Forum

Kasa içi Hava ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Kasa içi Hava Sirkülasyonu Nasıl Olmalıdır

11 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
5,575 Görüntüleme
(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Arkadaşlar ;


Elimde CORSAIR CARBIDE SERİSİ™ 400R MidT ATX kasa var ; Gerçi kasayı aldığımda kasa daha çok MidT Kasa gibi değil Full Tower kasa gibi geldi. Gerçekten çok büyük bir kasa.



Bu resim Vatan Bilgisayardan alıntı, gerçi kasayıda Vatan Bilgisayardan aldım. Sahip olduğum kasa ile bu fotoğraf arasında pek fark yok. Resimde görülen kabloların düzenli olarak saklanması ve kasa içersindeki hava sirkülasyonunu engelleyici bir karışık ortam yok. Benim PC Kasasını açtığım zaman aynı resimdeki gibi böyle düzenli.



Kasanın önünde 2 Adet 140'lık fan var içeriye doğru hava alıyor.Kasanın arka üst tarafında 1 Adet 140'lık fan var oda içeriye doğru hava alıyor. Kasanın üst bölümünde CORSAIR Hydro H100 SIVI SOĞUTMA SİSTEMİ'ne ait 2 adet 120'lik fan havayı dışarı atıyor. Yan kapaka herhangi bir fan bulunmamaktadır. Kasa içersinde bir problem teşkil edermi, parçaların ısınması vs. Hava sirkülasyon konusunda bir sıkıntı çakarırmı fanların duruşlarına baktığımızda.


Saygılarımla.


 

 
Gönderildi : 12/12/2012 20:42

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Merhabalar,

 

Bilgisayarda soğutma işlemleri bilindiğinin aksine metallerle yapılır, yani CPU üzerinde takılı olan ya da GPU üzerinde takılı olan metaller ısı değişim yolu ile soğutma işlemi yaparlar elbette ısı doyum noktasına ulaştığında ısı emmeyi bırakırlar ve ısı üreten parça soğuyamadığı için sorun çıkartır yada aşırı ısıdan arızalanır.

Metal sistemlerin üzerindeki hafa sürekli olarak değiştirilmelidir, bu şekilde üzerlerinde biriken sıcaklık metallerden uzaklaştırılır  ve metalin tekrar ısı emmesi sağlanır. Bu durumda havanın akış hızı metalin üzerindeki ısıyı atma ve tekrar soğutma yapabilmesi için en önemli etkendir Hava her yerden kasanın içine üflenirse birikme olacaktır,bu nedenle hava akımı sağlamak gerekir, bu durumda kasanın ön kısmında hava emilirken arka kısmından atılmalıdır.

Bilgisayarlarda kaliteli soğutma bu şekilde yapılır.

Şimdi gelelim işin gerçek yüzüne, leptop dışında cihaz kullanmak kanımca saçmalık :D. Bendeki leptopta hem ısınma derdi yok hem fan sesi yok hemde oldukça güçlü. İşlemcisini 3720QM ve ram kapsitesini 16 Gb yaptırdım üstüne de SSD takınca alet uçuyor 😀 ayrıca ses ve ısı derdim de yok 😀 Ne olursa olsun en az Intel nesil 3 işlemci kullanın.

 

http://www.monsternotebook.com.tr/W110ER-GTX650M-MONSTER%C2%AE-Q61W110ER01.html

 

Gerçi kalmadı ellerinde bu aletten ama 😀

 
Gönderildi : 12/12/2012 23:48

(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Ertan Bey ;


Yazınız için teşekkür ederim. Aslına bakarsanız ben kasa içindeki fanların kasa içine giren havayı doğru yönlendirip yönlendirilmediği konusunda fikir sahibi edinmek istedim. Sirkülasyonun doğru işleyip işlemediği. Aslında siz demişsiniz Laptop dışında başka cihaz kullanmak saçmalık diye 🙂 Apple MacBookAir Core İ5 ve iPad kullanan biri olarak Masaüstü PC'den asla vazgeçmem. Laptop'tan, iPad'den ben o verimi, tadı alamıyorum açıkçası. Yıllar geçsede Masaüstü PC'den vaçgeçmeyi kesinlikle düşünmüyorum.


Intel Core i7 3770K


GSKILL  32GB (4 x 8GB) RipjawsX DDR3 1600MHz Kit Ram


GIGABYTEGA-Z77X-UD3H Intel Z77


Sapphire HD7950 FLEX GDDR5  3GB  384Bit Ekran Kartı


Corsair Hydro H100 Sıvı Soğutma Sistemi


1250 W PSU


WD 2TB Caviar Black SATA 3.0 ( 2 Adet )


 


Yukarıda yazdığım sisteme göre kasa içersindeki hava sirkülasyonunu doğru çalışıp çalışmadığını merak ediyorum. Fanların doğru tarafa havayı üflediğinden emin olmak istiyorum. Bir önceki yazımda da belirttim fanların çalışma şeklini.


Saygılarımla.


 


 

 
Gönderildi : 13/12/2012 02:36

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Hocam yazıda yazdım zaten yanlış diye 🙂 arkada bulunan fanlar egsoz görevi görecek yani havayı dışarı atacak doğal olarak inden gelen havanın değişimini sağlayıp akışı hızlandıracak.

 
Gönderildi : 13/12/2012 04:11

(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkür ederim Ertan Bey.


Saygılarımla.


 

 
Gönderildi : 13/12/2012 12:27

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Fanların bir kısmı içeri temiz hava verip, bir kısmı sıcak havayı dışarı atacak. Fakat siz tutupta kasayı halı ve tozlu zemine koyarsanız  bu fanlar içeri toz basacaktır. Aynı şekilde kapalı bir masa rafına yada dolaba koyarsanız bu fanlar dışarıdan düzgün hava alıp atamayacağı için yine bir anlamı kalmayacaktır. Bir çok yerde kasa masanın rafında duruyor ve arkasıda kapalı veya duvara denk geliyor. Bu nedenle kasanın bulunduğu yer çok daha önem taşır.

 
Gönderildi : 13/12/2012 14:59

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4287
Co-Helper
 

Doğru soğutma hava yönlendirmesi, kanalı oluşturma ile olur. Hava önden veya üst bir noktadan alınır içeride ki temel birimlerin üzerinden yönlendirilerek arkadan dışarı atılır. Server ve workstation'lar bu yöntemi kullanır önemli olan fan çokluğu değildir. Hatta plansız birçok fan kullanımı hava dağılımını bozarak verimsizliğe sebep olur zararlı mıdır değil ancak gereksiz yere fan'lara güç harcatmış olursunuz. Rack server'ların soğutma çözümünü dikkate alabilirsiniz. Kasaların yer de olması soğutma yönüyle mantıklı değildir sıcak hava çöker. Yerden bir miktar yukarıda konumlandırılması avantaj sağlar.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 13/12/2012 22:17

(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Doğru soğutma hava yönlendirmesi, kanalı oluşturma ile olur. Hava önden veya üst bir noktadan alınır içeride ki temel birimlerin üzerinden yönlendirilerek arkadan dışarı atılır. Server ve workstation'lar bu yöntemi kullanır önemli olan fan çokluğu değildir. Hatta plansız birçok fan kullanımı hava dağılımını bozarak verimsizliğe sebep olur zararlı mıdır değil ancak gereksiz yere fan'lara güç harcatmış olursunuz. Rack server'ların soğutma çözümünü dikkate alabilirsiniz. Kasaların yer de olması soğutma yönüyle mantıklı değildir sıcak hava çöker. Yerden bir miktar yukarıda konumlandırılması avantaj sağlar.

İbrahim bey, sıcak hava çöker demişsiniz. Sıcak hava yükselir diye biliyorum yanlışmı biliyorum ?

Yukarıda resmiyle verdiğim kasanın ön tarafında 2 adet fan var ve bu fanlar dışarıdan içe doğru hava üflüyor. Kasanın arkasında yer alan egzost diye tabir ettiğimiz tek bir fan var oda içeriye doğru hava üflüyor. Kasanın üst kısmı açık görüldüğü gibi. Orda ise Corsair'in H100 sıvı soğutma sistemi mevcut ordada iki fan içerdeki havayı dışarı atıyor. Önden ve arkadan hava içeri giriyor, kasanın üstünden dışarı atılıyor. Fanların üfleme konumlarında bir yanlışlık var ise sizi dinlemek isterim. Aslında bana burda bir yanlışlık var gibi geldiği için buraya yazmaya karar verdim. Arka egzost fan (tek olan fan) o içeri doğru üflüyor. Onu işlevini ters yapıb dışarı doğru üfleme yaptırsam mı daha doğru olur. Birde en alta yer alan PSU'nun bulundu bölmedede ( Fan yok ) filitreli bir yer daha var, ordanda hava giriyor yada çıkıyor. Gerçi en alt haznede PSU olduğu için o havalandırma bölmesi çok açık değil, PSU kapatmış gibi o bölmeyi. Yan kapaktada açık bir bölme var ama orda fan yok.

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 14/12/2012 00:26

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Sıcak hava yükselir bu nedenle PSU uniteleri ve egsoz fanları yukarıda durur, bazı modellerde PSU sıcaklığını kasaya yansıtmamak adına altta tutabiliyorlar

 
Gönderildi : 14/12/2012 03:19

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4287
Co-Helper
 

Temel kanun olarak doğru biliyorsunuz.

İfadeyi özet ve ayrıntısız yazınca evet yanlış oluyor.:) Şunu deneyerek öğrenebileceğinizi belirteyim elinizde hassas'a yakın bir sıcaklık ölçer var ise yada ciddi miktarlarda, tecrübe gerektiren overclock denemeleri yapabiliyorsanız kasayı zemin de ve bir masanın üzerin de test ediniz sıcaklık farklarını göreceksiniz tabi ortam şartlarının etkili olduğu bir konu bu.:)
Power ünitelerinin yukarda olması sadece temel ısı kanunları ile ilgili değil sektör alışkanlıkları önemli bir nokta. Ve desktop, workstation'lar çoğunlukla zemine bitişik kullanılır. Tozlanma, ısı verimliliği gibi konular da mevcut. Mesela PSU'un altta olduğu tower sunucu kasaları çok eskiden beri var. Pc oyuncu kasaları için yeni denilebilecek bir kavram oysa. Geçmişte de öyle olan sunucular önden arkaya uzanan, cpu heatsink'ini içerisine alan bir plastik vesair yol kullanıp sessizlik sorunu olmadan güçlü fanlar ile bu görevi icra ederdi. Tabi ki hepsi öyle değil. Mesela storage gibi üniteleri serverlar  kadar soğutma ihtiyacı hissetmemesi ile kabinetlerde altlara konumlandırırız bu sadece ağırlıkları ve daha fazla kapladıkları alan nedeni ve görüntü güzelliği için değil.:) Mesela Router'ları da Switch'lerin üzerin de konumlandırırız. Neyse bu uzun bir konu şimdiden gereksiz uzattık herhalde fikir verebilir olmuştur.

Ben sizin uygulamanız dışında giderek evet doğru uygulama önden alıp arkadan atım direk yolunun kullanılması şeklindeydi. Bununla beraber sizin yazdıklarınız da bu güne kadar dergiler, internet vesair hep yazılan alışkanlık halini almış şeyler değil mi. Pc tarafında aslı ile doğru yönlendirme arkadan alım (metal komponentlerin üzerinde olabildiğince ısı birikimi sağlamadan) önden atım şeklinde olmalıydı değil mi ancak önden çıkan sıcaklık rahatsızlık vericidir değil mi (sunucular da ki nedenler biraz daha farklı). Ben size yapmanız gerekeni söyleyeyim en iyisi. Kasa önünde kiler içeriye üflesin bunların arkasına mukavva vs. olabilir kanal oluşturun bu işlemci soğutucusu ve varsa güçlü bir vga ikinci bir kanal ile arkaya uzanarak arkada ki fanlar ile dışarı atılsın. Anakart, kasa içi sirkülasyon, bellekler için yan kapak ve tavan dan içeriye akım zaten yeterli olacaktır. Sizin yazdığınız şekillerde kullanmak havanın içeride döngüye girerek ısı transferinde verimsizleşmesine sebep olur hep bir miktar sıcak hava içeride barınır o yüzden çok fan değil iyi planlanmış az fan iyidir. Rüzgar tüneli oluşturmayan her soğutma yetersizdir. Bunlar sizin için yeterli olur sanırım. Ben şurlardan da içeri alayım şu 1-2 noktadan da dışarı atayım derseniz sizin bileceğiniz iştir anakart epey serin hava ile temas sağlayabilir ancak kulakları rahatsız eden bir ses ile. Su soğutma kullanacaksanız zaten planlama çok değişiyor.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 14/12/2012 08:14

(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkür ederim Ertan Bey.


Teşekkür ederim İbrahim bey, makale tadında bir yazı olmuş. Zamanınızı ayırıp ayrıntılı bir yazı yazdığınız için çok teşekkür ederim.


Tavsiyelerinizi dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz.


Hayırlı günler dilerim.


Saygılarımla.


 

 
Gönderildi : 14/12/2012 11:55

Paylaş: