Haberler

Google, Mozilla ve Apple Kazakistan Halkı İçin Önlem Aldı!

Daha önceden bildiğimiz gibi Kazakistan hükümeti gizliliği yok edebilecek bir SSL sertifikası çıkartıp bu sistemi tüm ülkeye zorunlu kullanım haline getirmişti. Ve ülkede tüm telekomünikasyon şirketleri güvenlik sertifikasını kullanıcılarına bilgi vererek yayınladı.

Bu durumdan şikayetçi olan Kazakistan halkı;  Firefox, Chrome, Safari gibi tarayıcı sahibi firmalara şikayetlerini bildirdi. 21 Ağustos itibari ile firmalar Kazakistan halkını devlet gözetiminden korumak amacıyla CA sertifikasını tarayıcı içinde engellediler. Bu tarihten itibaren “Qaznet Trust Network” sertifikasının devlet tarafından verilen sertifikaya cevap veren bir web sitesine erişmeye çalışırken bu sertifikaya güvenilmemesi gerektiğini belirten bir hata mesajı görecekler.

Apple sözcüsü “Apple, mahremiyetin temel bir insan hakkı olduğuna inanmaktadır ve kişisel bilgileri korumak için her Apple tarayıcısını sıfırdan tasarlıyoruz. Sertifikanın Safari tarafından güvenilmemesini ve kullanıcılarımızın bu sorundan korunmasını sağlamak için harekete geçtik” dedi.

Google, “Korunacak kullanıcılar için herhangi bir işlem yapılması gerekmez. Ayrıca, sertifika Chromium kaynak kodundaki bir engelleme listesine eklenecek” dedi.

“Chrome kullanıcılarının verilerini tehlikeye atmak için hiçbir hükümette, herhangi bir kuruluşta, devlette veya başka bir yolla asla tolerans göstermeyeceğiz. Bu sorun için korumaları uyguladık ve her zaman kullanıcılarımızı güven altına almak için harekete geçeceğiz” (Senior Engineering Directory Parisa Tabriz) Chrome.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Devlet tarafından deploy edilmiş sertifikayı bypass ederek mahremiyet sağlanmaz diye biliyorum. Bildiğim tek şey hiç bir şey bilmediğim. Ne yaparsanız yapın ülkenin internet omurgası zaten gözetimden geçiyor. Maalesef. Bu da insanları dark web v.b. ne itiyor ancak çok gelişmiş ve özel tasarımlı router kullanmadığınız sürece de bu ağa bağlanmanız da işe yaramaz. Devlet mantığı “mahremiyet isteniyorsa mutlaka altında buzağı vardır” şeklinde işler. Maalesef.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu