Forum

mailler iyice b...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

mailler iyice büyüdü

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
421 Görüntüleme
(@birolerdogan)
Gönderiler: 218
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Herkese merhaba. server 2008 üzerinde exchange 2007 kullanmaktayım. 120 kadar kullanıcı exchange olarak outlook kullanmaktadır. Ama artık 300 gb olan D: sürücüsünde bulunan exchange database boyutu 200 gb oldu. Şirkettte departmanlar var. örneğin x departmanda çalışan tüm kullanıcılara x kullanıcısından aynı mail geliyor. ayrıca birçok kullanıcı gönderdiği maillerini outlookta tutarak rapor veriyorlar. Neden böyle çok saçma diyebilirsiniz ama gerçekten öyle olması gerekiyor. Bu sebebten dolayı mail database boyutu giderek artıyor. Acaba arşivleme için en güzel olarak ne yapabilirim. Domino lotus alsam sağlıklı olurmu. Birde ben şöyle duydum. Şirket iiçerisinde x kullanıcı 1 maili toplu olarak diğer kullanıcılara gönderdiği zaman exchange bunu tek bir mail gibi tutup diğer hepsininde görmesini sağlıyor. Acaba bu dogrumu. Herkese şimdiden teşekkürler. 

 
Gönderildi : 05/03/2010 23:00

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Symantec Enterprise Vault (Mail Arcive) programı sizin işinizi görecektir.


Programı kurduktan sonra ve arşivelenecek mailler konusunda şirket politikasını belirlerdikten sonra belirli bir tarihten önceki mailleri (mesela 1 ay) arşivlemesi için ayarlarsanız kullanıcı mailleri otomatik olarak arsiv server olarak ayarladığınız diger bir makinaya aktarılacak ve exchange server'da sadece bu mailin kısayolu kalacaktır.


Kullanıcı bu maile ihtiyac duydugunda ve açmaya çalıştıgında diger serverdan mail çağırılıp kullanıcıya gösterilmemektedir. Şirket dışından bu maillere erişim outlook ile biraz zahmetli, arka tarafta symantec serverver'ıda dışarıdan erişime açmanız gerekiyor biraz zor bir işlem, güvenlik açısından bunu açmak istemez iseniz bununda 2 çözümü var birisi OWA ile bağlanmak maillere veya outlook içerisinde symantec'in arsivledigi mailleri offline olarak görmek istediginizi belirtiyorsunuz böylelikle arsive gitmiş olan her mail'in kullanıcı bilgisayarındada bir kopyası oluşturuluyor şirket dışında iken bu maillere outlook üzerinden'de erişilebiliyor böylelikle.


Exchange konusunda benim size bir tavisiyem olacak, varmı belirtmemişsiniz ama acilen exchange server üzerinde başka mailbox store'lar açıp kullanıcı mail boxlarını bu storelara mailbox boyutlarına bakarak eşit olarak dağıtınız. Bu hem büyümüş olan bu 200GB boyutundaki database çok riskli bir durumda. bir sorun olsa şu hali ile bu disk üzerinde defrag bile yapamazsınız. En az kendisi kadar boş yer isteyecektir. 100GB'ın üstündeki bir database her an patlamaya hazır bomba gibi düşünebilirsiniz.(Exc 2003'de böyle idi.)


Store lara kullanıcıları taşırken kullanıcıları bölüm bazındada düşünüp bir bölümdeki herkesi aynı stora toplamadan dagıtırsanız ileride store'ın birini stop edip işlem yapmanız gerektiginde sadece bu stora baglı kullanıcılar sistemi kullanamayacagından bolum içindeki diger storelara bağlı kullanıcılar çalışan store'da işlerini yürütebilecek o bölüm bu durma sırasında yatmamış olacaklardır. Buda size yöneticiler arasında bir konuşma geçmesine bizim IT ne güzel çalışıyor çok düzenli çalışıyor herkesi yatırmadan serverdaki arızayı gideriyor konuşması olarak geri dönecektir. 🙂


Sayet mail arşivprogramı alırsanız mailler arşiv server'a taşındıktan sonra exchange mailbox databaselerinizi offline'a alıp defrag yapıp boyutlarını küçültmeniz backup alma işleminiz hızlandıracaktır. (en az 3/1 oranında düşürecektir diye düşünüyorum)


Saygılarımla.


 

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 06/03/2010 10:07

(@birolerdogan)
Gönderiler: 218
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

bunu bende düşündüm. ama şimdi program almıyolar. hemde kullanıcılara laf anlatamıyorum. Bende outlook içindeki arşivi kullanarak yapacam. sadece 2010 olanları bırakacam. artık owa kullanıcıları görmesin. yardımınız için teşekkürler.

 
Gönderildi : 06/03/2010 13:35

Paylaş: