Windows Server

Server 2012 R2 ISCSI Target Rolünün Kurulumu ve Disk Ekleme İşlemleri

Merhaba bu makalemizde daha önce Microsoft tarafından ücretli olarak sunulan Server 2008 ve Hyper-v mimarisinin yaygınlaşması ile ücretsiz bir rol haline getirilen ISCSI Target rolünün aktif edilmesini ele alacağız. Öncelikle ISCSI konusun kısaca değinelim. Bunun için Çözümpark sözlükteki terimleri kullanıyor olacağım.

ISCSI: IP network üzerinden bilgisayarların depolama ürünleri olan yani storage’ lara ulaşması için geliştirilmiş bir protokoldür. Özetle siz bir ethernet kablosu üzerinden size verilen ip ile yine size atanmış disklere ulaşabiliyorsunuz. Storafe’ ın sizin bilgisayarınıza veya sunucunuza direk bağlı olmasına gerek yoktur.

ISCSI Target: iSCSI isteklerine karşılık veren cihazlardır. Genellikle Storage Cihazlarında kullanılan bir terimdir. LUN’ları Sunuculara bağlarken iSCSI initiator ile LUN arasındaki bağlantyı karşılar.

ISCSI Initiator: Storage mimarisinde target ve initiator kavramları veriyi sağlayan kaynak ve veriye bağlanmak isteyen istemci için kullanılır. Örneğin bir Windows sunucu ISCSI protokolü ile storage üzerindeki bir veriye ulaşıyorsa, bu yapıda Windows ISCSI Initiator olur, storage ise ISCSI Target olur. Aynı şey fiber channel için de geçerlidir. Eğer bağlantı ISCSI yerine FC olsaydı, Windows FC Initiator olurdu, storage ise FC Target.

Bu hizmet için donanımsal cihazlar kullanılırken, test ve bazı production ortalarda artık yazılımsal olarak ISCSI kullanımı yaygınlaştı. Starwind, Free Nas gibi yazılımlar popülerken ISCSI target rolünün ücretsiz bir rol haline gelmesi ile kullanılabilirliği armış olarak gözüküyor. Şimdi Bu özelliğimizi devreye alalım.

Öncelikle Server 2012 R2 işletim sistemi üzerinde Server Manager konsolumuz açalım. Burada Manageà Add Roles and Features kısmına tıklayalım.

clip_image002

Açılan ekranımızda bizi klasik kurulum sihirbazı karşılamaktadır. Next ile ilerleyelim.

clip_image004

Role-based or feature-based installation seçeneği seçiliyken Next ile ilerleyelim.

clip_image006

Kurulum yapacak olduğumuz ortamda mevcut serverimiz olduğundan bu seçiliyken Next ile ilerleyelim.

clip_image008

Bu ekranımızda File and ISCSI Services altında yer alan bileşenlerden ISCSI Target Server ve ISCSI Target Storage Provider bileşenlerini seçelim. ISCSI Target Server ve ISCSI Target Storage Provider servisi uzak yönetim imkanı sağlayıp seçilmesi zorunlu olan bir bileşen değildir.

clip_image010

Bir özellik eklemeyeceğimiz için bu ekranı Next ile geçebiliriz.

clip_image012

Şu anda seçtiğimiz ve yüklenecek olan rol bileşenlerini gösteren biz özet ekran karşımızda duruyor. Restart the destination server automatically if required seçeneği ile eğer yeniden başlatma gerekirse bunu bileşenleri yüklemesinden sonra yapmasını sağlayabiliriz. Ben bu şekilde bir seçim yapıyorum. Install butonu ile kurulumu başlatalım.

clip_image014

Kurulum işlemi tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatabiliriz.

clip_image016

Kurulum işlemleri sonrasında Server Manager üzerinden File and Storage Services kabını açalım.

clip_image018

Ekranımızda görüldüğü gibi ISCSI kabımız eklendi. Bundan sonraki yönetim işlemlerimizi bu ekran üzerinden yapıyor olacağız. Öncelikle yukarıda bahsetmiş olduğumuz ISCSI Target ekleme adımını ve disk ekleme adımlarını gerçekleştireceğiz. Bu işlem için ekranda yer alan To create ISCSI virtual disk, start the New ISCSI Virtual Disk Wizard linkine tıklayalım.

clip_image020

Gelen ekranımızda öncelikle sanal disklerimizin tutulacağı alanı belirlememiz gerekmektedir. Browse ile disklerimizin tutulacağı alanı gösterelim.

clip_image022

C diski üzerinde daha önce açmış olduğum RIZA_ISCSI klasörünü gösteriyorum ve Select Folder ile işlemimi tamamlıyorum.

clip_image024

Seçimimiz tamamlanmış oldu Next ile sonraki ekrana ilerleyelim.

clip_image026

Bu ekranımızda oluşturulacak olan diskimize isim ve açıklama vermemiz gerekiyor. Bu işlemleri de aşağıdaki gibi yaptıktan sonra Next ile ilerleyelim.

clip_image028

Oluşturulacak olan sanal diskimize bir boyut belirlememiz gerekmektedir. Ben test işlemleri yapacağım için 5 gb gibi küçük bir alan belirliyorum. Bu aşamadan sonra Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

clip_image030

Bu disklerimizi bağlayacak bir target oluşturma adımı geldi. Bu ekranda farklı bir seçim yapamadığımız için tek seçim olan New ISCSI target seçimini seçerek Next ile ilerleyelim.

clip_image032

Target’imize bir isim verip Next ile ilerleyelim.

clip_image034

Bu ekranımızda Target erişimi sağlayacak olan öğelere izin vermemiz gerekmektedir. Bu nedenle Add butonu ile bu işlemlere başlayalım.

clip_image036

Burada birkaç seçeneğimiz olmasına karşın ben ip adresine göre sınırlama yapacağım ve sadece bir serverime bu target üzerine erişim yetkisi vereceğim. Bu nedenle Type kısmından IP Address seçimini yapıp Target yapısına erişim sağlayacak olan Serverimin ip adresini girip işlemimi OK ile tamamlıyorum. Birden fazla erişim olacak ise İp ekleme adımlarını birkaç kez tekrarlamak durumundasınız.

clip_image038

İzin verdiğimiz IP adresi ekranımıza eklendi Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

clip_image040

Bu ekranımızda erişim için ayrıca farklı authencation seçimleri yapabiliriz. Biz bu özelliği kullanmayacağımız için varsayılan ayarlara müdahale etmeden Next ile sonraki adıma ilerliyoruz.

clip_image042

Yaptığımız yapılandırmanın bir özeti karşımıza geldi. Şimdi Create butonu ile disk ve target oluşumunu başlatalım.

clip_image044

İşlemler başarı ile tamamlandı. Close ile ekranımızı kapatalım.

clip_image046

Target’imiz şu anda ISCSI kabında gözükmektedir. Status kısmında üzerinde hiçbir bağlantı olmadığı gözüküyor.

clip_image048

Şimdi hali hazırda olan yapımıza bağlanmayı test edelim. Bu işlemi yine Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ISCSI Initiator ile yapabilmekteyiz. Denetim masasından ISCSI Initiator simgesine tıklayalım.

clip_image050

Karşımıza bu servisin çalışmadığını ve çalıştıracağını belirten bir uyarı gelmektedir. Yes ile bu adımı onaylayalım.

clip_image052

Gelen ekranımızın default hali aşağıdaki gibidir. Şimdi biz eklemiş olduğumuz rol üzerinde yapılandırdığımız Target yapımıza bağlantı sağlayacağız. Bu işlem için Discovery tabına tıklayarak ekleme adımlarımızı yapılandırma işlemine başlayalım.

clip_image054

Açılan tabımızda Discovery Portal butonuna tıklayalım.

clip_image056

Açılan ekranımızda bağlantı kurulacak olan Target Serverin ip adresini ve bağlantı kurulacak olan port numarasını girelim. Bizim serverimiz 192.168.1.11 olduğundan bu adresi ve default portu kullandığım için 3260 port numarasını giriyorum.

clip_image058

Şu anda Target bulundu fakat aktif edilmedi. Bu nedenle Connect butonumuza tıklayalım.

clip_image060

Gelen ekranımızı OK ile onaylayalım.

clip_image062

Görüldüğü gibi bağlantımız sağlanarak durum Connect hale geldi.

clip_image064

Yine server manager üzerinden durumun Connect olduğunu görebilmekteyiz.

clip_image066

Disk manager üzerinden bu diskimizi aktif edelim.

clip_image068

Öncelike Diskimize sağ tıklatıp Online seçimini yapalım.

clip_image070

Bu adımdan sonra tekrar sağ tıklayıp Initialize Disk seçimini yapalım.

clip_image072

Bundan sonraki adımlarımız klasik bir disk ekleme adımı olduğundan açıklama yapamadan resim resim paylaşacağım.

clip_image074

clip_image076

clip_image078

clip_image080

clip_image082

clip_image084

clip_image086

clip_image088

clip_image090

Diskimiz başarılı bir şekilde sistemimize eklendi. Server üzerinde Computer öğesi içinde diskimizi görebilmekteyiz. Artık diskimizi serverimizin Local bir diski gibi kullanıp dilediğimiz şekilde işlemlere tabi tutabiliriz.

clip_image092

Örnek olması açısından içerisinde bir klasör oluşturuyorum.

clip_image094

Umarım yararlı olmuştur. Bir başka makalede görüşmek dileği ile.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu