Haberler

Google’dan Pinterest’e Rakip Yeni Bir Hizmet: Keen

Google, geçtiğimiz günlerde Pinterest’e rakip olacak yeni hizmetini sessizce piyasaya sürdü. Deneysel uygulamalar ve hizmetler üzerine çalışmalar yapan Area 120 ekibi tarafından geliştirilen Keen, şu anda web ve Android üzerinde kullanıma hazır.

Keen’in temel prensipleri aslında Pinterest veya benzeri sitelerden çok da farklı değil. Sevdiğiniz bir konu üzerinde başlık açıp aramalar yapıyorsunuz ve bulduğunuz içeriklerle oluşturduğunuz galerinizi başka insanlarla paylaşıyorsunuz. Zevklerinize göre sürekli olarak yeni şeyler keşfeden Keen, size sürekli olarak tavsiyelerde bulunuyor. Bunlar devrimsel şeyler değil, zira bütün sosyal medya sitelerinde ana sayfanızdaki feed yaratılırken daha önceki tıklamalarınızdan toplanan veriler kullanılıyor. Bu tarz özelleştirmeler uzun süredir mevcut.

Peki Keen’i diğerlerinden ayıran ne?

Geliştiricilerden CJ Adams’ın söylediğine göre, Keen’in en büyük özelliği Google’ın makine öğrenmedeki uzmanlığından sonuna kadar faydalanması. “Bir konuda uzman olmasanız bile bir Keen yaratıp hoşunuza giden ilginç bazı linkler ve içerikler toplayabilirsiniz. Bunlar daha sonra yapay zekânın benzer içerikleri bulması ve size sunması için bir temel oluşturacaktır” diyor Adams.

Tabii merak edilen şeylerden biri de Google’ın bundan nasıl bir çıkar sağlayacağı. Bilindiği üzere Google’ın sosyal medyaya girme çabaları Google+ ile maalesef son bulmuştu. Sosyal medyadan elde edilen milyarlarca verinin reklam sektörünü nasıl geliştirdiği de aşikâr. Pinterest benzeri bir yazılım ise kullanıcıların tam olarak neyle ilgilendiğini nokta atışıyla tespit etmek için muazzam bir yöntem. Keen’e giriş yaparken Google hesabımızı kullanıyoruz, sitedeki gizlilik kısmına bakıldığındaysa direkt olarak Google’ın kendi gizlilik sözleşmesi görünüyor. Yani Keen üzerinde yaptığınız her hareket, doğal olarak diğer Google hareketlerinizle beraber toplanıp depolanıyor.

Elde edilen verilerle yeni projelere girilecek mi bilemeyiz, ama makine öğrenme teknikleriyle kullanıcıların hobilerine ve ilgi alanlarına destek olma fikri şimdilik fena gözükmüyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu