Forum

Exchange Server i&#...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange Server için Yapılandırma ve Donanım Önerisi

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
558 Görüntüleme
(@adembaba)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar Merhaba,


Mevcut sistem yapımızda bazı iyileştirmeler yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda da buradaki üstadlardan bilgi ve deneyimlere dayanarak bize yol gösterecek öneride bulunmalarını rica ediyorum.


Öncelikle mevcut sistem yapımızdan kısaca bahsetmem gerekir. Şu anda Xeon İşlemcili ve 2 GB belleğe sahip bir OEM server üzerinde SBS 2003 var. Aynı zamanda Exchange Server 'da bu bilgisayar üzerinde çalışıyor. Bunun dışında ticari uygulamaların üzerinde olduğu ve uzak kullanıcıların RDP ile bağlandığı ikinci bir Server daha var. ( DUal Xeon Intel Rack Server) Bu server da sıkıntı yok aynen kalacak.  Ayrıca Merkezdeki sunucuya bağlanan ayrı bir lokasyondaki ikinci bir ofis , bir depo ve birlaç tane de bağımsız mobil user var. Bunların merkezle olan ilişkisi exchange server üzerinden pop ile mail almak. Bu arada maillerimiz doruknet üzerinden ATRN ile alınıyor.


İlk başta kullanıcı sayısı ve kullanım az olduğunda sıkıntı olmuyordu. Şu anki yapıda yoğun bir mail kullanımı var. Bu yüzden de yaşanan sorunlar var. Özellikle kapasite ile ilgili sıkıntılar.


Şimdi bu sistemi en uygun piyat/performans ile ama aynı zamanda sorunsuz çalışacak bir sistem ile güncellemek istiyoruz.


Bu bilgiler doğrultusunda;



  • Donanım altyapısı ile ilgili önerileriniz nedir ?

  • Mail Sunucusu olarak ne kullanmamızı önerirsiniz?  Exchange 2007/2010 veya Microsoft dışında alternatif çözüm de olabilir.

  • Yapılandırma nasıl olmalı? (Mevcut SBS2003 olan sunucuyu AD sunucusu gibi koruyup mail sunucusunu ayırmak daha mı mantıklı olur)


    • Merkez kullanıcı sayısı 30-40

    • Uzaktan mail sunucuya bağlanacak kullanıcı sayısı 10-15

    • Yoğun kullanıcılarda posta kutusu boyutu en az 2-3 GB ( Lokal PST dosyalarına arşivleme yapılmasa bu boyut 8-10 GB kapasitelere çıkabilir.

 


Vereceğiniz cevap ve bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.


 


  


 

 
Gönderildi : 21/12/2009 21:52

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32993
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba Adem bey ;

Öncelikle user sayınızı söylemediğiniz için sbs konusunda çok yorum yapamıyorum ancak 75 den az kullanıcınız olmalı ki sbs kullanıyorsunu ve sayınız eğer artacak ise ortama bir ADC olarak windows server ekleyip rolleri taşıyın ve yine aynı şekilde yeni server veya ayrı bir server a exchange server kurun tabi bu iki makine iki windows server 2003 ve bir exch lisanslı demektir.

sonuç olarak sbs den geçiş bir noktada şart ki bu noktada makaleleri takip edebilirsiniz.

mail noktasında ise kota uygulamaları ile kapasite sorunlarını aşabilirsiniz ki uzak kullanıcılar pop3 değil rpc over http kullanmalı.

mail server olarak exch şart değil bence 30 kullanıcı için merak mail server son derece yeterli . exch e ayırdığınız kaynağı başka amaçla kullanabilirsiniz

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 22/12/2009 00:52

(@adembaba)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Hakan Bey Cevabınız için teşekkür ederim.


Bizim burada sıkıntı yaratan konulardan biri kullanıcı sayısı 40-50 olmasına rağmen mail trafiğinin çok olması ve genelde yüksek kapasiteli ekler içeren mailler bulunması. Ö yüzden SBS 2003 Sunucuyu AD olarak koruyup Mail Sunucuyu ayırmak mantıklı görünüyor. Merak Mail Server konusunda hiç tecrübem yok. ama çözülmesi zor bir konu değil sanırım. Lİsanslamasını da araştırmam lazım. RPC Over HTTP bir ara araştırmıştım. Şimdi siteden de konuyu tekrar araştırıp incelemek gerekiyor.

 
Gönderildi : 23/12/2009 19:16

(@adembaba)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Hakan Bey Bu yapıda Server 2008 Standart ve Exchange 2010 şu an ki ürünler içinde ideal bir çözüm olur mu?


Bir de  sitedeki RPC over HTTP yazısını inceledim. Orada FQDN tanımı yapılıyor. sirketadi.com gibi. Uzak kullanıcıların bu ismi çözümlemesi için domain kaydının tutulduğu yerden bir düzeltmemi yapılması gerekir.


 


Saygılar,Adem Çamgören

 
Gönderildi : 23/12/2009 21:13

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar


donanım altyapısı ile ilgili çok güzel bir uygulama var ve size net bilgiler verecektir. aşağıdaki linki inceleyiniz.


http://msexchangeteam.com/archive/2007/01/15/432207.aspx


exchange server 2010 piyasaya sunuldu ve kullanıma başlandı. gerçekten kullanış ve yönetim açısından bakıldığında çok verimli bir ürün.


kullanıcı sayınız çok fazla değil. dışarıdan bağlanacaklar için OWA ideal bir çözüm olabilir yada RPC over HTTPS yapılandırılabilir.


ISP/Hosting kanadında zaten gerekli kayıtları açmanız yeterlidir. ilave birşey yapmanıza gerek yok...


kolay gelsin 

 
Gönderildi : 23/12/2009 22:28

Paylaş: