Avrupa’daki Bulut Hizmetleri Grubu, Broadcom’un VMware Satın Almasına Dava Açtı
Avrupa merkezli bulut hizmetleri sağlayıcılarını temsil eden CISPE, Broadcom’un 61 milyar dolarlık VMware satın almasının Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmasına itiraz etti. Kuruluş, karara karşı Avrupa Birliği Genel Mahkemesi’ne resmi başvuruda bulundu.
CISPE, Avrupa Komisyonu’nu Hukuki Hatalarla Suçladı
CISPE tarafından yapılan açıklamaya göre Avrupa Komisyonu’nun onay kararı ciddi hukuki hatalar içeriyor. Kuruluş, rekabet değerlendirmesinde yapılan eksikliklerin kararın iptalini gerektirecek düzeyde olduğunu savunuyor. CISPE, Broadcom’un bazı sözleşmeleri tek taraflı şekilde feshettiğini ve yeni lisans şartlarını dayattığını belirtiyor. Bu yeni koşullar arasında on katı aşan fiyat artışları ve çok yıllık zorunlu taahhütler yer alıyor.
Kuruluşa göre bu adımlar, temel VMware yazılımlarına erişimi zorlaştırıyor. CISPE, bu uygulamaların Avrupa’daki bulut sağlayıcılarının sunduğu esnek ve güvenli hizmetleri doğrudan tehdit ettiğini söylüyor. Broadcom’un VMware ile ilgili kanal programını yeniden yapılandırması da tartışmalara neden oldu. CISPE, bazı iş ortaklarının VMware tabanlı bulut hizmetlerini satın alma ve satma yetkisinden mahrum kalabileceğini ifade etti. Bu durumun Avrupa’daki hizmet sağlayıcılar açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.
Kuruluş, Broadcom ile adil erişim şartları için iletişim kurma çabalarının yanıtsız bırakıldığını açıkladı. CISPE, Avrupa Komisyonu nezdinde iki yıl boyunca girişimlerde bulunduğunu ancak somut bir adım atılmadığını belirtti.
Avrupa Komisyonu’nun Değerlendirme Kapsamı Eleştiriliyor
Avrupa Komisyonu’nun satın almayı onaylarken ağırlıklı olarak Broadcom’un donanım tarafına odaklandığı biliniyor. VMware’in sanallaştırma alanında rakipleri bulunsa da, şirket hâlâ sektörde en yaygın kullanılan platformlardan biri. CISPE’ye göre asıl sorun, yazılım tarafında yaşanan tekelleşme riskiydi. Ancak Komisyon, esas olarak Broadcom’un VMware yazılımlarını yalnızca kendi donanımlarıyla uyumlu hâle getirme ihtimalini değerlendirdi.
Broadcom, bu konuda düzenleyicilere güvence vererek gerekli önlemleri alacağını taahhüt etti. Komisyon da satın almaya bu şartla onay verdi. Fakat CISPE, yazılım lisanslama koşullarındaki radikal değişikliklerin göz ardı edildiğini savunuyor.
Satın alma sonrası birçok VMware kullanıcısı yeni lisanslama yapısından memnun değil. CISPE üyeleri, artan maliyetler ve dağıtım kısıtlamaları nedeniyle zorlanıyor. Broadcom’un kanal programındaki en alt seviyeyi dünya genelinde kaldırmasına rağmen Avrupa’da bu kararı uygulamaması, şirketin kıtadaki baskıyı dikkate aldığını gösteriyor. Alternatif çözümler arasında Nutanix, Microsoft, HPE, Red Hat, Citrix ve OpenNebula gibi seçenekler yer alıyor. Ancak Nutanix dışındaki çoğu platform, CISPE üyeleri gibi hizmet sağlayıcıları hedeflemiyor.
Avrupa Komisyonu’nun onayladığı büyük ölçekli satın almalara karşı açılan davaların başarıya ulaşması oldukça zor. Yine de CISPE’nin amacı kararı tamamen iptal ettirmekten çok, Broadcom’u bazı uygulamalarından vazgeçmeye zorlamak olabilir. Özellikle Avrupa’daki baskılar karşısında Broadcom’un geri adım atma ihtimali göz ardı edilmiyor.









