Elon Musk’ın Şirketleri Apple ve OpenAI’ye Tekelcilik Davası Açtı
Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X ile yapay zekâ girişimi xAI, teknoloji devleri Apple ve OpenAI’ye karşı dava sürecini başlattı. X ve xAI, iki firmanın pazarı tekelleştirerek yeni rakiplerin önünü kapattığını öne sürdü.
Dava Dosyasında Ağır Suçlamalar Yer Aldı
Teksas’taki federal mahkemeye sunulan dava dilekçesinde Apple ve OpenAI’nin pazarın kontrolünü ellerinde tutmak için iş birliği yaptığı öne sürüldü. Musk’ın şirketleri, bu iş birliği sayesinde yenilikçi girişimlerin gelişme şansı bulamadığını savundu. Dosyada, özellikle yapay zekâ sohbet botlarının iPhone’daki yerleşik özelliklerin yerini alacak süper uygulamalara dönüşme ihtimalinin engellendiği iddiası yer aldı.
Geçen yıl Apple, ChatGPT’nin iPhone işletim sistemine entegre edileceğini açıklamıştı. Musk’ın şirketleri, bu anlaşmanın Apple’ın pazarı tek başına yönlendirmesine imkân tanıdığını belirtti. Şikâyette, bu durumun rekabeti zayıflattığı ve yatırımcıların ilgisini azalttığı vurgulandı.
Elon Musk, 11 Ağustos’ta X üzerinden yaptığı açıklamada Apple’a dava açacağını duyurmuştu. Musk, şirketin App Store’da OpenAI dışındaki yapay zekâ girişimlerinin önünü kapattığını söylemişti. Ünlü iş insanı, bu durumu açık bir tekel ihlali olarak nitelendirmişti. Apple ve OpenAI, dava hakkında gelen sorulara yanıt vermedi. Her iki şirketin önümüzdeki günlerde resmî açıklama yapması bekleniyor.
Dava, Elon Musk’ın uzun süredir devam eden OpenAI ile çekişmesinin yeni bir aşaması olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre süreç, yapay zekâ pazarındaki rekabeti daha da sertleştirecek ve teknoloji devlerinin stratejilerini yeniden şekillendirecek.









