Cloud Computing

Windows Azure Pack Nedir ?

Herkese merhaba yeni bir Windows Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Bugünkü makalemiz Windows Azure üzerindeki bir özellik hakkında değilde kendi datacenterlarımız hakkında yazılmış bir makale olacak gibi. Çünkü bu makalemizde Windows Azure hesabımızı Windows Azure Portal dışında nasıl yönetebiliriz, kendi datacenterımız ile birlikte Windows Azure özelliklerini nasıl kullanabiliriz, gibi sorulara yanıtlar vermeye çalışacağım.

 

Bundan önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Windows Azure Microsoftun Cloud Platformudur içerisinde bir çok servis barındırmaktadır ve bu servisleri web browserlar ile birlikte Windows Azure Management Portal üzerinden kullanabiliryoruz. Bu konuda hemfikiriz. Peki kurumsal ve büyük yapılarda nasıl Windows Azure yönetimini sağlayabilirim. Herkese bir Live ID verebilirim ya da kullandığımız kurumsal mail adresimi Live ID olarak register ettirebilirim. Bunlar basit çözümler ya Windows Azure ortamını kullanan 100 lerce kullanıcım olacaksa yada yazılım geliştiricim. Ben bu kullanıcıların ne tür işlemler yaptıklarını nasıl takip edeceğim gibi bir çok soru geliyor insanın aklına. İşte bu gibi sorunlardan bizi Microsoftun Windows Azure için geliştirdiği Windows Azure Pack kurtarıyor. Kısa adı WAP olarak geçen Windows Azure Pack yukarıda bahsettiğim herşeyi bize sağlıyor.

 

clip_image002

 

Windows Azure Pack ile birlikte Windows Azure ortamında kullandığımız belli özellikleri kullanabiliryoruz. Birazdan bu özellikleri ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

 

Windows Azure Pack, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 veya Express yükleme ile Windows 8 üzerine kurabiliyoruz (Web Sites Servisi çalışmaz. Web Sites servisi çalıştırmak için bütün bileşenleri tek server üzerine kuramayız). Windows Azure Pack için database server olarak Microsoft SQL veya MySQL kullanabiliyoruz. WAP’ I System Center 2012 ve yeni gelicek System Center 2012 R2 ürünleri ile entegre kullanabiliyoruz. Bu sayede çoğu işlemi otomatikleştirebiliyoruz. Windows Server ve System Center ürünlerini kullanan datacenterlar için Windows Azure Pack ücretsizdir.

 

clip_image004

 

Peki Windows Azure Pack ile Windows Azure’ un hangi servislerine erişim sağlayabiliyoruz.

 

Web Sites

Virtual Machines

Service Bus

 

Şimdilik yukarıdaki servislere erişim sağlabiliyoruz. Windows Azure ile birlikte Windows Azure Pack’ te geliştiriliyor. Yakın zamanda daha çok özellik eklenecektir.

 

1.     Web Sites

 

·         Yüksek yoğunluktaki 1000 lerce Web sitesini tek bir web farm üzerinden yaratabilir ve yönetebilirsiniz.

 

·         ASP.NET, Classic ASP, PHP, ve Node.js framework destekli web siteleri oluşturulabilirsiniz.

 

·         Source Code kontrolleri için GitHub, BitBucket, DropBox ve Team Foundation Server desteği mevcuttur.

 

·         Web App galeryden hazır templatelerden web siteleri oluşturabilirsiniz.

 

2.     Virtual Machines

·         Windows Azure yapısındaki VM ler yaratabilir ve network ayarlarını yapabilirsiniz.

·         Galeryden istediğiniz VM leri otomatik yaratabilirsiniz.

·         Kendi virtual machinelerinizden kendinize özgü imajlar oluşturabilirsiniz.

 

3.     Service Bus

 

·         Dağıtık uygulamalarınız arasında iletişim (messaging) servisleri için WAP üzerinde Service Bus Kullanabilirsiniz.

·         WAP Service Bus çözümü olarak iki çeşit çözüm sunmaktadır. Bunlar Service Bus Queues ve Service Bus Topics.

Aşağıdaki resimlerden iki çözüm arasında ki farkı anlayabilirsiniz.

 

Service Bus Queues Model

 

clip_image006

 

Service Bus Topics Model

 

clip_image008

 

Windows Azure Pack ile bu servisleri Windows Azure Portala benzeyen bir yapıda yönetiyoruz. Değişik kullanıcılara farklı izinler verebiliyoruz. Bu sayede yazınında başında bahsettiğim gibi multi-tenant bir yapımız oluyor. Bu yapıyı Windows Active Directory ile entegre çalıştırabiliyoruz.

 

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Başka bir Windows Azure makalesinde görüşmek üzere. Bol bulutlu günler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu