Forum

Sunucu ve donanım s...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Sunucu ve donanım seçimi hakkında yardım

6 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
1,082 Görüntüleme
(@EsenBurakOR)
Gönderiler: 5
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

40+ client'e sahip bir oyun merkezinin sahibiyim. Mevcut sistemde; harddisk olmadan tek bir server üzerinden tüm oyun ve işletim sistemini çalıştırıyoruz. Sistemin çalışması için kullandığım sistem;

i7 3770 işlemci,

Asus P8H77-V anakart,

32 GB DDR3 bellek,

5x 250GB SSD,

1x 8TB HDD,

1x Intel 82575 Ethernet kartı.

Sistemin düzgün bir şekilde çalışmasının devam etmesi için sistemimi geliştirmem gerekiyor ancak kullandığım anakart buna müsade etmiyor. Örnek vermek gerekirse; 2 adet daha SSD eklemem gerekiyor, belki bir ethernet kartı daha almam gerekiyor ancak yapamıyorum. Kullanacağım tüm SSD ve HDD girişlerinin 6gbps üzerinden çalışmaları gerekiyor ancak mevcut sistemde zaten 4x 3gbps + 2x 6gbps şeklinde çalıştığı için zaten sistemde kayıplar yaşıyorum. 

Bu nedenle; Tower veya Rack bir sunucuya geçmek istiyorum. Mevcutta kabinim var. Ancak sunucu tipleri ve varyasyonları konularında deneyimli olmadığım için kafamda deli sorular var.

Fiyat olarak bütçeme uygun IBM X3650 veya Dell R710 sunucular'a sıcak bakıyorum. RAID, SAS, NAS ihtiyacım yok bu arada.

  • Sunucu'ya geçiş yaparken, mevcut SSD ve HDD'lerimin aktarımı konusunda sıkıntı yaşarmıyım? 7TB HDD slot'lara uyar mı?
  • Bahsi geçen sunucularda 7x 2.5" SSD + 1x 3.5" HDD şeklinde; maksimum; 10-11GB depolama alanını sorunsuz kullanabilirmiyim?
  • Intel 1555 veya 1551 chipset dışında diğer xeon serisi işlemci kullanımım performans kaybı yaşatırmı? (Örneğin 2x x5650 gibi)

Sistemin doğru çalışabilmesi için 1 gigabit bağlantıya ihtiyacım var, hatta 2x 1 gigabit ethernet çıkışı daha iyi olacaktır. Minimum 32GB ve üzeri bellek kullanımına ihtiyaç duyuyoruz. Windows Server 2012 R2 kullanıyoruz. 

Bu şartlar altında belirlediğim sunucular benim için iyi bir alternatif midir? Farklı önerilere açığım, doğru olan sunucuyu seçmek için yardımınıza ihtiyacım var.

Teşekkür ederim.

Esen Burak OR

 
Gönderildi : 16/07/2018 05:06

(@cahityolacan)
Gönderiler: 514
Super Admin
 

Merhaba;

Söylediğin modeller ile ilgili olarak;

RAM sorunu yaşamazsın. 

Ama disk olarak bir çok Server sistemde Raid kart olmazsa istediğin gibi 8 veya 10 adet anakartın üzerinde direkt olarak sata girişi olmaz. şu andaki gibi raid kart yada ek sata pcı-ex kart alman gerekir. Disk adeti olarak problem yaşamazsın. Yalnız SSD durumu sen diskzi vesiyon deidğimiz tüm makinelerin tek makine üzerinden açıldığı sistemde tüm yükünü ssd hdd ler çekiyor yalnız PC veya NOTEBOOK için yani seni şu anda aktif olarak kullandığın o 8 disk ömrü çünkü SSD hdd lerde belirli bir saat çalışam ömrü var hatta. İlk aldığımda 450 MB yaz/oku durumu ilk yılın sonunda yada çalışam saatine göre giderek düşer. Bunun sunucu versiyonunda önüne geçmek münkün neydi adı EMLSSD sanırım ama tanesi en son 200 GB lik 1500 $ idi düşüyordu fiyatı ama sana uygun değil. diskler sana istediğin hızı sağlar.

Performans olarka CPU daha fazla çekirdek sağlayacağı için daha rahat olacaktır. 

Alsında benim bu kadar yazıdan sonra sana server kullanma demem gerekiyor. Çünkü günellemesi vb bir çok ayarı ve zırtı pırtı var. Senin için yeni bir aşama olur kötü anlamda değil ben uğraşabilirim dersen daha güzel olur. 

Kısa yoldan sana tavsiyem şu olur. var olan serverin aynı özellieride bir makine daha al 15i bir server'e bağlansın 15.i diğer sever' e

Bunlar benim görüşüm yine başklarıda yazacaktır. 

Kolay gelsin.

Cahit YOLAÇAN
vExpert - vExpert NSX - CCNA- MCSE - CEH
https://www.vmwaretv.com

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 16/07/2018 11:37

(@ozkanburgac)
Gönderiler: 204
Estimable Member
 

Selam ,

 

Cahit bey yazdıkları katılıyorum

server biraz bu alanda bilgi gerektirir ve çevre birimleri daha maliyetli üstelik sen yeni sunucu aldığı varsayalım özellikle kur 5 TL civarında maliyeti çok artar

elindeki mevcut sistemde neredeyse hiçbir donanımı kullanamazsın 

Standart DDR3 Ram 8 GB > 50 $ iken sunucuda bu 100$ civarında bu tüm donanım için geçerli 

benimde tavsiyemde sisteminin benzerini toplar kullanıcıları 2 gruba ayır daha stabil çalışır ve dar boğaz oluşmaz 

 

 
Gönderildi : 16/07/2018 11:57

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4272
Co-Helper
 

Bu tip sistemlerde işlemci çok önemli değil çok çekirdekli iyi işlemciler iş görür. Bellek de çoğu config de cache olarak kullanılıyor bu görev SSD'lere atanabilir.
Bu iş için sunucu kaynağına geçmeye gerek yok ancak adapter'larına geçmek mecburi.

Ucuz mainboard'larda full 6 gbps bulamazsınız şuan son nesil chipset'lerde pahalı sınıfta 6x, 7x mevcut ancak bunların çoğu LGA2066 seri yani işlemci vs değişecek...

Bu işi maliyetli ancak daha ucuza P810+ gibi sunucu raid controller kartlarıyla yapmak mümkün. 6, 8+ raid array kurulabilir. Daha akıllıcası temeli PC tutup fiber controller ile SAN disk havuzu kurulabilir. Bu işi end user level SSD'lerle yapmak mantıklı ve uzun vadeli değil SSD'lerin performansı ve ömrü çok hızlı tükeniyor. Diskless mükemmel gibi görünüyor ama böyle bakınca da maliyetleri tavan yaptığı dikkatten kaçıyor millet tarafından. SAN üzeri 10+ SAS disk ile Raid0, 5, 6 vs yapmak mantıklıdır mümkünse caching de SSD üzerinden halledilir. Aynı paraların çok altına her makineye SSD takılabilir... 🙂

LAN için en uygun 2x, 4x port Intel vs ethernet alınabilir team yapılabilir faydası olur. Ancak hız 4x olmayacaktır bir cafe de switching altyapısı uygun olmayacağından.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 16/07/2018 16:52

(@EsenBurakOR)
Gönderiler: 5
Active Member
Konu başlatıcı
 

Tüm cevaplar için çok teşekkür ederim. Sanırım sunucu yönetimi ve maliyet bakımından sunucu düzeyine geçmek pek mantıklı görünmüyor. Ancak şöyle bir durum var; benim her halukarda her bir server için 8x SSD/HDD kullanmam gerekiyor. Bu nedenle 8x'e kadar SATA destekleyen bir anakart alıp onun üzerinden server'ı yenilemem daha mantıklı çift servera geçmektense. Bugün piyasadaki en kötü 8x SATA port'lu anakart 1000 TL düzeyinde ve 1151 chipset. Yani bu demek oluyorki elimdeki mevcut sistemi komple değiştirmem gerekiyor. Yani yine en kötü ihtimalle 4-5bin TL arasında bir masraf çıkacağı. 

4-5bin TL aralığında sunucu sistemiyle bu işi çözemeyeceksem zaten sunucu işine girmek çok mantıklı değil. Yine sıkıştım kaldım arada :))

 
Gönderildi : 16/07/2018 19:07

(@ozkanburgac)
Gönderiler: 204
Estimable Member
 

Selam ,

 

Açıkçası 1 X CPU 3 SAS & SSD bir Sunucu neredeyse 2.000 $ + KDV 

 

Senin elinde çalışan sistem mevcut tavsiyem 2. sistem toplaman ve yapını 2 bölmen böylece yük dengeleme yapmış olursun ve sistemde sorun olduğunda işin %50 devam eder hatta ayar değiştirir tamamı ayağa kalkar

 

Özellikle Kur neredeyse 5 TL olduğu dönemde enterprise sisteme girmek mantıklı olmaz

 
Gönderildi : 17/07/2018 15:52

Paylaş: