Haberler

Yapay Zeka Çılgınlığı SSD ve Bellek Kartı Üretimini Durdurdu

Donanım pazarında son aylarda sıklaşan stok problemlerine bir yenisi eklendi. Transcend, tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle SSD, SD kart ve USB bellek üretiminde gecikme yaşandığını reseller’lara iletti. Şirket, NAND çip sevkiyatında yaşanan kesintinin üretim planlarını doğrudan etkilediğini belirtti. Sektör kaynakları, artan talebin tedarik baskısını artırdığını ifade ediyor.

Tedarik Sorunlarının Derinleştiği Piyasada NAND Çip Akışı Azaldı

Transcend tarafından gönderilen bilgilendirme mektubu, SanDisk ile Samsung tarafından sağlanan NAND çiplerinin sevkiyatının iki kez ertelendiğini ortaya koyuyor. Şirket, ekim ayından bu yana yeni çip teslimatı alamadığını bildiriyor. Çip akışındaki kesinti, dördüncü çeyrek için ayrılan üretim kapasitesinin azaltılmasına neden oluyor. Tedarikçilerin önceliğini büyük veri merkezlerine vermesi sürecin en belirgin etkisini oluşturuyor.

Piyasa oyuncuları artan talebin DRAM ile NAND tarafında baskı oluşturduğunu dile getiriyor. Büyük veri merkezleri tarafından yapılan toplu alımların üreticilerin öncelik listesini değiştirdiği ifade ediliyor. Transcend, maliyetlerin bir haftada yüzde 50 ile 100 arasında yükseldiğini aktarıyor. Fiyatlardaki artışın üç ila beş ay sürebileceği yorumları yapılıyor.

Analistler, son aylarda depolama ile bellek alanında gözlenen fiyat artışının geniş bir ekosisteme yayıldığını belirtiyor. HDD fiyatlarında yaklaşık yüzde 20’lik artış ortaya çıkıyor. SSD modellerinde orta kapasite seçenekleri daha fazla talep görüyor. RAM fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşanıyor.

Grafik kartları tarafında fiyat güncellemelerinin konuşulması olası bir yükseliş sinyaline dönüşüyor. Intel işlemci fiyatları artışa hazırlanıyor. GDDR7 üretimindeki sıkışıklık nedeniyle Nvidia 5000 Super serisinin sınırlı stokla çıkabileceği ifade ediliyor. Donanım dünyasında yer alan farklı markaların da tedarik uyarıları paylaşması tabloyu daha net hâle getiriyor.

DigiTimes Asia tarafından yapılan görüşme Transcend’in mektuptaki ifadelerin şirketin resmî açıklamasını tam olarak yansıtmadığını belirttiğini gösteriyor. Şirket, tedarik tarafında son haftalarda daralma yaşandığını kabul etse de yazışmanın genel durumu tam olarak temsil etmediğini söylüyor. Sektör kaynakları, yaşanan sıkışıklığın kısa vadede donanım fiyatlarına etki edeceğini dile getiriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu