Virtualization

VMware ESXi 8 ISCSI Disk Ekleme İşlemi

Merhaba, bu makalemizde VMware ESXi 8 üzerinde ISCSI disk ekleme işlemlerini ele alıyor olacağız. Günümüzde birçok bilgisayar ve türevi cihaz genel olarak kendi üzerine takılı olan disk teknolojisini kullanarak çalışmaktadır. Teknolojinin yoğun kullanımı ile birlikte kurumlarda büyük disk alanlarına ihtiyaç duyulmasından dolayı geçmiş yıllarda hayatımıza farklı teknolojiler girdi. Bu teknolojiler günümüzde güncellenerek daha da geliştiriliyor. Geniş depolama alanları ilave etmek için Storage ve Nas gibi cihazlar tercih ediliyor. Bu cihazlarda kendilerini kullanacak olan sistemlere bağlanarak geniş disk alanı elde edilmesini sağlıyor. Bu bağlantılar doğrudan FC (Fiber Channel) ve ISCSI olarak bağlanabilmekte. Bunlara ilave olarak farklı bağlantılar söz konusu olabilmekle birlikte en yaygın kullanılanları bu türlerdir. ISCSI terimini aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

ISCSI (Internet Small Computer Systems Interface) :  IP tabanlı depolama komutlarını, ağ yapısının her yerinden gönderebilen bir protokoldür. Bu işlemler için LAN yapısı veya VPN bağlantı kullanabilir. iSCSI servisi, hayali bir hard disk belirler. Lokal bir bilgisayar üzerinden görülebilir. Bu sayede yerel bilgisayarın işletim sistemi tarafından yönetilebilir. Gerçekte ise yeni eklenen disk,  sanal disk gibi işlev yapar. Yönetilen işletim sistemine donanımsal bir ekleme gerektirmez.

Aşağıda örnek basit bir bağlantı şeması yer almaktadır. iSCSI kaynağına network üzerinden iSCSI başlatıcıların bağlandığını görebiliyoruz. Aşağıdaki şemaya göre açıklanması gereken iki terim var. iSCSI Initatior ve iSCSİ Target şimdi bu terimleri açıklayalım.

iSCSI Target : Bir donanım veya yazılım üzerinde bulunan disk kaynağını ifade eder.

iSCSI Initatior: Bilgisayar veri deposunda, bir SCSI başlatıcısı, bir SCSI oturumu başlatan, yani bir SCSI komutu gönderen uç noktadır. Özetle target cihazları sistemimiz tarafından kullanabilir duruma getiren mimaridir. Şimdi makalemizin asıl konusu olan VMware ESXi 8 ortamımıza nasıl ISCSI disk bağlantısı yapma işlemine odaklanalım.

Bu işlem için elimizde bir ISCSI bağlantısı imkanı veren donanım veya yazılım olması gerekir. Yani bir target olması gerekir. Biz makalemize konu olan işlemde elimizde fiziksel bir ISCSI bağlantısı yapacağımız cihaz olmamasından dolayı Windows Server yeteneklerinden yararlanarak bir ISCSI target oluşturacağız. Bu kısımlara uzun olarak girmeyeceğim portal içerisinde Windows Server üzerinde ISCSI Target oluşturma ve yapılandırma ile ilgili olan makalemiz bulunmakta. Buradan bu makalemize göz atabilirsiniz.

Genel olarak özetlemek gerekirse Windows Server üzerinde File and Storage Services rolü altında yer alan ISCSI Target Server rolünün kurulu olması gerekmekte.

Rol kurulumundan sonra kullanım için 30 GB kapasiteli ISCSI-LUN.vhdx isimli disk alanımız oluşturulmuş durumda.

Windows Server üzerindeki ISCSI Initatior üzerinden baktığımızda bu ISCSI diskimize bağlantı yapabilir durumdayız. Bu sunucuda bir işlem yapmak için kullanmayacağımızdan bağlantımızı Disconnect ile kesiyoruz.

Gerekli ön hazırlıktan sonra ESXi 8 konsolumuza login olalım.

Konsolumuzda açılan Dashboard ekranında Storage simgesini tıklayalım.

Öncelikle açılan ekranda Adapters tabına giriş yapalım.

Açılan ekranımızda Software iSCSI tabına tıklayalım.

Varsayılan olan Disabled durumda olan konfigürasyon ayarını Enabled olarak değiştirelim.

Sonrasında konfigürasyon yapmak için gerekli ekranlar açılacaktır.

Bu alanda ekleme yapabilmemiz için Target name ismini ben Windows sunucum üzerinden erişimim rahat olduğu için iSCSI Initiator üzerinden kopyalıyorum.

ESXi üzerinden iSCSI diskime erişim sorunu olmaması için Firewall ayarını kapalı duruma getiriyorum. Tabi sadece gerekli portlara izin verilmesi daha iyi olacaktır ve olması gerekendir.

İlgili tanımlama ekranında Target alanına kopyalamış olduğum target ismini yapıştırıyorum. İlgili target sunucunun ip adresi ve kullanılan port default olduğu için otomatik geliyor.

Bir Alias ismi veriyoruz. SAVE CONFIGURATION ile işlemi tamamlıyoruz.

Tanımladığımız adapter ekranımızda belirdi ve Online olarak devrede.

Devices tabında yine diskimizi görebiliyoruz. 30 GB MSFT vendor ve durumu normal olarak gözükmekte.

Şimdi ESXi sunucumuza bu diskimizi datastore olarak tanıtmamız gerekmekte. New datastore  butonuna tıklayalım.

Karşımıza ilgili Datastore alanını oluşturmak için bir sihirbaz geldi.

DataStore için bir isim belirleyip NEXT ile sonraki adıma geçelim.

Datastore olarak yapılandırabileceğimiz disk listesi karşımıza geldi. 30GB olan ISCSI diskimizi görmekteyiz. Bu diskimiz seçiliyken NEXT ile sonraki adıma ilerleyelim.

Diskin formatını belirleme imkanımız var. Biz varsayılan ayarlara müdahale etmiyoruz. Diskin önceki ve sonraki durumlarını aşağıdan görebiliyoruz. NEXT ile sonraki adıma ilerleyelim.

Yapılacak olan işlemlerin özeti geldi. FINISH ile işlemimizi başlatalım.

Disk içeriğinin silineceği uyarısını YES ile geçelim.

İlgili işlemimiz tamamlandı ve Datastore kullanıma hazır duruma geldi.

Test için bir dosya upload işlemi yapalım. Upload butonuna tıklayalım.

İlgili dosyamızı seçelim ve Aç butonu ile upload işlemini başlatalım.

Upload işlemimiz başladı.

İşlemimiz sorunsuzca tamamlandı.

Upload sonrası disk istatistikleri aşağıdaki gibidir.

Güvenlik açısından datastore yapınız için ayrı bir network üzerinden hizmet vermeniz önerilmektedir. Biz test ortamı olduğundan klasik bir tanımlama işlemi yaptık. Umarım yararlı oldur. Farklı bir makalede görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Selamlar, faydalı bir makale olmuş ancak windows firewall kapatılması yerine ilgili portlara izin verilerek kullanmak daha iyi olacaktır. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu