Forum

Nereden Başlamalıyı...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Nereden Başlamalıyım

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
430 Görüntüleme
(@FatihSalmann)
Gönderiler: 3
Active Member
Konu başlatıcı
 
Herkese Merhabalar,
Çok uzun bir soru oldu. Ayıracağınız değerli vaktiniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Orta ölçekli bir şirkette, e-ticaret web sitelerinden sorumlu olmama rağmen yaklaşık 5 yıldır bilgi işlem sorumlusuna da yardım ediyordum. Şimdiye kadar sadece 50 kadar pc de oluşan problemlere bakıyordum ayrıca, merkez ağda ve depo, şubeler ve fabrikasıyla olan bağlantılarında meydana gelen aksaklıklara bakıyordum. Bu aksaklıklar beni aşacak noktada ise bilgi işlem sorumlusuna bildiriyordum. Şirketin ana sistem ayarlamalarını hep bilgi işlem sorumlusu yapıyordu. 
( Çünkü zaten asıl işim e-ticaret satışlarının artırılması, dijital pazarlama, reklam, yeni sitelerin hayata geçirilmesi, seo, tasarım gibi konulardı ve 5 yılda satışları tam 10 kat artırmama rağmen şirket ısrarla bilgi işleme bakmamı istiyor. )
Mesela usg 100 var onun yapılandırması, 1 Windows 2012 sunucu ve içerisinde 5 sanal sunucu var onların her türlü ayarı, 1 Linux gateway var yine onun kurulumu ve ayarları, 1 zimbra mail sunucu var onun da kurulumu ve ayarları. Zaten ben işe başladığımda da tüm bu sistemler kuruluydu ve bu arkadaş tarafından idare ediliyordu. Şimdi şirket yetkilileri bu arkadaşı yeni kurdukları ve çok önem verdikleri yeni bir şirkete kaydırdılar ve bilgi işlem sorumlusunun daha önce yaptığı her şeyi benim yapmamı istiyorlar. Hâlbuki hiçbirini ben kurmadım ve ciddi problemlere ben müdahale etmedim. Bu arkadaş da diğer şirkete geçmesine ve daha önemli görevler almasına rağmen burada yaptığı önemli işleri de hala kendisi yapmak istiyor ve ciddi şeyleri öğrenmemi istemiyor. Yönetimde sürekli öğrenmem için sıkıştırıyor ve hatta bazı sorumluluklar yüklüyor. Bilmediğim birçok konuda sorumlu olmuş durumdayım. Bu noktada sizden bana yol göstermenizi rica ediyorum. 
5 yılda ağ konularında bir miktar tecrübem oldu ama dediğim gibi kritik işleri hiç ben yapmadım ayrıca, sunucular, modemler, firewall vs. şimdiye kadar el atamadığım işleri öğrenmek için bazı eğitimler almak istiyorum.
Bu noktada hangi eğitimler bana daha faydalı olur ya da hangilerinden başlayarak devam etmem daha iyi olur. CCNA, CCNP, MCITP, MCSE gibi kurslar var bunların hangilerine gitmek gerekir ve hangisinden başlamak bana daha faydalı olur. CCNA benim için basit mi olur? Ya da daha faydalı olacağını düşündüğünüz farklı eğitimler var mı? 
Burada lütfen eğitim kurumu eğitmen olaylarına girmeyelim. Önemli olanın eğitmen olduğunu biliyorum. Ben sadece hangi kurslar ve nereden başlamalıyım sorusunun cevabını arıyorum. Buna karar verdikten sonra eğitmen ve eğitim kurumu araştırmasını yaparım.
Tekrar teşekkürler,
 
Gönderildi : 02/09/2014 14:43

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

MCSE ile CCNA farklı konular. MCSE Microsoft tarafında server ve servislerini öğreneceğiniz bir kurs. CCNA ise Cisco tarafında network bağlantılarını öğreneceğiniz bir kurs. Microsoft sunucu ve servislerini iyi bilmiyorsanız öncelikle bu eğitimi almanız gerekir. Sonrasında linux sunucular ve zimbra ise tamamen ayrı bir alan ve kursları farklı.

Şahsi tavsiyem yönetimden onayını alarak diğer arkadaşınızın günde 1-2 saat de olsa yaptığı işlemleri size öğretmesi olur. En kötü her sorun için sürekli arkadaşınızı arayın, iş yükünü arttırın ve bıktırarak size eğitim vermesini sağlayın. Sonuçta size eğitim vermesi onun iş yükünü azaltacak.

 
Gönderildi : 02/09/2014 15:23

(@FatihSalmann)
Gönderiler: 3
Active Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkür ederim,

Anladığım kadarıyla MCSE den başlamamın daha uygun olacağını daha sonra lixüx, zimbra ve network tarafına devam edebileceğimi belirtmişsiniz.

Şahsi tavsiyenize gelince, arkadaş yönetime bana her şeyi öğrettiğini ve her sorduğumda tekrar öğretebileceğini söylüyor. Ama iş pratiğe gelince şu anda işim var, müsait zamanda bakalım ben sana dönerim gibi ifadelerle hep oyalıyor ve sonra kendisi problemi gideriyor. (problemler haricinde bir şey öğretecek zamanı yok) Sıkıştırmaya gelince o mümkün değil, tavrını hemen ve çok net koyabilen bir arkadaş, sıkıştırıldığını düşündüğü anda beni sıkıştırmaktan vazgeç şu anda yoğunum diyerek tersliyebiliyor.

Kısaca kendi başımın çaresine bakmak ve hepsini kendim öğrenmek zorundayım.

 

 
Gönderildi : 02/09/2014 15:51

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Ben 93 te işe başladığımda vardı böyle kişiler, hala kalmış demek ki. Portal da oldukça fazla makale ve video var, bunlardan faydalanabilirsiniz. Sorun çıktığında google dan arayarak veya burada sorarak da çözüm bulabilirsiniz. Uygulamalarınız çok kritikse bakım anlaşmaları yapabilirsiniz. Sonuçta size kurslarda sorun çözmeyi değil kurulum ve yapılandırma öğretilir. İngilizcenizi geliştirin ve internetteki kaynaklardan faydalanın.

 
Gönderildi : 02/09/2014 16:31

Paylaş: