Forum

RAID kart sök&...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

RAID kart sökülünce içindeki raid bilgisi silinir mi?

6 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
2,291 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar,


 


iki tane aynı serverdan var elimde, birinde raid kart ve raid 5, ve içinde 6 tanede disk var, ben bu disklerle beraber birebir aynı konfigürasyonu diğer aynı server'a takmak istiyorum.. raid kart'ı anakarttan söktüğümde içindeki bilgiler silinir mi? hoş üzerinde pil var, sanki silinmeyecek ve çalışacak gibi ama sormak istedim..

 
Gönderildi : 28/10/2010 13:00

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

HP sunucularından bildiğim kadarıyla raid bilgileri diskler üzerinde tutuluyor. Bu nedenle aynı raid kartı ve aynı diskleri başka bir sunucuya taşıyabilirsiniz diye düşünüyorum. Tabi yedek almadan olmaz. Pil eğer raid konfigurasyonu bozulur ise (Mesela raid 1 var diyelim ve iki diskten birisi arızalı. Sunucunuzu yeniden başlattığınızda sistem eğer dikkat edilmez ise raid i bozup devam edebiliyoru. Bu durumda raid seviyesini yeni disk taktığınızda eski haline getirmek için pil olan bir raid kartına ihtiyacınız oluyor) tekrar kurmak için çok faydalı oluyor. Ancak bu işlem yapılacak ise öncesinde mutlaka sağlam bir yedek alınmalı diye düşünyorum.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 28/10/2010 13:16

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

bahsettiğim serverlar IBM sunucu, diskler ve kartı aynı şekilde söküp denemek niyetim var, bi teyit etmek istedim burada üstatlardan.. full bi yedeğini alacağım işlemlerden evvel..  inşallah sıkıntı çıkmadan sistemler çalışır yoksa çok uğraştırır..

 
Gönderildi : 28/10/2010 13:33

(@mehmettopkaya)
Gönderiler: 221
Reputable Member
 

ıbm x225 x226 da raid bilgileri raid kartında sas diskerlde x3400 modellerinde raid bilgileri hem disk lerde hemde raid karında diye hatırlıyorum..


M.Hakan Can Dedigibi gibi yedeklemeyi unutma...

 
Gönderildi : 28/10/2010 14:10

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

modeli yazmayı atlamışım IBM x346 serverlar, 6 tane sas disk var üzerlerinde..


yedek alacağım, inşallah yedeğe ihtiyacım kalmaz.

 
Gönderildi : 28/10/2010 14:37

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

RAID kartları eprom aracılığı ile çaışırlar. EPROM lar raler gibi yazılan bilgileri yeterli akım bulamadıklarında silmek yerine elektirik olasada saklayabilirler ve yanlış haıtlramıyor isem disklere bu işle ilgili veride yazarlar ve hangi diskin ne amaçlakullanıldığı bilgide diskin üzerinde bulunur.

 

Bu duruma istianden.

 

1. Raid kartını söküp mainanınıza çalıştırmak alttaki koşullara bağlıdır.

1.a raid kartıve bio ortak çalışıyor ise ve bios raid kartı çıkartıldığında bu kısımla ilgili bilgiyi siliyor ve tekrar raid kartı takıldığında yeni bir frimware basıyorsa muhtemel silecek ve raid uçacaktır.

1.b sökülen raid kartında kesinlikle ve kesinlikle tekrar takım zamanında aynı giriş portları kullanılmalıdır ve disklerin sırası değiştirilmemelidir.

1.c kartı söktükten sonra statik elektirik yada yüksek seviyede ışın üreten sistemlere maruz bırakmamak lazım epromu silebilirsniz.

 

2. Diskleri sökmek tamamen raid yapısına ilişkindir. RAID 0 bir sistemden disk sökmek verinin uçması demekken RAID1 sistemin disk sökmek tekrar takılan diskte eşitleme yapmak alamına gelir.

 
Gönderildi : 29/10/2010 03:37

Paylaş: