Forum

Başlangıç
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Başlangıç

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
391 Görüntüleme
(@AliTuna)
Gönderiler: 42
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, iyi bayramlar,

Dostlar yurt dışında kurulacak şantiye için (40-50 personel) genel bir plan hazırlıyorum, başlıklarını sizinle paylaşıp eksik olduğum yerleri tamamlayın lütfen, ayrıca bir kaç sorum olacak. Bu konular hakkındaki bilgim bir kaç gündür siteniz sayesinde edindiğim bilgilerdir:))

Ms server 2012 standart kurmayı planlıyorum bunun üzerinde domain kontrol, gerekirse muhasebe programları, personel uzak masa üstü bağlantısı olacak, departmanlara ait klasörler olacak, exchange mail olabilir, voip olabilir, şuan aklıma gelenler bunlar belkide daha fazlası. Bunlar için sanallaştırma şart mı? tek sistem üzerine kursam?, mümkün biliyorum ama sanallaştırmak tek bir üründe sorun çıkarsa diğerlerini korumaya yarar diye okudum ancak standart sürüm sadece 2 adet sanallaştırmaya izin veriyor ikiye ayırmalı mıyım? CAL lisansı gerekli midir? almak şart mı? Exchange mail olmasa da olur mu?

 Hp veya ibm server makinesi alınacak daha kararlaştırılmadı 7/24 çalışacak 40-50 kişiye hizmet verecek makine önerisi? Ayrıca yedekleme için illa storage şart mı??? server makinelerinde 8 adet hdd yuvası oluyor 2-3 senelik bir proje de depolama ve yedekleme için yeterli olmaz mı? 2x300gb sas donanımda geliyor diğer yuvalara 1tb taksam olur mu? Veri yedeklemesi için önerilerinize açığım; resimler, autocad ve diğer program verileri muhasebe verileri vs, gibi şeyler yedeklenecek sanırım sql yedekleme olmaz bunun için siz ne dersiniz?

 Biraz fazla soru oldu sanırım ancak bu bilgilere ihtiyacım var gerçekten, yardımlarınız için çok Teşekkürler. 

Planlama;

1.
Server İşletim Sistemi ve Donanım Seçimi

2.
Switch Belirlenmesi

3.
Network Ağı

4.
Fiziksel ve Yazılımsal Güvenlik

5.
Veri Yedekleme Sistemi ve Storage Seçimi

6.
E-posta Oluşturulması

7. Şirket içi Donanımsal Ürünlerin Belirlenmesi (Laptop, yazıcı vs..)

 
Gönderildi : 09/08/2013 15:43

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

1) HP DL380 G8 alınabilir ve bunun üzerinde vmware esxi ücretsiz olarak sanallaştırma yapabilirsiniz. İşletim sisteminize göre sayıyı belirleyebilirsiniz.

2) HP ürünlerini tercih etmenizde fayda var satış sonrası destek ve garanti ve ürün değişimleri bir gün sonra yapılıyor. hatta bu ürünler ömür boyu garantili.

3) 45-50 kişi için öyle ahım şahım bir network yapmaya gerek yok bence. CAT6 çekilebilir veya CAT5 bile yeterli olacaktır. Maliyetler karşılaştırılabilir.

4) Fiziksel güvenlik için Juniper SSG, Watchguard, Cisco giriş seviye ürünler vs tercih edilebilir. Yazılımsal olarak antivirüs tarafında Trend Micro hoşuma gidiyor. Daha üst seviye derseniz Symantec Endpoint protection olabilir.

5) Storage olacaksa HP P2000 giriş seviye yeterli olacaktır. Yedekleme ünitesi olarak yine kartuşlara yedek alınacaksa HP DLT ünitesi alınabilir ve Symantec Backup Exec, Netbackup, Acronis vs kullanılabilir. Sanal sistem olacaksa Veeam Backup tercih edilebilir hatta öneririm.

6) E-posta konusunda Linux tabanlı bir sistem tercih edilebilir. Qmail, Zimbra vs olabilir. Exchange maliyetler açısından fazla olabilir. CAL lisansı vs. Veya Google Mail hizmetlerinden yararlanabilirsiz 45-50 kişi için mantıklı ve yönetim açısından rahat edersiniz. Microsoftun da hosted ürünleri var onlar da incelenebilir ama MS'ten uzak durun derim.

7) Yazıcıları network yazıcılarından tercih ederseniz daha iyi olur. Laptop alınabilir eğer mobilite çok olacaksa tercih edilebilir eğer mobilite olmayacaksa HP ürünlerinden PC'ler alınabilir. 

 
Gönderildi : 11/08/2013 15:42

(@AliTuna)
Gönderiler: 42
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Bilgiler için çok teşekkür ederim Mumin Bey, raporumda bunlardan bahsedecegim. Ms' tan uzak durun demişsiniz bunun nedeni kullanımının zor olmasindan mi yoksa maliyet açısından mi? Bu işte yeni olduğum için yönetimi ve kurulumu kolay olan bir sistem düşünüyorum. vmware ile sanallaştırma yaptığımda her uygulama icin yeni bir server mı kurmaliyim? Yani sistem uzerinde 5 adet sanal server acip muhasebe icin gerekenleri bir servera, maili bir servera, domain controlu ayri bir servera gibi? Small Business server içerisinde bir çok paket var office, exchange mail, lync vs vs. Bunu onerir misiniz? Hp dl380 makinasinda 8 adet hdd yuvasi var bu depolama ve yedekleme icin yeterli olmaz mı? 6x2tb hdd alsam. Storage'tan kurtulur muyum? 

Tekrar hersey icin cok tesekkur ederim. 

 
Gönderildi : 11/08/2013 20:33

Paylaş: