Windows Server

Windows Server 2012 R2 Print Server – Yazdırma Sunucusu–Bölüm 2

Bir önceki yazımızda Windows Server 2012 Print Server (Yazıcı Sunucusu) ile gelen yenilikleri ve kurulumu bahsetmiştik. Aşağıdaki linkten bu makaleme ulaşabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2014/06/29/windows-server-2012-r2-print-server-yazdirma-sunucusu.aspx

Bu bölümde sizlere daha önceden aşağıda linkini verdiğim “Windows Server 2008R2 Print Server Yönetimi” isimli makalemde olmayan ve 2012 ile yeni gelen özelliklerin yönetimini anlatacağım. 

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2011/09/11/windows-server-2008r2-print-server-yonetimi.aspx

1)      Type v4 Driver Ekleme

Server 2012 ile gelen en önemli özellik v4 veya Class Drivers olarak isimlendirilen yeni sürüm yazıcı sürücüleridir. Ne olduğunu kısaca özetlemek gerekirse; yazıcı üreticilerine bağımlılığı en aza indirerek daha hızlı, daha az yer kaplayan ve stabil yazdırma işlemlerinin sağlanabilmesi için geliştirilmiştir. Geliştirilmeye de devam edilmektedir. Güncellemeler ise Windows Update ile yapılacaktır.

Eğer yazıcıyı kullanacak Windows 8 ve Server 2012 client’larınız varsa Type v4 Class Drivers kullanmanızdır. Vista ve üstü işletim sistemlerinde Type v4 Class Drivers çalışmaktadır. Eğer karışık bir ortamınız varsa Önerim öncelikle yapınızda v4 sürücülerin istediğiniz gibi çalışabilirliğini test etmelisiniz.

Bu işlem için öncelikle Print Management Tools çalıştırılıp Print Server altında listelenen Yazıcı Sunucunuzun altındaki Drivers tabı üstünde sağ tıklayarak ADD DRIVERS deyiniz.

clip_image001

Gelen ekranda Print Server üzerinden yazıcıya bağlanıp yazdıracak işletim sistemi sorulmaktadır. Client’larınıza göre işletim sistemi sürümünüzü seçip NEXT ile ilerleyiniz.

clip_image002

Ortamınızdaki yazıcı modeline seçip sol tarafta Printers tabı altında listelenen sürücülerden sonunda Class Drivers veya V4 yazanlardan uygun olanı seçip NEXT butonuna basarak ilerleyip işlemi sonlandırınız.

clip_image003

2)      TCP/IP Yazıcı Tanımlama:

Network yazıcılarınızı TCP/IP kullanarak Print Server’a tanımlamak için öncelikle Print Management Tools çalıştırılıp Print Server altında listelenen Yazıcı Sunucunuzun altındaki Printers tabı üstünde sağ tıklayarak ADD PRINTERS deyiniz.

clip_image004

Gelen ekranda “Add a TCP/IP . . . .” ile başlayan alan işaretlenip NEXT butonuna basarak ilerlenir.

clip_image005

Gelen ekranda “Type of Divece” seçeneği ile yazıcınıza uygun erişim tipinin seçilmesi istenmektedir. Web Servis üzerinden erişilebiliyorsa erişimin isterseniz “Web Services Secure Printer” seçeneği ile IPSec ile güvenli hale getirebilirsiniz.

Autodetect seçeneğinde ise yazıcıyı test ederek TCP veya Web olarak girişini kendisi yapar. Önerim Auto’da bırakmamanızdır.

clip_image006

Gelen ekranda yüklenecek yazıcı için driver yüklemesinin yapılması istenmektedir. Önerilen yazıcı kurulumundan önce driver kurulumunun yapılmasıdır. Bizde bir önceki ekranda sürücü kurulumunu tamamlamıştık. Bu yüzden “Use an existing printer . . . . “ seçeneğini işaretleyip combo box’tan yazıcı için yüklediğimiz uygun driver’i seçip NEXT butonuna basarak ilerliyoruz.

İsterseniz bu aşamada  “install a driver” seçeneğini seçerekte yazıcı kurulu ile birlikte driver kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

 

clip_image007

Gelen ekranda Share Name ve Printer Name kısımlarına Türkçe karakter kullanmadan boşluksuz bir şekilde uygun isim vererek. NEXT butonuna basarak ilerleyiniz.

clip_image008

Son ekran onay ekranıdır. Eğer ekranda görülenler arasında değişiklik yapacaksanız BACK tuşu ile geri geliniz. Eğer sorun yok ise NEXT butonu ile işlemi tamamlayınız.

Bu ekran da dikkat edilecek Publish:No yazması. Yani yazıcı şuanda Active Directory üzerinde paylaşılmış değil.

clip_image009

3)      Yazıcı Ayarları:

Yazıcıya ait ince ayar yapılması gerekiyorsa yazıcı üzerinde sağ tıklanıp Properties’e giriniz.

clip_image010

Bu kısımda yapılacak ilk yapacağımız işlem yazıcının Active Directory üzerinden paylaşım bilgisinin görüntülenmesinin sağlanmasıdır. Bu işlem için Sharing tabı altındaki “List the directory” kutucuğunu işaretleyiniz.

Bu alanda sonradan isterseniz paylaşım ismini değiştirebilirsiniz.

clip_image011

Port tabında yazıcının erişim adresi değiştiğinde yeni adresin girildiği alandır. Eğer bağlantı adresi değişikliği yapılacaksa öncelikle ADD PORT diyerek yeni adresin girişini yapınız sonrasında yeni girişi yapılan adresin yanındaki kutucuğu işaretleyin.

clip_image012

Advanced tabında yazıcının driver’ını değiştirmek için kullanırız. Bu işlem için Driver combo box içerisinden uygun driver’ı seçip geçerli kılabilirsiniz.

 

clip_image013

Security tabından kime hangi yetkiyi vereceğiniz ayarladığınız alandır. İlk kurulum yapıldığında Everyone kullanıcı gurubu çıktı almak için print yetkisine sahip olarak gelmektedir. Bu sayede ek bir şey yapmadan herkes bu yazıcıdan çıktı alabilmektedir. Bu işlem güvenlik açığı oluşturacağından kaldırılmalıdır. Bu işlem için Everyone üzerine bir kere tıklayıp Remove butonuna basılır.

clip_image014

Önerilen sadece ilgili kişi veya guruplara ihtiyacı kadar yetki verilmesidir. Fakat bazı durumlarda buna imkân olmamaktadır. Bu tip durumlarda en azında ADD butonuna basıp gelen alana Domain Users yazarak eklemektir.

clip_image015

Device Settings tabında ise yazıcıya ait genel ayarlar bulunmaktadır.

4)      Çoklu Olarak Kuyruğu Temizleme

Uzun süre kapatılmadan çalışan sunucunuz ve gönderim yapılmış bir şekilde arızaya düşmüş yazıcılarınız varsa Print Server performansınız düşmeye başlayacaktır. Bunun çözümü için belli aralıklara tüm yazıcı kuyruklarının temizlenmesidir.

Server 2012 ile gelen Print Server PowerShell komutları ile yazıcılarınıza ait yazdırma kuyruğunun temizlenmesini zamanlanmış görev yapabilirisiniz. Aşağıda kullanabileceğiniz komutlar yazılmıştır.

Son 1 günün üstünde kuyrukta bitikmiş iş varsa aşağıdaki komut ile temizleyebilirsiniz.

Get-Printer -ComputerName PrintServer1 | get-printjob | where{$_.SubmittedTime -lt ((Get-Date).adddays(-1))} | Remove-PrintJob

PowerShell üzerinden tüm kuyruktaki işleri temizlemek için aşağıdaki komutu yazınız

Get-Printer -ComputerName <SystemName>| Get-PrintJob | Remove-PrintJob

Eğer tek bir yazıcıya ait kuyruktaki işleri iptal edecekseniz aşağıdaki komutu yazınız

Remove-PrintJob -ComputerName tctp22wspsx01 -PrinterName <TestPrinter> -ID 2

Eğer bu işlemi Print Management Tools üzerinden yapılmak istenilirse listelenen yazıcılardan birine tıklayıp Ctrl+A tuş kombinasyonuna birlikte basarak tüm yazıcıları seçip sağ tuş ile tıklayın. Açılan menüden “Cancel All Jobs” ı işaretleyinizi. Bu işlem o anda yazılanlarda dâhil hepsini iptal edecektir.

 

clip_image016

5)      Tüm Yazıcıların AD Paylaşımının Yapılması:

Active Directory Etki Alanı Hizmetleri (AD DS) yazıcıları listelemek kullanıcıların daha kolay yazıcıları bulup yüklemelerini sağlar. Bu nedenle bir yazıcı sunucusuna yazıcıları yükledikten sonra, AD DS listelemek için kayıt olunur. Bu işlem tek bir yazıcı için yapılacağı gibi tüm yazıcılar içinde toplu olarak yapılabilir. 3

Eğer toplu olarak tüm yazıcıları Print Management Tools üzerinden AD üzerinde listelenmesinin yapılması istenilirse Print Server altında Yazıcı Sunucunuzun isminin altındaki Printers sekmesini tıklayıp sol tarafta listelenen yazıcılardan birine tıklayıp Ctrl+A tuş kombinasyonuna birlikte basarak tüm yazıcıları seçip sağ tuş ile tıklayın. Açılan menüden “List in Directory” ı işaretleyiniz.

clip_image017

Eğer PowerShell üzerinden toplu olarak tüm yazıcıların AD kaydının yapılması istenilirse aşağıdaki komutu çalıştırınız.

Get-Printer | ? published -eq $false | Set-Printer -Published:$true

Eğer tek bir yazıcıda işlem yapılacaksa yazıcı üzerinde sağ tıklanıp açılan menüden “List in Directory” yi tıklayarak yapılabilir.

clip_image018

Bir diğer yöntem ise ve tek bir yazıcıda işlem yapılacaksa yazıcı üzerinde sağ tıklanıp Properties’e girilip Sharing tabı altındaki “list in Directory” kutucuğunu işaretleyiniz.

clip_image019

6)      Kullanıcıların Yazıcı Driver Yüklemelerine İzin Verilmesi

Kullanıcı bir yazıcıyı map edip çalıştırmak istediğinde eğer driver yüklü değil ise yükleme talebinde bulunulacaktır.

clip_image020

Eğer kullanıcı çalıştığı ortamda Local Admin değil ise “Install Driver” butonuna basılsa bile kurulum yapılmasına izin verilmeyecektir.

Type v4 Class Drivers’ların güncellemesi Windows Update üzerinden yapılacağından kullanıcının sorun yaşamaması için GPO’dan driver kurma yetkilerinin verilmesi gerekmektedir. Bu işlem için Group Policy Management Console (GPMC) üzerinden ;

User Configuration > Policies > Administrative Templates > Control Panel > Printers giriniz

 

 

clip_image021

.

Point and Print Restrictions” çift tıklayarak açıp Enabled diyerek policy’yi aktif edin

Users can only point and print to these servers” ve “Users can only point and print to machines in their forest” eğer işaretli iseler check box’ın içini boşaltın

When installing drivers for a new connection” sorusuna “Do not show warning or elevation prompt” cevabını seçin

When updating drivers for an existing connection” sorusuna “Show warning only” cevabını seçin.

 clip_image022

7)      Branch Office Direct Printing Ayarının Yapılması

Client işletim sistemi Windows 8 ve üstü sistemlerde yazdırma performansının iyileştirilmesi için geliştirilen Branch Office Direct Printing (BODP) özelliği her bir yazıcı için ayrı ayrı yapılmaktadır.

BODP özelliğinin aktif edilmesi için iki yol bulunmaktadır. Eğer Print Management Tools üzerinden yapılmak istenilirse ilgili yazıc üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden “Enable Branch Office Direct Printing” seçin

clip_image023

Eğer PowerShell üzerinden yapılmak istenilirse aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekmektedir.

Set-Printer -name <String> -ComputerName <String> -RenderingMode BranchOffice

8)      Internet Printing Servisinin Devreye Alınması

Web üzerinden printer hizmetinin sunulması için Internet Printer Protokol (IPP) servisinin devreye alınması gerekmektedir. Bu işlem için eğer Print Sever rolü kurulurken Internet Printing servisini seçmediyseniz kurulum yapmanız için Server Manager Tools altında Manage tabı altındaki “Add Roles and Feature Wizard” çalıştırılır.

Roles altında “Print and Document” altındaki “Internet Printing” işaretlenir.

clip_image024 

IPP hizmeti IIS üzerinden sağlandığından eğer sunucuda IIS kurulu değil ise kendisi ihtiyaç duyulan bilşenlerin eklenmesi için onayınıza sunacaktır. Gelen ekranda “Add Features” ı seçerek kuruluma devam edilir.

 

 

 

clip_image025

IIS rolüne ait kurulacak bileşenler sorulduğunda “Management Service” işaretli gelmiyor. IIS yönetimi için ihtiyaç duyulan bu servis için yanındaki kutucuğu işaretleyin.

 

clip_image026

Kurulum tamamlandığında sunucuya kurulu tüm yazıcılar sunucu üzerinden http://localhost/printers/ adresinden görüntülenirken başka bir ortamdan http://servername/printers adresinden erişilebilmektedir.

clip_image027

Yazıcıyı tıkladığınızda yönetim ve erişim bilgi alanı gelmektedir. Genel Menülerin açıklaması şu şekildedir:

 

clip_image028

Document List: Yazıcı kuyruğunu gösterir

Properties: Read Only olarak Yazıcı erişim bilgilerini ve genel özelliklerini göstermektedir.

Network Name: kullanıcılarımızın bağlanacakları adresi göstermektedir.

clip_image029

Eğer http://servername/printers şeklinde değil de http://servername yazarak bağlanılmasını istiyorsanız. Server Manager’dan Tools tabı altındaki IIS Manager’ı çalıştırın.

clip_image030 

Gelen ekranda Default web sayfasının üzerinde sağ tıklayarak gelen menüden Remove diyerek silin.

clip_image031

IIS Manager Tools üzerindeki Sites üzerinde sağ tıklayarak “Add Website” diyerek yeni bir tane Web Sitesi oluşturalım.

clip_image032

Gelen ekranda SiteName kısmına uygun bir isim verip PhysicalPath alanına C:\Windows\Web\Printers klasörünü gösterip OK diyerek işlemi kaydedin.

 

clip_image033

IIS Manager üzerinden oluşturmuş olduğunuz Web Sites’a tıklayın. Sol tarafta açılan menüden “Default Document” ı tıklayarak açın.

clip_image034

Gelen menüde sol üst kısımdaki ADD butonuna basarak açılış sayfası girişini yapınız.

clip_image035

Gelen ekranda Web Print Server için açılış sayfası ipp_0001.asp olarak giriniz.

clip_image036

9)      Kim ne kadar çıktı aldı?

“Bir kullanıcı ne kadar çıktı aldı” veya “hangi yazıcıdan ne kadar çıktı alındı” soruları Biz sistem yöneticilerinin hep aradığı soruların cevabıdır. Server 2012 ile birlikte gelişmiş log yöntemi ile artık ek bir uygulama satın almaksızın bu bilgileri toplayabilirsiniz.

Bu işlem için öncelikle Event Viewer’da loğların toplanabilmesi için Sırasıyla “Application and Services Log”  altında Microsoft altında Windows altında PrintService altındaki Operational üzerinde sağ tıklayın.

clip_image037

Açılan menüde “Enable Log” tıklayın. Böylelikle yazıcı işlemlerinin kayıt altına alınmış oldu.

clip_image038

Aşağıda örnek bir event kaydı görülmektedir. Bu kayıtta görüleceği üzere kimin hangi makine üzerinden hangi yazıcıya çıktı gönderdiği gösterilmektedir.

clip_image039

Şimdi ise log kaybı olmaması için Event Viewer’da belirlediğimiz büyüklüğe log ulaştığında arşivleyip yeni bir log açması için “Application and Services Log”  >> Microsoft >> Windows >> PrintService >> Operational üzerinde sağ tıklayıp Properties’e girin.

clip_image040

Gelen ekranda “Archive the log when full, do not overwrite events” seçeneğini işaretleyin.

clip_image041

Bu aşamadan sonra oluşan log dosyaları aşağıdaki adreste toplanmaktadır.

%SystemRoot%\System32\Winevt\Logs\Microsoft-Windows-PrintService%

Bu işlemden sonra eğer Log Management yazılımı kullanıyorsanız işiniz çok kolay eğer kullanmıyorsanız excel’de oluşturacağınız makro ile istediğiniz raporu düzenli olarak çekebilirsiniz.

İsterseniz aşağıdaki PowerShell scripti ile düzenli olarak oluşturacağınız zamanlanmış görevle verileri çekip ilgili belirleyeceğiniz database’e import edebilirsiniz.

Get-WinEvent -LogName Microsoft-Windows-PrintService/Operational | `

Where-Object ID -eq 307 | `

Select-Object TimeCreated, `

@{Name=”User”;Expression={$_.Properties[2].Value}}, `

@{Name=”Source”;Expression={$_.Properties[3].Value}}, `

@{Name=”Printer”;Expression={$_.Properties[4].Value}}, `

@{Name=”Pages”;Expression={$_.Properties[7].Value}}

 

clip_image042

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu