Forum

Small Business Exch...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Small Business Exchange Server'da Yapılandırma Önerileri

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
333 Görüntüleme
(@GokselSonmez)
Gönderiler: 25
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Arkadaşlar,


Bu kadar uzun bir konu için sizden öncelikle özür diliyorum ama bundan başka çarem kalmadı. Sizden bir öneri isteğinde bulunup bir de yaşadığım sorun hakkında çözümü nasıl sağlayabileceğim hakkında bana yardımcı olmanızı istiyorum. 


ÖNERİ İSTEĞİ


Uzun bir zaman önce 1 Server ve 5 Client'tan oluşan küçük bir Network sistemi kurdum ancak, şirket kullanıcılarından 2 tanesinin mail sistemindeki kullanım gerekliliğinden ötürü Exchange ile Outlook tarafındaki sistemi nasıl bir yapıda sonlandıracağımı bilemedim.


Yapıyı sizlere anlatayım. Small Busines Server 2003 OS içerisinde gelen Exchange Server 2003 var. POP3 sunucusu ise Server olarak ayarlı. Mailler de şirkete hosting sağlayıcısı üzerinden geliyor ve gidiyor.  Client tarafında Office Outlook 2007 mevcut ve İşletim Sistemleri Vista Business. Bu bahsettiğim iki kullanıcıyı “USER-1” ve “USER-2” olarak isimlendiriyorum. Bu kullanıcılar için user-1 ve user-2 diye hem kullanıcı adları ham de mail hesapları oluşturdum. Bu kullanıcılar çok ama çok az olarak kendilerine ait olan bu mail hesaplarını kullanıyorlar, fakat PC'lerine oturum açarlarken sürekli user-1 ve user-2 kullanıcı adlarını kullanıyorlar.


Bu kullanıcı hesaplarına ek olarak üçüncü bir kullanıcı hesabı var ama böyle bir kullanıcı yok ve bu hesabın adıda "DENEME" dir.


Client’larda Outlook Mail yapılandırması ise şu şekilde olmaktadır. user-1 kendi Outlook’unda Exchange Server’a bağlı olarak maillerini gönderip alıyor, aynı durum user-2 içinde aynıdır. Bu şekilde network yazıcısı üzerinden fax modem yardımı ile fax gönderip alabiliyor ve hemde Public Folder’a ulaşabiliyorlar.


DENEME kullanıcısının hesabı kullanılmıyor ancak bu kullanıcının mail hesabı user-1 ve user-2’ nin Outlook’larında POP3 olarak yapılandırıldı. Deneme kullanıcısının maillerini bu şekilde kullanıyorlar. mail gönderiyorlar. User-1 ve user-2 sürekli olarak bu deneme mail adresini kullanarak müşterileri ile contact kurmaktadırlar.


Bu yapılandırmada user-1 ve user-2 exchange hesaplarını Outlook’lardan kaldırdığım zaman Public Folder’ı kullanamıyorlar. Bu nedenle ve diğer birçok nedenle bu Exchange Hesaplarını kaldıramıyorum.


Ben bu üç mail hesabını (user-1 ve user-2 exchange olmak üzere) bu yapılandırmadan başka nasıl bir yapılandırma ile yapılandırırsam hiç sorun yaşamadan sağlıklı bir şekilde kendi küçük ama derdi büyük bu network’u J sağlıklı olarak çalıştırabilirim. Bu kullanıcıların sürekli olarak DENEME hesabını kullanması lazım.


SORUN


Bu yapıyı sürekli değiştirmek zorunda kaldığım için Exchange Veri tabanı bozuldu ve Defragment işlemi yapmak zorunda kalmıştım. Şimdi ise bir başka sorun ile karşı karşıyayım. User-1’in hesabına mailler geliyor ve kullanıcı okuyor. O gün için mesaisine devam ederken öğleden sonra saat 3 veya sonrasında ya da ertesi günü sabahtan o kullanıcının hesabına Deneme ile ilgili gelen, okunan ve silinen tüm mailler tekrar aynı şekilde Inbox’a düşüyor. Aslında bu sorunu çözebilirsem yapılandırmayı değiştirmeyide pek istemiyorum.


Bu sorunu nasıl çözebileceğim hakkında öneride bulunacak olan veya yardımda bulunacak olan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.


 


İyi çalışmalar.


 

 
Gönderildi : 15/06/2009 14:11

(@savasdemir)
Gönderiler: 1870
Illustrious Member
 

ben anladığım kısmına cevap vereyim
eğer mapi clienttan vazgeçmeye niyetiniz yok ise
öncelikle deneme hesabının maillerini pst ye çıkarın daha sonra deneme userının tum hesaplarını maillerini silin.
active directoryde bir tane grup tanımlayın (distrubution grp) ve bu gruba üye olarak user-1 ve user-2 yi üye yapın mail adresi [email protected] olucaktır zaten
deneme hesabına mail geldimi , üyeleri user-1 ve user-2 ye otomatik düşeceği için deneme userının pop3 hesaplarınıda kaldırın .
artık sadece exchange mapi client ile outlooklar mailleri alıcak ve public folderda çalışacaktır ve de saat 3 ten sonra mail gelme mevzusuda düzeleceğini sanıyorum
selamlar

 
Gönderildi : 16/06/2009 02:23

(@GokselSonmez)
Gönderiler: 25
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Çok teşekkür ederim Savaş bey,


Söylediğinizi en kısa süre içerisinde uygulayıp, takiplerini bir süre yapacağım. Bundan sonraki aşamada mesaj atarak sonucu belirtirim. Fakat bu bahsettiğiniz işlemi yapmadan önce bir soruya yanıt almam lazım.


Bir mail geldiği zaman Reply yaptığım zaman gönderici mail adresinin Deneme olması gerekmekte. Bu yapıyı kurduğum zaman anladığım kadarı ile distribution grubun mail adresi [email protected] olduğuna göre bu kullanıcının adresi olacaktır, bu doğrumudur. Yanlış bir bilgim yok değil mi?


Bundan emin olmak için size sordum.  Çünkü bu yapıyı kurduktan sonra bu olmazsa tekrar baştan olur.


Teşekkür ederim. 

 
Gönderildi : 16/06/2009 14:24

(@GokselSonmez)
Gönderiler: 25
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Tekrar Merhaba,


Savaş bey sizin belirttiğiniz gibi yapılandırmayı değiştirdim, fakat olmasını istemediğimiz sorun ortaya çıktı.


Deneme grubunu exchange hesabı olarak Outlook'larda yapılandırdığımızda reply ettiğimizde Deneme'den mail gönderiyor.


Fakat user-1 bir tane maili okuduğu zaman user-2'de o maili okundu olarak görüyor. Benim öyle bir yapılandırma yapmam gerekiyor ki, user-1 maili okuduğunda user-2 o maili okunmadı olarak görebilmeli. Yada user-2 bir mail okuduğunda user-1 o maili okunmadı olarak görmeli.


Bunla ilgili bir öneriniz var mı acaba?


Şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 18/06/2009 14:22

Paylaş: