Forum

50,60 client'li ağa...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

50,60 client'li ağa modem önerisi?

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
767 Görüntüleme
(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Üstatlar iyi günler. Belki kendimi size anlatmak için uzun yazacağım ama keşke 2 kelime ile anlatacak kadar bilgim olsa. Daha önce bu forum ailesi çok işimi çözdü varolun. Umarım üşenmeden okuyup tekrar yardımcı olursunuz.

Eğitim gördüğüm yerdeki bilgi işlem merkezine eleman eksikliğinden dolayı çarkın dönmesini sağlamak adına alındım. Başımızda da sisteme hakim bir bilgi işlem uzmanı yok. Zamanında kurulmuş sistem üzerinden bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki yanlış bir şey yapıp sistemi de çökertmek istemediğimiz için herşeye temkinli yaklaşıyoruz zira daha hangi kablo nereye gidiyor onu bile çözemedik ve çözmekte zaman alacak gibi 🙂

Konunun uzmanları olan siz değerli üstatlardan ise, aşağıda anlattığım duruma binaen bir modem önerisi isteyeceğim.

Sistemde 4 portlu Tp-link w8961-nd modem var. 2 portu 2 switch'e gidiyor (biri 24'lü, diğeri 16'lı), diğer portu patch cord'a gidiyor (ki onun diğer ucunun da nereye gittiğini çözemedim), 1 portta boşta. Ayrıca modeme 3 adet AP bağlı. Ağ Statik IP'ye sahip.

Sorun şu ki gündüz çoğu client açık olduğunda ağda sürekli ping 1000'den aşağı düşmüyor. Modem arayüzüne de, modemi kapatmadan bir türlü giremiyorum. Her seferinde kapatıp açmakta bunalttı. TP-LINK müşteri hizmetlerini aradığımda "O modemimiz öyle 60,70 clientti kaldıramayacak bir model değil" dendi ama inandırıcı gelmedi.

Sistemde firewall yok, DHCP yok, dns server yok. Bildiğiniz ttnet, internet kablosunu getirip modeme bağlamış modemden de switch'lere, oradan da tüm binaya. Sanırım bu kadar trafiği modem kaldıramıyor zira ağda sürekli broadcast var bu trafiği yönetecek bir firewall da yok. Açıkcası pfsense kurmaya niyetlendim ama onu kuracak kadar dahi bilgim olmadığı için sistemi çökertirim düşüncesi ile bu niyetimden vaz geçtim. Zira pfsense'yi daha neye kuracağımı bile bilmiyorum (ağa bağlı herhangi bir bilgisayara kurup modemi de o bilgisayarda ki pfsense'e mi tanıtacağım vs)
Ayrıca bu binadan başka bir binaya da switch'den kablo gittiği ve o binada da 20,30 client olduğu için modem bazen, tamir için sistem odasına getirip direk switch'e bağladığım bilgisayarlara IP çakışması nedeniyle IP vermiyor. Yani 255 client doldu mu onu da anlamadım. IPScan ile sistem odasında ki herhangi bir bilgisayardan ağı tarattığımda aşağıdaki kadar client buluyor

 

 

 

Tabi burada .137, .250 ve .252 Access Point ve .159'de switch olduğu için onlar üzerindeki client'ler gözükmüyor. .153 DHCPPC53 sizi yanıltmasın zira o DHCP server değil, HP yazıcı.

 

Ayrıca bir şey dikkatimi çekti. Modeme girdiğimde, sistemde o kadar client olmasına rağmen sadece bu yazıyı yazdığım bilgisayarın gözüküyor olmasını anlamadım. Zira bu bilgisayar da modeme direkt bağlı değil, switch'e bağlı. 

 

 

Son olarak, en azından yeni bir modem alana kadar şu anki modemin firewall'ını açsam sistemde herhangi bir bozulma vs olur mu? Yoksa sisteme nefes aldırmış olur muyuz? 

Özetle, bu sistemdeki lag'ı ve kopmaları, DHCP server, DNS server vs kurmadan (zira bunlara girişirsek altından kalkamaya biliriz), sadece daha güçlü bir modem alarak kısmen çözmek mümkün mü? Mümkün ise hangi modemi önerirsiniz?

 

 
Gönderildi : 26/12/2016 01:32

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

merhaba,

kullandığınız modem, bahsettiğiniz kullanıcı sayılarına sağlıklı hizmet veremez.

anlattığınız kadarı ile yapınızda karmaşık ve hataya müsait.

tek başına modem değişimi veya yapıya fw entegresi direk çözüm üretmeyecektir.

network haritanızı çıkarmanız, çözüm üretmenizi hızlandırır.

modem olarak tavsiyem draytek 2860.

bu modeli firewall olarakta kullanmanız mümkün.

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 26/12/2016 03:53

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Cevap için canı gönülden teşekkür ediyorum üstadım. Bahsettiğiniz modeme baktım, güzel bir cihaza benziyor. Peki, bu modemi alıp sisteme tek başına bağlarsam, bir önceki mesajımda üç aşağı beş yukarı anlattığım sistemimi rahatlatır mı? Ayrıca bu modem üzerinden, client'lerin internet kayıtlarını tutmam mümkün mü? Zira bazen bir yetkili çıkıp "Bu adam şu saatte hangi sitelere girmiş vs" şeklinde rapor isteyebiliyor. 

Yani hiç DHCP server'a, DNS server'a vs girişmeden, draytek 2860 modem ile sistemimi rahatlatabilir miyim? Sonuçta bu modemin de dediğiniz gibi firewall'ı mevcut ve bu, tüm ağı düzene sokacağından bu lag olayı da ortadan kalkacak ve network sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edecek doğru mudur?

 
Gönderildi : 26/12/2016 22:09

Paylaş: