Forum
Merhaba,
Bana getirilen oldukça oynanmış ibm x3500 3 diskli bir sunucu ile uğraşıyorum, muhtemelen raid5 amacım verileri kurtarmak.
baktığımda diskleri gözükmüyordu açılışta ctrl+h girdiğim magaraid de 3 diskte unconfigured Bad durumdaydı,
önce başka bir sas disk ile makineye işletim sistemi kurdum,
bu 3 diski megaraid ile unconfigured Good durumuna çektirip dataları sildirmeden virtual disk e ekledim.
sonra işletim sisteminde mega raid ile disklere tek tek baktığımda id leri 0.port 8, 1.port 10 2.port 9 yani sıralı değil gibi görünüyor, aslında en başından beri disklerin sırasının da karıştırıldığından şüpheleniyorum.
sonra bunların sıralı olması gerektiğini düşünürek 1 ve 2. porları yer değiştirip aynı işlemi tekrar yaptım ve şimdi megaraid de id iler 8-9-10 olarak sıralı görünüyor ve disk işletim sisteminde raw olarak göründü.
akabinde veri kurtarma yazılımı ile tarattığımda bütün dosya ve programlar görünüyor ama dosyayı alıp baktığımda açılmıyor.
sormak istediğim, yaptığım işlemler doğrumu başka bir işlem tavsiye edermisiniz,
disk sırasını düzelttiğimi düşünüyor olsam da halen karışık olabilir mi, karışık olsaydı veri kurtarma programında bu kadar düzgün bir şekilde görünürmüydü, yardımlarınızı rica ediyorum.
şimdiden teşekkürler
Malesef ki deneyimsizlik ile yaptığınız bütün işlemler yanlış. Herhalde yazılımlar ile bireyselde soft recovery başardığınızdan girişiyorsunuz böyle süreçlere.:)
Öncelikle datanın ne kadar kritik olduğu, bütçe ödeyip ödemeyecekleri kararını verin ve profesyonel bir data recovery firmasına sunucuyu teslim edin. Bir adım daha yapacaklarınız ile bir daha hiçbir data alamama riskiniz var. Şuan kritik eşik asla rebuild işlemi yaptırmamak.
Raid recovery hiçbir zaman fiziksel diskler üzerinde yapılmaz başta ki girişimleriniz zaten yanlış, disklerin imajı alınarak yapılmalıydı ve ücretli pro yazılımlar disklerin parite sıralamasını bulabiliyor. Karıştırılıp karıştırılmadığı o şekilde anlaşılırdı.
Başta belki de sadece raid metadasında sorun vardı siz bunu sıra değişimi diye yorumladınız. Daha fazla uzatmadan sorulara geçelim.
"disk sırasını düzelttiğimi düşünüyor olsam da halen karışık olabilir mi"
Evet olabilir, hatta kurcalanmadıysa ilk hali doğru olabilir. metadata bozulduğunda, öncül parity tablosuda bozuksa (yedeği var) disk sırasını yanlış zannedebilir bu ihtimal var.
"karışık olsaydı veri kurtarma programında bu kadar düzgün bir şekilde görünürmüydü"
Evet görünür, soft face to face taramada disklerden table, ntfs mft okunabileceğinden klasörler dosyalar görünür ama stripe yanlış olduğundan içerikleri sağlam gelmez. Ve burada devam ettirilen deneyimsiz kurcalama bir daha elde sadece mft'nin kalmasını hele ki disk doluluğu yüksekse datanın çoğunun geri alınamamasını getirebilir.
O yüzden forumdan zaten olmaz orjin durumu anlamadan fikir vermek istemem önce ücretli çözüm yoluna gidin. Olmuyorsa tekrar kurcalamadan önce raid recovery nasıl yapılıyor bol bol inceleyip, izleyip öğrenin sonra girişin imajlar üzerinden çalışın. Yazılım satın almanız da gerekecek.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
İbrahim hocam çok güzel özetlemiş, veri kritik ise ve uzmanlığınız yok ise kesinlikle böyle işlere girişmemek gerekli.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
öncelikle cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim,
raid veri kurtarma tecrübem yok evet haklısınız, rebuilt yapmama konusunda dikkat ettim,
sorunu az çok anladınız bu konuda görüşmemi tavsiye edebileceğiniz bir firma yada kişi varmıdır.
ilginiz için tekrar teşekkür ederim.
Eywallah, özelden firma bilgisi gönderdim.
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Selam, benim yok ama İbrahim hocam yollamış, böyle durumlarda tabi en doğrusu ilk müdahaleyi bu tür uzmanlara bırakmak. Umarım başarılı olursunuz, tekrar çok geçmiş olsun. Kolaylıklar diliyorum.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
@ibrahimyildiz Abi, verdiğiniz bilgiler ışığında sonuca ulaştım, verdiğiniz fikirler için size çok çok teşekkür ederim,
firma ile görüşmeden önce disklerin imajını alayım dedim tek tek aldım, diskleri çıkartıp çekmeceye koyunca bi rahatlıkla tavsiyeniz üzerine data recovery evreninin raid gezenine giriş yaparak denenmiş videosu çekilmiş hatta makalesi yazılmış kaynakları sabırla inceledim, e hazır imajları almışken de denemek istedim. zaten bütçe kısıtlı zaman boldu.
önce bi raid analiz yazılımı temin edip analiz ettim, raid yapısının analizini incelediğimde yapının raid5 ama mevcut sıranın b-c-a olarak yanlış olduğunu öğrendim, zaten yazılım düzeltip sıraya dizerek yeni bir imaj oluşturdu ve al bunu tarattır verilerine bak dedi,
elimde bulunan lisanslı data recovery programı ilede o imajı tarattırdım ve mutlu son, datalar sorunsuz bir şekilde kopyalandı ve çalışıyor.
tekrardan size ve ilgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum.
, iyiki varsınız.
🙂 Çok sevindim çözmenize, iyi bir deneyim olmuş oldu.
Dataları dışarıda düzenlediyseniz o array'i mutlaka temiz tekrar oluşturup teslim edin hatta R5'i 4 diske çıkarmalarını (r5 3 disk ile pek hızlı çalışmaz), +1 diskte spare için almalarını müşteriye önerin.
Bir de bu yaşadığınız fiziksel mekanik bozulma kaynaklı değildi her durumda bugün başardınız diye cesurca girmeyin 🙂 benim uzak geçmişte öyle hatalarım da olmuştu yaparım herhalde deyip fiziksel aksiyonlara girip sonra da firmaya pek bir iş bırakmayan pişmanlıklar.:)
Geçmiş olsun, bu sayede postun ilk durumundaki gibi değilsiniz, artık tecrübeniz var 🙂
teşekkür edrim ibrahim abi, gerçekten iyi bir deneyim oldu benim için, özellikle, alınan imaj için ön yargılıydım imajdan veri kurtarılacağına ihtimal vermezdim hep ve denemedim şimdiye kadar. raid recovery konusunda da oldukça yol kat ettim ama tavsiyeleriniz kulağıma küpe üstadım. diskler ise ortalama 10 yıllık, atıp yenisini alacağız, çünkü imajları alırken de oldukça hata verdi seste geliyor zaten.
Teşekkür ederim hakan bey,
iyiki varsınız.
Eywallah kardeşim biz birşey yapmadık fikir verdik sadece, buralar var oldukça sağ kalırsak buralardayız inş.:)
10 yıl iyi dayanmış şimdi ki diskler o kadar dayanmıyor.
Evet imaj 20-25 yıldır hep vardı son kullanıcı tarafında ki ucuz, free tool'lar desteklemediği için bilinmiyor genelde bunlarda zaten basit metotlarla kurtarma yapabilir, recovery, repair, forensic vs hep imajlar üzerinden yapılır.
Eyw, kolay gelsin.