Blog

Yasaklı Sitelere Giriş İçin DNS Ayarları

Yasaklı web sitelerinin sayısı çok çeşitli nedenlerden dolayı her yıl artıyor. Birçok ülkede, hükümetler, internet erişimini aktif olarak sansürlüyor ve internet kullanıcılarının popüler web sitelerine girişini engelliyor. Bu da, yasaklı web sitelerine giriş için insanları alternatif yöntemler bulmaya itiyor.

Bu yüzden bugün bu yazıda, yasaklı web sitelerine giriş için DNS ayarlarını nasıl değiştirebileceğinizi anlatacağız. 

Fakat öncesinde, web sitelerindeki engelin nasıl kaldırlabileceğine yönelik alternatif yollara değinelim.

Haydi başlayalım!

Yasaklı Sitelere Giriş İçin DNS Ayarları

Tarayıcınız bir web sayfasına her eriştiğinde, isteği doğru sunucuya yönlendirebilmek için bir DNS sunucusundan web sitesinin IP adresini ister. Tüm internet istekleri önce bir DNS sunucusundan geçmesi gerektiği için yasaklanan web sitelerine giriş için DNS sunucunuzu yapılandırmanız gerekir.

Çoğu zaman ISS, belirli web sitelerine erişimi yasaklamak için DNS yöntemini kullanır. Ancak çoğu kişinin bundan haberi yoktur. Yasağı atlamak için harici DNS sunucularını kullanabilirsiniz. Fakat her DNS size etkileyici sonuçlar vermez. En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4’tür.
  • OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220
  • DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40
  • OpenNIC Sunucuları: 206.125.173.29, 45.32.230.225
  • Cloudflare IPv4 Sunucuları: 1.1.1.1, 1.0.0.1

Daha fazla alternatif isterseniz, En Hızlı DNS Sunucuları, yazımızı okuyabilirsiniz.

Şimdi gelelim Windosws’ta DNS ayarlarınızı nasıl değiştirebileceğinize.

Windows 10’da DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Yasaklı sitelere giriş için Windows 10’da DNS ayarlarınızı değiştirmek isterseniz, aşağıdaki adımlar takip edebilirsiniz:

  • Denetim Masası > Ağ ve İnternet > Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne gidin
  • Sol tarafta bulunan Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir’e tıklayın.
  • Mevcut internet bağlantınızın üzerine tıklayın ve Özellikler’i seçin.
  • İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) başlıklı seçeneği seçerek Özellikler’e tıklayın. 
  • Yeni DNS sunucu adresinizi girin.

Bu alana, kullanmak istediğiniz DNS sağlayıcısına bağlı olarak yukarıda listelediğimiz  IP adreslerini girebilirsiniz.

Yasaklı Web Sitelerine Giriş İçin Alternatif Yöntemler

1. VPN Kullanın

VPN (Virtual Private Network – Sanal Özel Ağ) yazılımı, gerçek IP adresinizi göstermeyen bir gizleme katmanı görevi görür. Bir VPN kullanırken, cihazınızdan gelen trafik, devlet veya ISS tarafından engellenmeyen bir VPN sunucusundan geçer, bu nedenle yasaklanan web sitelerine girerken bir sorun yaşamazsınız.

2. Proxy Web Sitelerini Kullanın Değiştirin

İşverenler çoğu zaman video akışı, sosyal ağ ve hatta kişisel e-posta’lar gibi belirli web sitelerine ve hizmetlere erişiminizi kısıtlamak için sınırlar çizer. Böyle bir durumda yasaklanan web sitelerine erişmek için proxy web siteleri bir kurtarma yöntemi görevi görür. Ancak, engellemeyi kaldırma proxy’sinin VPN kadar güvenli olmadığını unutmamanız gerekir.

3. URL Yerine IP Kullanın

Belirli web sitelerini yasaklayan yetkililer, IP yerine URL’yi depolamış olabilir. Bu durumda, Chrome tarayıcınızda yasaklı web sayfalarını açmak için bir web sitesinin IP adresini kullanabilirsiniz.

4. Uzantılar Aracılığıyla Sansürü Atlayın

Yasaklanan web siteleri, Facebook veya YouTube gibi dinamik bir yapıya sahipse, Hola ve ProxMate gibi uzantıları deneyebilirsiniz. Bu uzantılar, Chrome ve diğer tarayıcılarda yasaklanan web sitelerine erişmek için kullanabileceğiniz bazı uzantılardır. 

5. Internet Archive — Wayback Machine Kullanın

Wayback Machine, internetteki hemen hemen tüm web sitelerinin bir kopyasını saklayan ilginç bir hizmettir. Bir web sitesinin birden çok sürümünü kaydeder ve bunu bir web sitesinin geçmiş sürümlerine erişebilmek için kullanabilmenizi sağlar. Kullanıcılar bu siteyi yasaklanan içeriğe çevrimiçi göz atmak için de kullanabilir.

6. TOR’u Kullanın

Gizliliğe önem veriyorsanız, Tor tarayıcısını mutlaka duymuşsunuzdur. Tor’u düzgün bir şekilde kurarsanız, engellenen web sitelerine giriş sağlayabilirsiniz. Çoğu durumda, okulda veya ofiste web sitelerinin engellemesini kaldırabilir ve anonim kalabilirsiniz. VPN ve proxy’lerden sonra, sitelerin engellemesini kaldırmak için Tor kullanmak en güçlü yöntemdir.

7. Opera Tarayıcısı

Opera tarayıcısı diğer tarayıcılarda olmayan dahili bir VPN’e sahiptir. Tarayıcı, çeşitli konumlar için dahili VPN hizmetini ücretsiz olarak sağlar ve inanılmaz hızlıdır. 

Opera’da VPN’i aşağıdaki adımları izleyerek etkinleştirebilirsiniz:

  • Opera Tarayıcısı’nı indirin ve yükleyin.
  • Opera’yı açın, Menü seçeneğinden ayarlara gidin ve  Alt + P tuşlarına basın.
  • Gizlilik ve Güvenlik Sekmesine gidin ve VPN’yi Etkinleştir’i işaretleyin. Adres çubuğunda küçük bir metin VPN göreceksiniz. Buradan konumları seçebilir, VPN’yi etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

8. RSS Feed 

ISS’niz tarafından engellenen bir web sitesinin düzenli bir okuyucusuysanız, muhtemelen bu sizin için en iyi yöntemdir. İnternette makale yayınlayan web sitelerinin çoğunun RSS beslemesi vardır. Genel olarak, bu beslemeler birçok RSS okuyucusu tarafından düzenli olarak taranır. Bu yüzden favori web sitenizi okumak için bu RSS okuyucu hizmetlerini kullanabilirsiniz. 

9. DNS Sunucunuzu Değiştirin 

Bu yöntem internete erişmek için Google DNS veya OpenDNS gibi popüler sunucular kullanarak DNS ayarlarını değiştirmeyi içerir. Şimdi yasaklı sitelere giriş için DNS ayarları nasıl değiştirilir, detayları ile inceleyelim.

macOS’ta, iPhone’da ve Android’de DNS ayarlarının nasıl yapılacağını detaylı olarak öğrenmek için, DNS Nedir? DNS Ayarları Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu