Windows Server

Windows Server 2012 Remote Desktop Services – Bölüm 1

(Remote Desktop Services Host Server Kurulumu ve Windows 8 Client RDP özellikleri)

 

 

image001

 

 

 

Microsoft’un yeni windows server ailesinin yeni üyesi Windows Server 8 olacak. Uzun süredir Çözümpark içinde sık sık ismini duyuyoruz. Workshoplar ile yeni özellikler hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Şu anda Developer Preview olmasına rağmen bizi heyecanlandıran çok güzel özellikleri test etme şansı bulduk.

 

Bu makalemizde Windows Server8 üzerine Remote Desktop Services kurulumunu göreceğiz. Şu anda güncel Build olarak 8102 var. Bu makalemizde de bu sürümü kullanacağız. Şu anda beta bile olmayan bir sürüm olduğu için daha değişiklikler olacaktır.

 

Remote Desktop Services (RDS) uzun yıllar büyük değişiklikler geçirerek oluşmuş bir Windows Server rolüdür. Şöyle söyleyebilirim Active Directory yokken Terminal Server mantığı oluşmuştu. Windows NT 3.51 den beri geliştirilen bir özelliktir. Windows NT 3.51 de MultiWin, Windows NT 4.0, 2000 ve 2003 ile Terminal Server, Windows 2008 ile Terminal Services, Windows 2008 R2 ile Remote Desktop Services olarak adlandırılmıştır. Windows Server 8 ilede şu an için herhangi bir isim değişikliği yok. Windows Server 2008 R2 da olduğu gibi Remote Desktop Services olarak geçiyor.

 

Windows 8 ile beraber Remote FX ismini daha çok duyacağız. Windows 2008 R2 SP1 ile duyduğumuz Remote FX nedir o zaman ? Remote FX RDS kullanıcılarına fiziksel bir bilgisayar üzerinde yaşadığı multimedya deneyimini sunar. Mesela 3D grafik deneyimi ya da USB video kamera kullanımını sağlar.

 

Remote FX Windows Server 8 ile birçok yeni özellik kazanacak. Bunlar :

 

  • Artık WAN Networklerimiz içinde Remote FX kullanabileceğiz.
  • RemoteFX adaptive graphics (remoting of experiences adapting to network types)
  • Yüksek performanslı media remoting özelliği.
  • RemoteFX ile birlikte multi-touch kullanabiliyoruz artık. Yeni kullanıcı arayüzü Metro UI ile birlikte bu özelliği çok kullanıyor olacağız.
  • RemoteFX USB redirection yapabiliyoruz. Eskisinden çok daha gelişmiş durumda.
  • Remote FX ile birlikte gelen en önemli özelliklerden biride artık hem fiziksel hemde yazılımsal olarak GPU kullanabiliyoruz. Yani bu demek oluyorki eskiden bu özelliği kullanabilmek için fiziksel GPU gerekliydi. Şimdi bunu yazılımsal olarakta kullanabiliyoruz.

 

 

image002

 

 

Yukarıdaki slaytta görüldüğü gibi grafik düzeyinde kullanılan Remote FX in. Remote media, yüksek rendering işlemleri, text codecleri ve calista codecleri (USB için kullanılır) WAN bağlantılarımız için geliştirmiştir.

 

 

image003

 

 

image004

 

 

Yukarıda WAN için Remote FX in nasıl optimize edildiğini görebiliriz. İlk slaytta görüldüğü gibi bütün servisler TCP protokolünü kullanmaktadır. Fakat ikinci slaytta da görüldüğü gibi artık yeni Remote FX ile servisler UDP ve TCP olarak ayrılmış durumda. Ses, video ve grafik gibi servisler daha hızlı olduğu için artık UDP protokolünü kullanmaktadır.

 

Şimdi kuruluma geçebiliriz.

 

Test için ,

 

1.       Windows Server 8 DC01. Domain controller ve DNS rolleri çalışmaktadır.

2.       Windows Server 8 RDSH. Remote Desktop Services Host Server rolünü yükleyeceğimiz server.

3.       Windows 8 Client Bağlantıları test edeceğimiz client makinamız olacak.

 

 

image005

 

 

Server Managerı açıyoruz ve dashboard üzerinden “add roles” diyoruz.

 

 

image006

 

 

Add roles dedikten sonra karşımıza iki seçenek çıkıyor. Biri “Role-based of Feature-based Installation”, direği “Scenario-based installaton“. Eğer serverımıza bir role yada feature eklemek istersek ilk seçeneği seçerek ilerliyoruz. Esasında Windows Server 8 bütün yapılandırma Scenario-based seçeneği ile kurulumda yapılmatadır. Ama sistem kesinlikle remote desktop services host rolü kurulu olması gerekmektedir. Bundan sonraki makalelerimizde bu konuyu ayrıntılı olarak ele alacağız. Biz sisteme ilk defa remote desktop services rolünü ekleyeceğimiz için ilk seçenekle devam ediyoruz.

 

 

image007

 

 

Burada Windows Server 8 de yeniliklerinden birini görebiliriz. Yeni server manager ile sadece üzerinde çalıştığımız serverlara değil sistem üzerindeki başka serverlarada artık role ve feature ekleyebiliyoruz. Fakat bu serverlar daha önceden server poolla eklenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca “Select a virtual hard disk” özelliğ ile sanal bir serverın VHD disine role yada features kurabiliriz. Biz şu anda çalıştığımız servermızı seçip next ile devam ediyoruz.

 

 

image008

 

 

Artık hangi rolü ekleyeceğimizi seçeceğimiz bölüm geldi burası Windows Server 2008 R2 ile benzerlik gösteriyor zaten. Kuracağımız rol Remote Desktop Services olduğu için onu seçip next ile devam ediyoruz.

 

 

image009

 

 

Artık Windows Server 2008 R2 da olduğu gibi features (özellikler) ve rolleri ayrı seçenekler ile kurmuyoruz. Tek seçenek olduğu için her rol kurulumunda bu ekranda karşımıza çıkacak buradan herhangi bir seçim yapmadan next ile kurulumumuza devam ediyoruz.

 

 

image010

 

 

Burada Remote Desktop Services hakkında kısa bir açıklama var burayı da next diyerek geçiyoruz.

 

 

image011

 

 

Bu bölümde Remote Desktop Services rolüne hangi servisleri ekleyeceğimi belirleyeceğim. Biz sadece remote desktop session host ve licensing servislerini işaretliyoruz.

 

 

image012

 

 

Artık kurulumu başlatabiliriz. Burada hangi rollerin ve bu rollere ait hangi servislerin kurulacağına ait son bir bilgilendirme mevcut. Ayrıca “Restart each destination server automatically if required” seçeneğini işaretlersek kurulum bittikten sonra eğer ihtiyaç olursa sizden bir onay almadan restart olacaktır.

 

 

image013

 

 

View installation progress” altında kurulumun başladığını görebiliriz.

 

 

image014

 

 

Görüldüğü gibi kurulumumuz sorunsuz bitti.

 

Windows 8 clienttan nasıl bağlanıyoruz ?

 

Windows 8 client versiyonunda remote desktop services bağlantısını yapacağımız rdp programında biraz değişikliğe uğradı.

 

 

image015

 

 

Yeni Metro UI ara yüzlü menüden “Remote Desktop” ı seçiyoruz.

 

 

image016

 

 

Yeni Remote Desktop ın görüntüsü bu şekilde.

 

 

image017

 

 

Mouse mızı sağ köşeye getirdiğimiz zaman Settings kısmından Remote Desktopın ayarlarına ulaşabiliyoruz.

 

 

image018

 

 

Preferences tabından görüntü ayarlarını ve ortamda varsa Remote Desktop Gateway adresini girebiliyoruz.

 

 

image019

 

 

PC name kısmana serverımızın ismini yazıyoruz.

 

 

image020

 

 

Gelen ekranda domain kullanıcı adı ve şifremizi yazıyoruz.

 

 

image021

 

 

Server ile bağlantı sağlanıyor.

 

 

image022

 

 

Bağlantı sağlandıktan sonra gerekli konfigürasyon dosyaları yükleniyor.

 

 

image023

 

 

Ve bağlanmış bulunuyoruz.

 

 

image024

 

 

Servera bağlandıktan sonra mouse cursorumuzu taskbarın altında sağ tıklarsak böyle bir menü karşımıza çıkar. Bu menü ile Home ile client makinamızın masaüstüne geri dönebiliriz. Connection ile bağlantı hızımızı görebilir. Yukarıdaki menü ise o anda bağlı olduğumuz Remote Desktop bağlantılarımızı bize gösterir.

 

 

image025

 

 

Sistemden çıkmak için. Sağ yukarı köşeden kullanıcı ismimize tıklayıp log off olabiliyoruz.

 

Bu makalemizde Windows Server 8 üzerine Remote Desktop Services Host rolünün kurulumu ve Windows 8 client üzerindeki değişiklikleri gördük. Diğer bölümde yapılandırmayı yapacağız.

 

Diğer makalemizde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu