Haberler

BiTekDer kuruldu…

Bilişim sektörünün tüm paydaşlarını buluşturan Bilgi Teknolojileri Derneği BiTekDer, 1 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen toplantı ile resmen kuruldu. BTHABER Şirketler Grubu Başkanı ve BiTekDer Başkanı Murat Göçe, Türkiye’de bilişim sektörünün yapısına, eksiklerine ve ihtiyaçlarına dikkat çektiği konuşmasında, sektörde istikrarlı büyümeyi geliştirerek ilerlemenin önemine vurgu yaptı. İhracatta alınması gereken yola, sektörün büyüme rakamlarını ikiye katlama gerekliliğine, yazılımcı başta olmak üzere bilişim sektörü istihdam ihtiyaçlarına dikkat çeken Murat Göçe’ye göre, sektöre destek veren sivil toplum kurulularının hepsi bir tarafından tutarsa sektöre destek de devleşir. BiTekDer’i bu amaçla hayata geçirdiklerini kaydeden ve bilişime dokunan herkesin bu derneğe üye olabileceğini vurgulayan Murat Göçe, devam etti:

“Derneğimize üyelik için www.dernegimizeuyeol.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Sektörümüzü büyütmek adına bu derneğin parçası olmanız önemli. Sorunları çözdük, çözümler cebimizde demiyor, birlikte çalışarak bunu yapabileceğimizin altını çiziyoruz. Sektörde sorunlarımız çok maalesef ve BiTekDer olarak çözüm çalışmaları yapacağız. Üyeler arasında birlik olması önceliğimiz. Burası bir başkanlık derneği değil, tamamen sektör ve üyeleri için çalışacak. Sektörün derneğinde çalışma gruplarında aktif çalışmanızı beklerim. Çok fikirlerimiz var.”

Dijital platformda gerçekleşen BiTekDer kuruluş ve tanıtım toplantısına Boston’dan katılan Süreyya Ciliv, Murat Göçe’yi tebrik ederek başladığı konuşmasında, izleyici sorularına yanıt olarak liderliğin tanımını da yaptı. Liderliği ‘bir takımı yönetmek değil, doğru yönü belirlemek’ olarak açıklayan Süreyya Ciliv’e göre, doğru vizyonu geliştirmek, geleceği iyi okuyup büyük düşünmek ve oyunu değiştirmek işin temeli. “Lider her zaman öğrenmeye açık, takım oyuncusu, çalışkan ve dürüst olmalı” vurgusunu yapan Süreyya Ciliv, ABD’de öğrenim hayatından Microsoft ve Turkcell kariyerine uzanan süreci ve bugününü şöyle anlattı: “Önden gidip yolu açmak ve doğru yolu bulmak kritik. Geleceği iyi okumak ve takımı harekete geçirmek çok önemli. Çalıştığım tüm şirketlerde işin lideri olacak kişileri toplamaya önem verdim. ‘Lider doğulur’ tanımına kesinlikle inanmıyorum.

Bence lider olunur. Kişinin 10 ve 25 yaş arasındaki dönemi de bir liderin oluşumundaki en önemli senedir. Öğrenmeye hevesli olmak çok önemli ve bence en önemli liderlik özelliği. Çözülecek büyük problemler var ve hepsi birer fırsat. Dijital değişimi iyi okumak lazım. Pandemi dönemi ile 10 yılda yapılacak dönüşüm 6 ayda yapıldı. Mobil iletişimin Türkiye’nin her yanında olması gerektiğine 15 yıl önce inanıyordum. Dijital dönüşüm çok kritik ve bilgisayarlar, sensörler her yerde ve sensörler benim en çok heyecan duyduğum konu. Her yerden bilgi akıyor. Elimizde inanılmaz teknolojiler var ve dijital dönüşüm her iş kolunu etkiliyor. Girişimciler ve bilişimciler öncelikle teknoloji dünyasındaki değişimi iyi okumalı.

AR, VR ile iletişim gelişecek. İkincisi bulut bilişim, yani sınırsız işlem gücü ve büyük veri, analitik, ML ve AI burada kritik. Tüm bunları bağlayan ise mobil genişbant ve iletişim her yerde. 5G ile daha fazla gerçek zamanlı optimizasyon olacak. İşin özünde ise müşteri ve odaklılık var ve burada da mikro segmentasyon ile her bir bireyin ihtiyaçlarına yanıt verebilmeye, inovasyonla müşteriye daha fazla fayda sunmaya odaklanmak lazım. Turkcell sonrası bugünkü kariyerimde ben de bir girişimciyim ve girişimcilere bir önerim de sadece Türkiye’ye odaklanmayın. En zor müşteri, yabancıdan alım yapmaya daha meraklı olan Türkiye’deki müşteriler ve bu nedenle teknolojiyi iyi anlayıp dünyaya odaklanmak lazım.

İşin merkezinde yazılım var ve ben de yazılımcı bir firmaya yatırım yaptım. Gerçek zamanlı mükemmellik için iş optimizasyonu yapan bir şirket kurduk. Optimizasyon çok önemli ve değişimi iyi okumak, işin özünü, müşteriyi ve yeni ürünlerle bağı iyi kurmak lazım. Tüm bunları tek başınıza yapamazsınız. Ben bir takım sporcusuyum ve takıma hep inandım. İyi bir takımı uzman isimlerle oluşturmak başarı demek. Problemler birer fırsat ve gençler de hem teknoloji uzmanı hem iş adamı hem takım oyuncusu olmalı.”

Ciliv’in konuşmasının ardından, BiTekDer ve hedeflerinin ele alındığı bir panel düzenlendi. Aynı zamanda BiTekDer yönetim kurulunda yer alan Unilever IT Direktörü Şirin Aktaş’ın moderasyonunu üstlendiği panelin katılımcıları da yine BiTekDer yönetim kurulu üyelerinden İGA Havalimanı Dijital Hizmetler ve Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ersin İnankul, Hedef Filo CIO’su Evren Öcal Karatuna, Türk Eğitim Vakfı (TEV) IT Müdürü Mustafa Meral ve E-Data Satış ve Pazarlama Direktörü Tuncay Işık oldu. Panelde, bilişimin ülke kalkınmasındaki etkileri ve BiTekDer’in bu konuda yapacağı çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu