Forum

Yeni bir sistem i&#...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Yeni bir sistem için öneri hk.

4 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
421 Görüntüleme
(@hasanozil)
Gönderiler: 21
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar. Yeni açılan bir ana okulu şubemizde bir sistem alt yapısı planlayıp, faaliyet geçirmek istiyoruz. Bu sistem de istenen pek de tefaratlı bir şey yok aslında. Tasarladığım alt yapı ilerisi de düşünülerek sağlam bir alt yapı ile yeni nesil cihazlara uyumlu güncel bir sistem olmasını planlıyoruz.
40 adet terminalim olacak bu cihazlar lokal kendi userleri ile çalışacak yani server bağlantılı bir sistem değil.
bu 40 terminalin 20 adedi desktop ve cat 6 switch dan networke bağlı olup aktif net kullanacak ve lan cihazları (yazıcı vb.) kullanacak
diğer laptoplar wirless den bağlanıp aktif net kullanacak
ileride server kurulumu yapabiliriz. şuan ki yapı bu şekilde tasarlandı.
istenenler 

1 - internetin hızlı olması.
2- desktop ve laptopların nete çıkarken filitreleme yapılarak aktif net kullanılması (içerik filitreleme, proxy,). bu nedenle bir adet lokal lan ve wanı bir birinden izole eden bir firewall 
3-  bi yapıları birbirine omurga bağlayan bir switch

bu yapı için önerilerinizi bekliyorum  arkadaşlar 

sorularım şunlar

1- hızlı internet için nasıl bir net bağlantısı kullanmalıyız? kurumsal orta ölçekli bir firmayız ana okulu için yani ttnetin hangi paketini seçmeliyiz 
fibernet 100 mb, hipernet vb.

2- omurga switch nasıl olmalı ? hp, cisco, hangini seçmeliyiz

3- firewall cihazı ne seçmeliyiz, mesela logix uygun mu

4- merkezi bir antivirüs uygulaması isteniyor. mc afe server-terminal yapısı olabilir mi

5- laptoplar için ne tür bir ap uygun olur. 3 katlı bir bina ve her katta laptoplar var. wirless den bağlantı yapacaklar. bunun için modem de önemli sanırım hangi tür modem ve ap ler kullanmalıyız çekim gücü iyi olmalı ve laptoplar da sıkıntı yaşamamalıyız nete bağlanırken

cevaplarınızı bekliyorum.
.
şimdiden çok teşekkürler. 

 

 
Gönderildi : 13/09/2013 02:24

(@evrenbanger)
Gönderiler: 2439
Üye
 

Sen server kurulmayacak demişsin ama 40 client için ben bir AD düşünürdüm. Çünkü ileride printer paylaşımı veya dosya paylaşımı için baya uğraşırsın. FW için Palo Alto nun en küçük modeli senin için uygun olur  URL tarafı baya gelişmiş. Omurga SW içinde Cisco oneririm hangi modeli almayı düşünüyorsun ? Dediğin gibi fiber yeterli olur.

 
Gönderildi : 13/09/2013 13:18

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18029
_
 

Merhaba,
1-Bölgenizdeki internet alt yapısını araştırıp ekonomik ve hızlı olarak ne kullanabilirsiniz buna bakmanız lazım. VDSL, Fiber v.s.
2-Bunun için bir proxy ve firewall özelliği olan utm kullanmanızda yarar var. Fortigate, juniper, watchguard gibi.
3-Bina arasındaki mesafeler uzakmı mesafe önemli 120 metreden uzun ise fiber ile yapıyı birbirine bağlamanız lazım buna göre switch seçimi yapmalısınız mesafe önemli.

1-Bu tamamen sizin bütçeniz ve size sağlanacak olan altyapı ve sizin ihtiyacını olan limitle ilgili.
2-İki modelde sağlam modeller.
3-Yukarıdaki önerdiğim cihazlar Türkiyede yaygın olan cihazlar.
4-Merkezi antivirus birçoğunda var ben Eset Endpoint kullanmaktayım. Herkes farkl ısever tabi.
5-Drytek Vigor Ap 800 güzel cihaz.
Saygılarımla.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 13/09/2013 14:42

Selim GÜRAKSIN
(@selimguraksin)
Gönderiler: 438
Reputable Member
 

Merhabalar, Böyle bir sistem için bende AD' yi atlamayın derim. Düşündüğünüz sistemde de  büyüdüğünde de işinize çok yarayacaktır. UTM/Firewall cihazı olarak Fortigate 80C gibi bir şey kullanabilirsiniz. Bize bağlı bir yurt binamızda sizin kriterlere uygun yapıda kullanmaktayım. Sorunsuz çalışıyor. Access point olarak yine forti AP kullanabilirsiniz. Fortigate üzerinde ki AP Controllerı kullanabilmek adına. Ayrıca bina içi ölçüm yapılması AP' lerin yerleşimi için önemli olacaktır.Tamamen sizin için merkezi yönetimli bir sistem olur. Sorunlar ile yerinizde ilgilenebilirsiniz.

İnternet hattı ile ilgili olarak bütçeye bağlı çözümler uygulanabilir. Ama nasıl ve ne hızda bir internet alırsanız alın adil kullanım kotasından hariç tutmanızı öneririm. Bunun için biraz daha ödeme yapmanız gerekecek ama büyük bir sorununuz çözülmüş olacak.

Omurga olarak düşündüğünüz switch üzerinde neler yapmayı planlıyorsunuz? Vlan yapısı kuracak mısınız? Access listler yazacak mısınız? Bunlar şu anlamda önemli maliyeti uygun düzeyde tutmak adına belki başlangıç için aptal switch olarak bir ürün kullanabilirsiniz. 100/1000 destekli olması yeterli olacaktır.

 Antivirüs yazılımı olarak lisanslı Windows ürünlerinizle birlikte Microsoft Security Essential kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir çözüm olarak.

Ben en çok kablolama üzerinde durmanızı öneririm. Siz yukarıda yazmamışsınız ama birde kamera projeniz olacaktır diye tahmin ediyorum. İlerideki büyümeyi de göz önünde bulundurarak odalara ve koridorlara ekstra duvar/tavan ucu bırakmanızı öneririm.

 
Gönderildi : 13/09/2013 17:15

Paylaş: