Forum

Cisco swich ağ vlan...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Cisco swich ağ vlan hk.

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
405 Görüntüleme
(@GokhanErol)
Gönderiler: 481
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

-Şirkette
3 yönetilebilir cisco 2 yönetilemez (zyxel ve cisco) swich var.
Yaklaşık 90 cihaz ip alıyor. Vlanlara böleceğim yönetilemez swichler
sorun çıkartır mı? Kaç vlana bölsem en iyi optimizeyi sağlarım?

-Cihazları
aldığım yer omurgalı yapı oluşturmalısın dedi, detay soramadım. Ben
swichleri 25-26 portları ile birbirine bağladım. Uplink port anlık daha
fazla bandwidh imkanı veriyor diye, doğrumu yapmışım? Ve omurgalı yapı
nasıl kurabilirim?

-Fortinet 80c kullanıyoruz. Cisco ile Fortineti birleştirerek daha akitf bir yapı kurabilir miyim?

Bu konuların dışında networkte dikkat etmem gereken püf noktalar neler olabilir?

Not: Daha önce 15mbit metro kullanıyorduk ve işler internetten canlı tv, video izleme ve downloada yönelik olduğu için yetmiyordu sürekli int. yavaşlığından şikayet ediliyordu. 2-3 güne kadar 100mbit bağlantımız olacak ve int yavaşlığı konusunda hiçbir bahanem kalmayacak. O yüzden yapabileceğim başka neler olur onu için araştırıyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşların yardımları çok makbule geçecek.

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 07/12/2013 04:03

(@mustafayilmaz-2)
Gönderiler: 142
Estimable Member
 

Merhaba,

Yönetilebilir switch üzerinde her ne kadar vlan oluştursanız da bu vlanları yönetilemeyen switcheler üzerinde istediğiniz gibi kullanamazsınız.

Omurgalı yapı denilen olay aslında yönetilebilir switchler ile kurulabilecek bir sistem. Yani sizin en üstte bütün vlanları veya access listleri vs.vs. tanımlayıp kontrol ettiğiniz bir switch olacak, diğer switchleriniz de yönetilebilir olacak ki hangi port hangi vlan ile konuşacak belirleyebilesiniz.

switchleri uplink portlarla birbirine bağlamak mantıklı. Performans bir tarafa bu işlerin belli bir standartta yapılması gerekmekte. Sizden sonra gelecek yöneticinin işinin kolaylaşması için en azından.

Fortinetle switchleri birbirine bağlama olayını anlayamadım. Ancak şöyle tahmin ediyorum; muhtemelen fortinet'i ağın en üstünde konumlandırdınız, bu sayede switchler ister istemez fortinete bağlı, doğal olarak bunun dışında herhangi bir varyasyon zaten olmaz diye düşünüyorum. Bir öneri olarak; Fortinet üzerinde vlanlar oluşturabilirsiniz, ve yönetilebilir switch üzerinden sunucuları ayrı vlana taşıyabilirsiniz en azından.

Bir de sürekli video izleme, canlı tv gibi aktiviteler oluyorsa, bandwidth'iniz oldukça yüksek seyredecektir. Ve yine bu tip problemlerle karşılaşmanız olası.

Kolay gelsin... 

 
Gönderildi : 10/12/2013 14:39

(@GokhanErol)
Gönderiler: 481
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Mustafa hocam teşekkürler cevabın için.

Fortinet üzerinde vlan yapmam daha mantıklı. Tabi soru işaretleri var aklımda onları çözmem lazım.

Mesela 

internal6  üzerinde 192.168.10.0 bloğunda ip dağıtıyorum

Şöyleki;

internal6 altında vlan1 (192.168.10.0), vlan2 (192.168.20.0), vlan3 (192.168.30.0), vlan4 (192.168.40.0), vlan5 (192.168.50.0), vlan6 (192.168.60.0)

olarak vlanlar oluşturup fortineti switche bağladığım zaman (tabi dhcpleride ayaladıktan sonra) hangi pc hangi vlandan ip alacağını nasıl ayalayacağım? 4 Katlı bina, her bir katı ayrı bir vlan hatta yoğun katlardan birinde 2 vlan olacak.

Bir türlü çıkamadım içinden.

 

 
Gönderildi : 21/12/2013 02:03

(@aliselvi)
Gönderiler: 278
Reputable Member
 

Bu şekilde bir yapıyı bir arada yönetebilmeniz için bir L3 switch ihtiyacınız olacak kanaatindeyim. Fakat Vlanları birbiri ile görüştürme niyetiniz yok ise normal L2 switch ile bu işi yapabilirsiniz. Fortinet üzerinde oluşturacağınız farklı scope vlanlara ip dağıtabilirsiniz.

Network üzerinde portlara vlan atama işi yapmak esas iş burda. Şirketinizde network haritanız yok ise önce bunu belirlemilisiniz, hangi kablo hangi pc'de bağlı switchte hangi porta bağlı gibi bir bilgi bankası yaratmalısınız. Daha sonra L2 switchinize vlanları ve üyeleri tanıtmak olucaktır. Fakat dediğim gibi vlanları bu şekilde oluşturup ip dağıtırsınız fakat vlan1 ile vlan10 üyesi 2 pc birbiri ile konuşması için route yapmak gerekir.

Kolay gelsin şimdiden. 

 
Gönderildi : 21/12/2013 18:00

Paylaş: