanslarını Exchange Server 2010 Standart sürümü için de kullanabilirmiyiz?


-          Evet kullanabilirsiniz. Enterprise CAL lisansları her iki sürüm için de geçerlidir. Kullanılan servis ve özelliğe göre Enterprise CAL lisansına ihtiyaç duyulur. Örneğin Arşivleme, UM, Journaling gibi.


13)   Exchange Server 2010, Standart CAL lisansları Enterprise CAL lisanslarına yükseltilebilir mi?


-          Evet yükseltilebilir. Exchange Server kullanılmaya başlanacaksa eğer Standart CAL lisansları alınmalıdır. Eğer Enterprise CAL lisanslarına ihtiyaç varsa, hem standart CAL lisanları hemde Enterprise CAL lisansları alınmalıdır.


14)   Exchange Server CAL lisansları, Exchange Server sürümleri ile ilişkili midir?


-          Hayır, tamamen kullanılmak istenilen özelliğe göre alınır. Standart CAL lisansları alınması şart olan lisanslardır.


15)   Exchange Server CAL lisansları yüklenmeli midir?


-          Hayır, Exchange Server CAL lisansları herhangi bir şekilde sisteme yüklenmez. Sadece elinizde bir belge olarak durur.


16)   Şirketimizde çalışmayan kişiler var ve bu kişiler bizim sistemimize bağlanıyorlar, bunlar için nasıl bir lisanslama yapılmalıdır?


-          Bu durumda Exchange CAL lisansı almanıza gerek yoktur. Exchange External Connector License (EC) denilen lisanslama modeli ile sunucu başına EC alıp lisanslamanızı yapabilirsiniz. Tabi bu her sunucu başına alınacaktır. Bu lisans sayesinde sınırsız sayıda bağlantıya izin verilmiş olur.


17)   Windows Server CAL lisanslarımız Exchange kullanıcılarımız için gerekli midir?


-          Evet gereklidir. Hem Windows CAL lisanslarına hemde Exchange CAL lisansları gerekir. Exchange Hosted kullanılırsa SPLA (seperate licensing system) yapılabilir.


18)   Exchange Server 2003 CAL lisanslarını Exchange Server 2010 için de kullanabilirmiyiz?


-          Hayır, kullanılamaz. Yeni bir ürün olduğu için yeni ürünün CAL lisansları temin edilmelidir. Ancak Exchange Server 2010 lisansları varsa ve siz Exchange Server 2003 kullanmak isterseniz bu şekilde kullanılabilir. Üst sürüm lisansı ile alt sürüm kullanılabilir. Alt sürüm lisansı ile üst sürüm kullanılamaz.


19)   DAG mimarisindeki Pasif mailbox database’lerin olduğu Exchange Server 2010 için de lisans almam gerekiyor mu?


-          Evet alınması gerekiyor. DAG mimarisindeki her sunucu için lisans alınması gerekiyor.


20)   Ne zaman Exchange Server CAL lisansı alınmalıdır?


-          Her yeni kullanıcı için alınmalıdır.


21)   Paylaştırılmış posta kutuları için Exchange CAL lisansı almak gerekir mi?


-          Hayır, gerekmez. Paylaşılmış olan posta kutularına zaten CAL lisansı olan kullanıcılar eriştiği için ek lisans almanıza gerek yoktur.


22)   Arşiv posta kutusu nerede tutulmaktadır?


-          Arşiv posta kutusu Exchange Server 2010 RTM ile ana posta kutusunun bağlı olduğu database üzerinde tutulurken, SP1 ile birlikte eğer istenirse farklı bir database üzerinde de tutulabilir. Bu performans ile alakalı bir olaydır.


23)   Arşivleme özelliğini kullanabilmem için Exchange Server 2010 Enterprise sürümüne ihtiyacımız var mıdır?


-          Hayır, yoktur. Arşivleme özelliğini kullanabilmeniz için Enterprise CAL lisansı almanız yeterlidir.

 
Gönderildi : 17/02/2011 14:52

(@ufuktatlidil)
Gönderiler: 5718
Illustrious Member
 

Hocam harika bilgiler paylaşmışsınız.

 
Gönderildi : 17/02/2011 14:55

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Çok yararlı bilgiler için çok teşekkürler hocam.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 17/02/2011 16:43

(@YusufCagan)
Gönderiler: 96
Estimable Member
 

merhabalar,


paylaşım için teşekkürler,bu tarzda önemli ve gerekli bilgilerin Türkçe kaynak olarak sunulmasıda gerçekten çok önemli 

 
Gönderildi : 17/02/2011 17:03

(@huseyinsevin)
Gönderiler: 821
Prominent Member
 

Herkesin ihtiyaç duyabileceği bilgiler. Mümin hocaya teşekkürler ama bu değerli ileti çokça sorulan iletiler sebebiyle gerilerde kalacak. Keşke makale tarzında kaleme alınsa imiş.

 

 

 
Gönderildi : 18/02/2011 01:58

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

makale olarak da yayınlanacak...

 
Gönderildi : 18/02/2011 02:02

Paylaş: