Haberler

NASA’nın Ay’a İniş Projesini SpaceX Gerçekleştirecek

2.9 Milyar Dolar değerinde bir anlaşma imzalanacak

Ajans bugün yaptığı açıklamaya göre, NASA’nın 2024 yılına kadar Ay’a insan gönderme misyonunun bir parçası olarak Ay’a inen bir araç inşa etmek için Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX’i seçti. Anlaşma yaklaşık 2.9 milyar dolar değerinde olacak. NASA ile SpaceX arasındaki sözleşmenin 1 Mayıs’ta imzalanması bekleniyor.

Dört astronot Orion uzay aracı ile NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi’ne fırlatılacak. Ardından, iki kişi SpaceX’in ay iniş aracına transfer olacak. Ayın yüzeyini keşfetmek için yaklaşık bir hafta geçirecekler, ardından iniş aracı ile Orion’a geri dönecekler.

Sözleşme, mürettebatsız bir uçuş ve tek bir mürettebatlı iniş için geçerli. Sonraki inişler, bir takip tedarik programı kapsamında fiyatlandırılacak. NASA, sonraki planları hakkında endüstri ile görüşmelere gelecek hafta başlayacağını söyledi.

Söz konusu proje için üç büyük rekabetçi vardı. SpaceX, savunma sanayi üstlenicisi olan Dynetics ile Jeff Bezos’un başında olduğu Blue Origin’i geride bıraktı. NASA, daha önce bu üç firmaya, Ay’a iniş konseptleri geliştirmek için toplam 967 milyon dolar ödenek vermişti.

Söz konusu sözleşmeyi SpaceX’in kazanmış olması NASA duyurusundan önce teknoloji basını tarafından haberleştirildi. Human Lander Selection program yöneticisi Lisa Watson Morgan tarafından NASA çalışanlarına gönderilen şirket içi bir e-postada ise, “bugünkü etkinlikten önce bilgilerin sızdırılmış olmasından dolayı çok hayal kırıklığına uğradığını,” söyledi. “Bu şekilde öğrenmek zorunda kaldığınız için üzgünüm.”

Sadece tek bir şirketle sözleşme imzalanması şaşkınlık yarattı

NASA’nın Apollo programından sonraki ilk Ay’a iniş görevinin sözleşmesi iki şirket seçmesi bekleniyordu. Yani sadece SpaceX ile sözleşme yapmak, özellikle Blue Origin’e ve Lockheed Martin ve Northrop Grumman’ın da dahil olduğu diğer büyük rekabetçiler adına hayal kırıklığı yarattı. Örneğin ticari mürettebat programında, hem Boeing hem de SpaceX ile sözleşmeler imzalanmıştı. İmzalanan sözleşmelerde yedeklilik, şirketlerden birinin sözleşme şartlarını sağlamakta sorunlar yaşaması durumunda NASA’ya ikinci bir seçenek sunuyor.

Morgan e-postasında, “Önümüzde bizim için önemli işler var, ancak başlangıçta beklediğimiz finansman seviyelerine ulaşamadık,” diye yazdı. Tek ortaklı programda çalışan kişi sayısının azalacağını da mailine ekledi. NASA, programın hızlı bir şekilde işlemesini sağlamak için yalnızca bir ortak ile anlaşmayı seçti.

SpaceX teklifi, şirketin Teksas, Boca Chica’da inşa ettiği yeni nesil uzay aracı Starship’ti. Aracın, bir astronot mürettebatı ve 100 ton kargo taşıyabilmesi gerekmekte. Starship’in kendisini Ay veya Mars gibi sert bir yüzeye indirmek için ana motorlarını kullanması gerekiyor. SpaceX, Starship’i 3 Mart’ta başarıyla yüzeye indirmişti, ancak inişin hemen ardından havaya uçtu. 30 Mart’taki bir başka girişimi de uzay aracında bir yangın ile son buldu.

NASA’nın İnsan Keşif ve Operasyonlar Misyon Direktörlüğü yardımcı yöneticisi Kathy Lauders, NASA canlı yayınında “Ay’a insanlı iniş, Ay yüzeyinin farklı bölümlerine erişmemize izin verecek,” dedi. “Ayrıca, Mars’a veya oradaki diğer gezegenlere inmemize yardımcı olacak yeni teknoloji ve olanakları keşfetmemize de olanak tanıyacak.”

Artemis görevi ile ilk kadın ve ilk “renkli” kişi de Ay’a inmiş olacak. Şimdiye kadar sadece beyaz erkekler ay yüzeyine inme şansını yakaladı. Artemis ekibinin parçası olan 18 astronot Kasım ayında tanıtılmıştı.

ABD Başkan’ı Joe Biden, 2022 bütçesinde NASA’ya yaklaşık 24,7 milyar dolarlık bir pay ayırdı.

Kaynak: theverge.com

Diğer Haberler

Pakistan Sosyal Medya Platformlarını Geçici Olarak Engelledi
AdBlock Google Dökümanlar ve Google Drive’ı Engelliyor
Facebook, Veri Sızıntısı Nedeniyle Toplu Davalar ile Karşı Karşıya

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu